Hondenras: Galgo Español

De Galgo Español is een hondenras dat behoort tot de windhonden en afkomstig is uit Spanje. Hij dankt zijn naam aan de Gallische stammen die op het Iberisch schiereiland woonden. Het is een oud hondenras dat al eeuwen raszuiver is gefokt. Hij werd veel ingezet op boerenbedrijven als bewaker en vooral als jager op klein wild (voornamelijk hazen). In het verleden vooral voor het verkrijgen van voedsel, tegenwoordig meer voor de sport.

Galgo Español

Galgo’s zijn een prachtige verschijning en hun lichaamsbouw maakt dat ze zeer snel zijn met een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn, ondanks hun toch grote lichaam, extreem wendbaar (een haas die plotseling van richting verandert kunnen ze daarom ook snel volgen).

Bouw

De Galgo is een sterke, gespierde, hond met gewelfde lendenen en een diepe borstkas. Ze hebben een fijn, smal en lang hoofd met amandelvormige ogen. Hun lichaam is lenig en uitgebalanceerd, met een zeer lange, dunne staart die laag wordt gedragen.
Ze maken een krachtige en elegante indruk.

Schofthoogte

Reuen: 62-71 cm
Teven: 60-68 cm

Gewicht

Reuen: 25 tot 32 kilo
Teven: 22 tot 26 kilo

Vacht

De beharing is kort of ruw, dicht en glanzend.
De kleuren die voorkomen zijn gestroomd, rood, geel, lichtcrème, kaneel, bruin met zwart masker, wit en zwart.

Karakter

Een Galgo is binnen rustig en buiten meer temperamentvol met veel energie en een groot uithoudingsvermogen. Ze zijn intelligent, nieuwsgierig, aanhankelijk, zacht, geduldig, trouw. Ze zijn ook heel lief met kinderen en waar nodig beschermt hij zijn dierbaren. Naar vreemden toe is hij wat afstandelijk en voorzichtig. De Galgo kan heel goed overweg met andere honden, ze zijn dan vriendelijk en zacht en houden niet van confrontaties.
De Galgo Español heeft een sterk jachtinstinct.

Slechte omstandigheden voor de Galgo in Spanje

De Galgo heeft het in Spanje behoorlijk zwaar. De honden leven vaak onder slechte omstandigheden en worden slecht verzorgd en behandeld. Als een Galgo op een leeftijd van ongeveer 2 tot 2,5 jaar komt, verliest hij steeds meer snelheid voor het jagen of sport. Vaak worden ze dan aan het einde van het jachtseizoen (rond eind januari/begin februari) gedumpt, opgehangen, doodgeknuppeld, met zuur overgoten of achter een auto vastgebonden. Ze kunnen ook belanden in een asiel of dodingsstation en soms heeft een hond dan het geluk om gered te worden.

Hoop voor de Galgo

Gelukkig zijn er ook mensen in Spanje en daarbuiten die heel goed weten dat de Galgo een lieve en zachtaardige hond is. Er zijn meerdere asiels in Spanje die samenwerken met stichtingen (ook uit Nederland) en ervoor zorgen dat de opgevangen Galgo’s goed verzorgd worden en uiteindelijk naar een goed thuis gaan.

Bedenk wel dat een Galgo echt de ruimte nodig heeft. Ze vinden het heerlijk om te rennen, meestal geen lange stukken, maar wel korte explosie’s van hard rennen. Men moet wel rekening houden met hun sterke jachtinstinct waardoor ze niet altijd los kunnen lopen. Als je ze graag los wilt laten lopen, zorg dan voor een veilige (omheinde) omgeving zonder gevaar van weglopen, wegen of ander gevaar in de buurt.

Je ziet Galgo’s steeds meer in Nederland, mede door herplaatsing vanuit het buitenland. Ik hoop dat steeds meer mensen bekend raken met de Galgo en gaan inzien wat een geweldig en bijzonder ras de Galgo is.
© 2011 - 2024 Emi1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Afghaanse windhondDe Afghaanse windhondDe Afghaanse windhond is zonder twijfel één van de meer bekendere hondenrassen. Zijn distinctieve uiterlijk zorgt er alv…
Een buitenlandse hond adopterenEen buitenlandse hond adopterenWanneer je op zoek bent naar een hond heb je verschillende mogelijkheden. Via een fokker, een nestje van een particulier…
Hondenras: de Afghaanse windhondDe Afghaanse windhond is voor allerlei takken gebruikt namelijk; jacht, shows, waakhond, renwedstrijden, schapenhoeder.…
De Podenco een ras apartDe Podenco is een oud en oorspronkelijk ras dat al honderden jaren voorkomt op de Balearen: de eilanden Mallorca, Menorc…

Rat als huisdierDe meeste mensen zien ratten niet als huisdier, maar als enge, vieze en nare dieren. Het tegendeel is waar, ratten zijn…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Emi1 (34 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.