Hoe huislijk zijn je huisdieren?

Hoe huislijk zijn je huisdieren? Het ene huisdier is aan huis gekluisterd en de andere verkent graag de omgeving. Veel mensen gaan er vanuit dat dit eerder bij een kat terug te vinden is, maar niets minder is waar. De hond, het konijn … het kunnen kleine kluizenaars zijn of weglopertjes.

Onderzoek

Je kunt de programma’s op televisie volgen, en dat doe ik ook graag, maar je kunt ook zelf onderzoek plegen. En dat laatste leek, in het kader van een kennis haar opleiding, wel een aardige. Ze heeft een aantal regels opgesteld over opvoeding, leeftijd, en type eigenaar. Er zijn vervolgens verdeeld over Nederland mensen met katten, honden en konijnen bereid gevonden hun dieren nadrukkelijker te volgen in specifieke gedragingen. De onderzoeksvragen moesten wel eenduidig zijn voor de opleiding en het bleek nog een hele toer deze mensen op een lijn te krijgen. Logisch ook, je werkt met volwassen dieren en die volgen niet per definitie de onderzoeksvragen. Hun baasjes wel en dat leverde wat andere gegevens op dan je op televisie vaak voorgeschoteld krijgt.

Dichtbij blijven of weglopen?

Als je je huisdieren binnen je eigen vertrouwde omgeving wilt houden, dan is het best moeilijk om ook eens de (tuin)deur open te zetten. Sommige voorzien van GPS-bandje en andere die het GPS-bandje niet nodig bleken te hebben. Enkele opmerkelijke cijfers:
 • Van de 22 honden die behalve voor het uitlaten (altijd aan de lijn) binnen de woning en tuin vertoeven, bleken er slechts 5 bij een open deur echt een kijkje daarbuiten te willen nemen. 2 ‘allemansvriendjes’ liepen gezellig achter andere honden aan en een dame die goed bedoeld een van de hondjes aanhaalde, had het diertje zo mee kunnen nemen. Alle dieren hebben als pup een puppycursus gehad en de honden zijn random gekozen.
 • Van de 5 weglopende hondjes bleken er 3 tot de kleine gezelschapshondengroep te behoren en 2 grote honden (Doberman, Labrador).
 • 34 katten, huiskatjes en raskatten (Siamees, Pers en Ragdoll) die in en om het huis vertoeven kregen iets meer speelruimte. Opmerkelijk genoeg bleken er 7 gebruik te maken van de ruimte. Waarbij de Ragdoll (2 stuks) allebei voor de grote wereld kozen, 2 Siamezen en 3 huiskatjes. De Pers had in zijn geheel geen interesse om buiten het eigen domein te kijken.
 • Waar de honden nog in de wijk rondliepen, kwamen de huiskatten niet verder dan de tuin van de buren of de voortuin. Slechts 1 huiskat vond aansluiting bij een andere vrouwtjes kat en deze bleken het samen goed te kunnen vinden (de eigenaresse heeft aangegeven dat deze kat nu ook regelmatig bij haar in de tuin vertoeft).
 • Voor wat betreft de konijnen was dat een ander verhaal. De konijnen die de tuin als domein hadden, zaten geen konijnen die richting de buren wilde graven of de oprit als nieuw gewenst domein zagen. Er zaten echter een 13 tal konijnen bij die nagenoeg altijd in een verblijf wonen. Weliswaar genoeg ruimte, maar geen tuin als domein. Van deze 13 konijnen bleken er 10 het domein tuin toch te klein te vinden en deze hobbelde, zodra de deur naar de grote wereld open ging, rustig naar buiten. Niet gelokt door eten of wat dan ook.
 • Opmerkelijk was ook de vraatzucht bij honden versus katten, want de hond die gelokt werd met voeding, had eerder de neiging om zonder de baas naar buiten te gaan, dan de kat. Maar liefst 43% van de honden (waarbij ze normaliter allemaal redelijk tot goed gehoorzamen) was te paaien met eten, ten opzichten van 14% van de katten. Het percentage konijnen wat met eten te paaien was, bleek een te verwaarlozen aantal.
 • Van de gehoorzamende honden die, om wat voor reden dan ook buiten het eigen domein waren gekomen, bleek 85% met het roepen van de baas heel snel weer te gehoorzamen.
 • Bij de katten lag dit percentage beduidend lager (was ook wel voorzien) en slechts de katten die wat paniekerig van de grote boze mensenwereld werden, kwamen netjes op het roepen van de baas af. 2 katjes zijn uit de boom bij de buren geplukt, want die bomen bleken toch wat groter en enger dan toen de katjes erin sprongen.
 • De konijnen luisteren slecht, maar er is wel een verschil tussen de konijnen met de tuin als domein en degene die altijd in een kooi verblijven. De konijnen met de tuin als domein bleken beter naar hun naam te luisteren en minder ‘schrikkerig’ van mensen te worden. Relatief eenvoudig kwamen de diertjes op de mensen af (ook als het niet de baas was).
 • Opmerkelijk: Een van de honden die mee deed van een Franse Bulldog die eigenlijk niet van plan was om terug te komen. Hij was al bij meerdere buren in de tuin gelopen, had eten gehad en hoewel hij duidelijk naar zijn naam luisterde en zelfs af en toe omkeek als de baas achter hem aan liep, had deze laatste er de grootste moeite mee om hem uiteindelijk mee te krijgen. Een potentiële wegloper dus. De baas heeft de GPS-band maar definitief gehouden.

Tot slot

Alle dieren zijn vooraf goed gecontroleerd (gezondheid, gehoorzamen etc.), voorzien van GPS-band en continue gevolgd. Dieren zijn niet in gevaar geweest en er zijn dan ook geen onvolkomenheden voorgevallen. Met dank aan Anneke Ruitemann en Milou Brekelmans.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Huisdieren geboren onder het sterrenbeeld Vissen zijn de ideale huisdieren voor een gezin, want ze houden van huiselijkh…
Zomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenZomer: pas op voor parasieten en te veel zon bij huisdierenAls het in de lente en zomer warm wordt, lopen huisdieren het risico om last te krijgen de zon en van vlooien, teken en…
Bescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkBescherming van huisdieren (honden en katten) tegen vuurwerkVuurwerk zorgt voor angst en paniek bij huisdieren, meer specifiek bij honden en katten. De overgang van oud naar nieuw…

De zorg voor een oude(re) katDe zorg voor een oude(re) katHet klinkt niet wenselijk, maar een oudere kat krijgt – niet anders dan andere oude dieren óf mensen – kwaaltjes. Laten…
Konijnen zindelijk maken en houdenKonijnen zindelijk maken en houdenKonijnen zijn van nature best zindelijke dieren. Ze houden er niet van om hun hele nest te bevuilen en kiezen daarom voo…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.