De zorg voor een oude(re) kat
Het klinkt niet wenselijk, maar een oudere kat krijgt – niet anders dan andere oude dieren óf mensen – kwaaltjes. Laten we daar over het algemeen nu niet op zitten te wachten. Dat neemt niet weg dat als je kiest voor een kat, je een besluit neemt voor gemiddeld 15 tot 20 jaar. Wat voor consequenties kan de oude(re) kat in huis hebben? (bij oudere kat spreken we vanaf zo’n 8 jaar)
Gezondheid
Natuurlijk zijn er tal van kwalen die kunnen voorkomen en je kat goed volgen is belangrijk. Als eigenaar zie je als eerste wanneer er iets anders is dan anders. Enkele van de meer voorkomende problemen.
Nieren en diabetes
Zodra een lichaam ouder wordt, is de kans op uitval of verminderde functie uiteraard aanwezig. Voor veel katten geldt dat de nieren gevoeliger zijn en diabetes op de loer ligt. Overigens is daar prima mee te leven, want er is speciale voeding voor de kat met diabetes en vaak is een tabletje voldoende om de kat een goede oude dag te gunnen.
Soms is het niet toereikend en dan is het dagelijks zetten van een spuit belangrijk. De dierenarts kan dit voordoen en kan voor de kat een dagelijks ritueel worden, waar hij/zij weinig last van heeft. Dit niet voor iedere kat weggelegd, maar overleg de mogelijkheden.
Luchtwegen
Er zijn rassen die op latere leeftijd problemen kunnen krijgen met de luchtwegen. De Perzische kat is daar een voorbeeld van. De kat wordt erg kort op de neus gefokt en de luchtwegen zijn tijdens het leven niet ruim, maar toereikend. Echter, zodra de kat ouder wordt, is de kans groot dat het allemaal wat nauwer wordt en de kat kan dan kortademig worden. Er zijn wel wat middeltjes bij de dierenarts die ietwat verlichten, maar luchtwegen kunnen niet plots weer verbreed worden. De kat het zo comfortabel mogelijk maken – wat ook helpt in het proces – kan uiteraard wel.
Hart en bloedvaten
Spreekt voor zich dat ook het hart ouder wordt en de bloeddruk een of tweemaal per jaar laten meten is geen overbodige luxe. Soms is het goed om het zelfs met een bloedonderzoek te combineren. Zo kan er ook naar de andere functies in het lichaam gekeken worden. Voor dergelijke preventieve onderzoeken moet je uitgaan van de kosten van een vaccinatie + de kosten van het onderzoek zelf (40/50 euro)
Schildklier
De schildklier die te snel werkt kan problemen geven. De kat kan dan onrustig zijn en min of meer ‘bezeten’van eten, wat je niet echt vaak van nature ziet bij katten. De stofwisseling gaat te snel en de kat kan, ondanks goed eten, toch vermageren en een slechte vacht krijgen. Er zijn tabletten voor de kat om dit probleem te neutraliseren, maar als je niets doet kan het vervolgens ook consequenties hebben voor het hart (hoge bloeddruk).
Uiterlijk
De oudere kat zie je vaak wat vermageren, de vacht wordt doffer, het gebit wordt slechter en de kat gaat meer drinken. Signalen die kunnen duiden op iets inwendigs en dan is tijdige signalering en vervolgens het aanpakken van de oorzaak (door de dierenarts) een goede methode om de oude kat een goede oude dag te bieden.
Natuurlijk wil het lang niet altijd zeggen dat de organen minder functioneren en kan wat aangepaste voeding en wat extra zorg al soelaas bieden bij een kat die wat magerder wordt of een doffere vacht krijgt.
Overleg het met je dierenarts wat je extra kunt doen om de kat een optimale oude dag te bieden.
Gedrag
Maar in gedrag kan er ook van alles gebeuren wat je alert maakt. De oudere kat kan wat chagrijnig ogen. Snel geïrriteerd als de situatie niet is zoals hij/zij het wil (wat je op jongere leeftijd niet gezien hebt), maar het zich wat terugtrekken kan een duidelijk signaal zijn. Een signaal van de oudere kat in zijn algemeenheid, maar dit kan ook duiden op iets in het lichaam wat niet meer optimaal werkt. Ook hiervoor geldt … raadpleeg je dierenarts.
Maar ook kan een oudere kat plots naast de kattenbak poepen en dat kan weer duiden op darmproblemen of dementie. Want ook dementie kan bij katten voorkomen. Darmproblemen kunnen, afhankelijk wat de oorzaak is, nog wel eens in bedwang gehouden worden. Dementie is echter een eindig traject.
Tot slot
In zijn algemeenheid is de kans op tumoren ook groter. Tumoren goed- of kwaadaardig maar niet altijd operabel en dan is palliatieve zorg het enige wat je in overleg met die dierenarts kunt doen. Toch kan de kat dan nog een tijdje een prima leven hebben. Alleen is de signalering over de kwaliteit van leven dan wel erg belangrijk. Een kat, omdat jij dit graag wilt, in leven houden terwijl de kwaliteit katonwaardig is, is egoïstisch. Stem dit soort trajecten altijd goed af met de dierenarts.
Een dier kan voor de dierenliefhebber een aanvulling op een mensenleven zijn. Aangezien je een mens niet laat lijden … wees dan zo reëel en doe dit ook met een dier, hoe moeilijk zo’n beslissing ook kan zijn.