Hoe laat ik mijn hond wennen aan autorijden

Hoe laat ik mijn hond wennen aan autorijden Hond, pup en samen autorijden. Over het algemeen vinden honden het wel leuk om met de auto mee te gaan, vaak moeten ze eerst nog wennen. Maar helaas niet altijd. Sommige honden en puppy's worden wagenziek of zijn zelfs bang voor een auto. Daar kunt u eenvoudig wat aan doen. Hoe kunt u dan toch uw hond toch probleemloos meenemen met de auto? Samen met de auto erop uit, leuk toch? Een beetje geduld moet u wel hebben, maar uiteindelijk zal het u lukken.

Uw hond laten wennen aan autorijden

Wennen aan autorijden, daar gaat het om. En de hond wil eigenlijk wel graag mee. Immers de baas gaat met de auto en de hond gaat graag met de baas op stap. Soms ligt dat wat anders en blijken de dieren gevoelig voor wagenziekte. Niet zo vreemd, want nogal wat mensen hebben daar ook last van. Wat precies de oorzaak is, is vaak onduidelijk. Wel is er een beproefde methode om uw hond aan de auto te leren wennen. Met vallen en opstaan, maar alleen doorzetten helpt dan. Hoe eerder u het een hond of puppy leert, hoe makkelijker het zal gaan.

Voorbereiding, plan van aanpak

Om succesvol te kunnen zijn moet u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Een plan van aanpak zou kunnen zijn:
  • Vind iemand bereid om met u mee te gaan, zodat u kunt rijden terwijl een ander bij de hond op de achterbank zit.
  • Geef uw hond 8 uur voor de autorit de laatste goede maaltijd.
  • Laat de hond voor de autorit goed uit.
  • Zorg dat uw auto goed gelucht is, maar vermijd tocht.
  • Neem een extra handdoek en wat opruim spullen mee.
  • Leg vóór en tijdens de rit de hond aan een korte ketting, zodat hij alleen kan liggen en niet staan. Een mooie taak voor de passagier op de achterbank.

Het autorijden met de hond op de bank

Een hond went als volgt aan het auto rijden:

1. Rijd langzaam weg

Met de hond kort aan de lijn in de auto, rijdt u langzaam weg. Een beetje afhankelijk van de hond, zal deze gaan janken en misschien proberen op te staan. Begrijpelijk want het is allemaal nog nieuw voor de hond en gewenning vraag tijd en geduld.

2. Corrigeer hond of pup niet

Het is beter om uw hond te laten wennen aan de auto dan het dier ferm tot de orde te roepen of streng te corrigeren. De auto kan voor een hond erg stressvol zijn. Bouw de gewenning rustig en stapsgewijs op en uit. Sommige honden vinden het meteen leuk en gezellig, bij andere is het aan u om een prettige associatie met de auto te maken. Soms gaat dit in hele kleine stapjes, maar dat moet dan maar. Vindt uw pup het echt eng, dan kan een (reis)bench uitkomst bieden, die is immers bekend. Laat de pup dus wennen aan de auto en de rare geluiden die het voor een pup vaak maakt (piepen, radio, knipperen, toeteren en dergelijke). De pup moet uw auto zo stapje voor stapje een leuke plek gaan vinden. Als de hond moet braken, ruim het dan snel op en val niet uit naar de hond. Maar geef ook niet op. Neem de hond met de auto naar een plek die leuk is, waar de hond even naar buiten kan. Tegen wagenziekte is ook eenvoudig een homeopatisch middel verkrijgbaar, daarvoor hoeft u niet naar de dierenarts. Neen, autorijden moet leuk worden en de ene pup heeft daar wat meer tijd voor nodig dan de andere.

3. Kalmeer de hond

Kalmeer de hond wat, zonder overdreven sentimenteel te worden. Daar is namelijk niemand bij gebaat, ook uw hond niet. Probeer een stukje verder te rijden, maar forceer niets.

4. Even stoppen

Na geruime tijd stopt u om uw hond weer wat uit te laten. Wees vriendelijk tegen uw hond en geef hem ook wat te drinken. U zult zien dat uw hond op de terugweg in slaap zal vallen, moe van de nieuwe ervaring.

5. Belonen van hond of pup

Beloon de hond bij het verlaten van de auto.

Herhaal deze procedure

Nu zal één ritje niet genoeg zijn, zodat u het hele proces nog een paar keer moet herhalen. U weet wel, met de hond nuchter en vooraf goed uitgelaten en met een helpende hand op de achterbank. U zult zien dat u zo veel wagen plezier met uw viervoeter zult hebben en lange reizen samen kunt maken. Ik wens u veel succes toe.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
Bewegingsziekte, wagenziekBewegingsziekte, wagenziekBewegingsziekte is er in verschillende vormen. Zo heb je luchtziekte, zeeziekte, en iets waar veel mensen last van hebbe…

Leer uw hond spelenderwijs apporterenLeer uw hond spelenderwijs apporterenHonden vinden het apporteren leuk om te doen. Honden leren graag iets van hun baas. Als ze weten hoe ze dat kunnen doen,…
Maak zo uw hond of puppy zindelijkMaak zo uw hond of puppy zindelijkUw jonge hond zindelijk maken, een zindelijkheidstraining? Een hond of puppy die nog niet zindelijk is, kan immers zeer…
Reactie

Nelly, 01-12-2013
Mijn heidewachtel van 16 maanden kon prima mee in de auto, afgelopen mei zelfs naar Frankrijk zonder enig probleem. De laatste twee keer tijdens een twee uur durende autoreis is zij echter bang, ze trilt en ze hijgt als een bezetene aan een stuk door. Ik weet niet wat er gebeurd is waardoor zij dit gedrag vertoont. Tijdens de korte dagelijkse ritjes naar het bos kan ik niets aan haar merken, het lijkt vooral op de snelweg getriggerd te worden. Is er een manier om haar te kalmeren en weer gewoon zoals de andere heidewachtel die ik heb rustig te laten slapen als we onderweg zijn? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Nelly,
1. Een goede manier om uw hond te laten wennen kan zijn om de hond eerst goed uit te laten. Dan kan uw Heidelwachtel in slaap vallen in de auto.
2. De trigger kan van alles zijn. Misschien zijn jullie ook meer gespannen bij een langere reis en voelt de hond dat.
3. Een speeltje (en daarna in slaap vallen) wil ook wel helpen.
4. Laat ook onderweg de hond voldoende uit.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 20-06-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.