Een dikke kat, wat nu?

Een dikke kat, wat nu? We letten als mensen steeds meer op onze gezondheid en langzaam maar zeker sijpelt dit ook door naar de gezondheid van onze huisdieren. Honden, katten of konijnen worden gevoed door mensen en dus is de kans op overgewicht ook hier groter. Er zijn nog de nodige katten die het oerinstinct hebben en dat eten wat ze nodig hebben, maar steeds minder huisdieren hebben dit en dan ligt overgewicht op de loer.

Hoe achterhaal je overgewicht bij de kat?

Het spreekt voor zich dat als je kat zichtbaar dik is, je de test niet hoeft te doen. Maar vaak weet je het niet en lijkt een goed doorvoede kat niet meteen een kat met overgewicht. Maar niets is minder waar, dus toch maar even testen.

Beantwoord de volgende vragen met “ja” of “nee”
 • Is je huisdier gecastreerd/gesteriliseerd?
 • Is er een “taille” (achter de ribben) niet meer te zien als je de kat van boven bekijkt?
 • Kan je de ribben bij de kat niet meer goed voelen als je er met je vingers overheen gaat?
 • Is je huisdier minder actief en is daar geen andere bekende reden voor?
 • Heeft de kat moeite met het verzorgen van de vacht?

Als je meerdere vragen met “ja” hebt beantwoord dan is de kans aanwezig dat je kat overgewicht hebt en dus goed de dierenarts te raadplegen en met of zonder zijn/haar hulp met je kat aan de slag te gaan.

Aanleiding overgewicht bij katten

In verreweg de meeste gevallen van overgewicht ligt dit aan de baas. Teveel eten vaak in combinatie met weinig bewegen. Ruim 35% van de Nederlandse katten heeft last van overgewicht.
Verder is teveel eten door de kat ook een verwerking van stress. Deze stress ontstaat weer uit het ontbreken van het de kans het natuurlijke gedrag te uiten.
Verder is castratie/sterilisatie een aanleiding om dikker te worden. De katten eten niet meer, maar komen door de veranderde hormoonhuishouding wel aan.

Medische redenen

Medicijnen kunnen aanleiding zijn dat de kat dikker wordt en een kat met een schildklierprobleem kan ook dikker worden. Hormoonproblemen die niet door castratie/sterilisatie zijn ontstaan kan tenslotte ook tot overgewicht leiden.

Risico’s van overgewicht

Er is wat aan overgewicht te doen, maar kies je er voor niets te ondernemen, realiseer je dan dat dit heftige consequenties kan hebben. De kat kan door overgewicht het volgende krijgen:
 • Leveraandoeningen c.q. leververvetting
 • Hart- en ademhalingsproblemen
 • Longaandoeningen
 • Suikerziekte
 • Slechte huid- en vachtcondities
Verder is het uithoudingsvermogen van de kat beperkt en zal de kat sneller last hebben van de warmte.

Wat te doen aan overgewicht?

Als je er voor kiest je dier weer naar normale proporties te brengen zorg dan voor de volgende meest belangrijke zaken:
 • Zet wat minder eten klaar (en op is op).
 • Geen tussendoortjes voor de kat.
 • Zet de kat aan tot bewegen c.q. spelen (speeltjes in huis, balletjes laten rollen etc.).

Dieetvoeding

Als dit niet toereikend is kan je altijd qua voeding overschakelen op dieetvoeding voor de kat. De verschillende betere kattenmerken hebben allerlei voedingslijnen in het assortiment en daar zit bijna altijd een dieetvoeding bij. Hier zijn meestal brokjes en blikjes van te koop.

Bewegen

Kan de kat in de tuin komen en valt daar te spelen, kijk dan of je het normale (natuurlijke) gedrag van de kat wat terugkomt. In de boom klimmen, achter bosjes schuilen en achter vogeltjes aan lopen etc. Het gaat er niet zozeer om dat het natuurlijke gedrag per se terug moet komen, maar het helpt de kat wel in de lichaamsbeweging en is goed voor zijn/haar humeur.

Heb je de kat van jongs af aan geleerd dat deze aan een lijntje moet lopen, neem de kat dan mee tijdens een wandeling. Als je de bossen opzoekt kan de kat (aan de lijn) ook nog even de boom in. Goed voor de lichaamsbeweging en het humeur van de kat.

Tot slot

Ieder dier verdient, net zoals de mens, een goed leven en daar hoort ook bij dat je niet door overgewicht eerder door je hoeven zakt. De mens heeft het meer zelf in de hand, maar de kat moet je er alleen een beetje bij helpen. En je hoeft er niet eens zoveel voor te doen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijk fit zijn/blijvenLichamelijk fit zijn/blijvenHet is erg belangrijk om gezond te leven om ziektes en aandoeningen te voorkomen. Hoe staat het met je conditie? Sport j…
Ook huisdieren lijden steeds vaker aan diabetesOok huisdieren lijden steeds vaker aan diabetesSuikerziekte is een ziekte die niet alleen bij mensen wordt gezien, ook steeds meer huisdieren krijgen deze ziekte. Iede…
Suikerziekte en dieet: welk voedsel eten bij diabetes?Suikerziekte en dieet: welk voedsel eten bij diabetes?Suikerziekte is een ziekte die niet te genezen is, maar je kan ze wel onder controle houden. Naast de behandeling met me…
Metformine: medicijn bij diabetes en PCOSMetformine: medicijn bij diabetes en PCOSOngeveer 800.000 mensen in Nederland hebben suikerziekte, waar het voor het grootse deel gaat om diabetes type 2. Dit ty…

SluierstaartgoudvisSluierstaartgoudvissen zijn mooie maar ook kwetsbare vissen. Je hebt ze in allerlei kleuren en er zijn veel verschillend…
Rechten en plichten bij het kopen van een kittenRechten en plichten bij het kopen van een kittenWas het in het verleden nog zo dat er een wildgroei was in duurbetaalde kittens die vervolgens toch van alles bleken te…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.