Hoe maak ik een caviaflat

Een caviaflat. Een meubelstuk in de huiskamer voor het plezier van zowel de verzorger, als voor de cavia's die hem gaan behuizen. Er zitten veel voordelen aan zo'n flat en het zorgt ervoor dat de gezelligheid en het knuffelgehalte van de cavia's volledig tot hun recht komen.

Hoe ziet een caviaflat eruit?

Het woord geeft het al een beetje aan. Een hok van meer dan 1 verdieping waar de cavia's heerlijk kunnen rondrennen en genieten van de verschillende ruimtes die ze aangeboden krijgen. Bovendien is veel mogelijk. Deze bak is bv zo gemaakt omdat er bovenop dit hok nog een vivarium komt voor mijn kikkers, maar je zou hem net zo goed kunnen ontwerpen als poppenhuis. Sommige verzorgers hebben een caviaflat gemaakt van een boekenkast of een dressoir en wat dacht je van een caviakasteel! maar bedenk dat je het ook nog moet maken.

De onderbak is bij veel caviaflats groter dan de bovenbak, wat het gemakkelijker maakt om de cavia’s eruit te tillen. Het is slim om de caviaflat iets hoger te zetten waarbij je onder de caviaflat het geheel af kunt werken met een lat. Je zou er ook een klein kastje of la onder kunnen maken voor het voer e.d. De verdiepingen worden verbonden met een trapje naar boven. Het trapje heeft vaak horizontale latjes om het lopen naar boven te vergemakkelijken. Het uiterlijk van de caviaflat is geheel persoonlijk. Iedereen heeft gelukkig een andere mening hierover dus laat vooral de creativiteit de vrije loop. In dit artikel ga ik in op een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij het maken van een caviaflat. Maar eerst is het belangrijk om te weten waarom je juist voor een dergelijk meubelstuk zou kiezen ipv de plastic bakken van de dierenhandel (die overigens niet verkeerd zijn voor de cavia - maar gezellig is anders).

Waarom kiezen mensen voor een caviaflat?

Er zijn allerlei redenen om te kiezen voor een dergelijk eigen gemaakt pronkstuk in de kamer. Een aantal redenen op een rij:
  • Een belangrijk punt voor veel mensen zal de ruimte zijn. De caviaflat neemt minder ruimte in. Vooral als je meer cavia's hebt is dit een groot voordeel. Bouw je een caviaflat op wielen dan geeft dit nog meer mogelijkheden.
  • Een cavia heeft veel meer beschutting dan bij een gewoon hok. De wanden zijn dicht en het glas houdt ook veel tocht tegen.
  • Een caviaflat kan je beter schoonhouden. Vooral als je de glasplaat eruit kan halen (wat eigenlijk wel nodig is).
  • De cavia's hebben het erg naar hun zin in een caviaflat. Boven eten en drinken ze en liggen ze te luieren. Beneden spelen en rennen ze achter elkaar aan. Soms proberen ze een balletje naar boven te brengen of spelen ze op hun manier met de trap. Een huisje in de flat kan het geheel aanvullen, maar is niet echt nodig. De caviaflat op zich kan al dienen als huisje. Zeker als je de creativiteit hebt om er een echt huis van te maken. Maar de meeste cavia's en zeker als ze net nieuw zijn, vinden het heerlijk om te schuilen in een eigen hoekje van de caviaflat.
  • Cavia's zijn gezelschapsdieren, die graag in de buurt zijn van de mensen die hen verzorgen. Al is het alleen maar om opnieuw een slablad te pakken te krijgen of een kroel. De glasplaat aan de voorzijde (mogelijk ook aan de zijkanten) zorgt ervoor dat de cavia's gemakkelijk zichtbaar zijn. Bij ons staat het hok vlakbij onze zithoek en de cavia's liggen soms heerlijk te staren naar ons, terwijl we bij elkaar zitten. Door de glasplaat zijn ze steeds zichtbaar en hebben we het gevoel dat ze bij ons in de buurt zijn. Een gewoon hok heeft vaak een plastic opstaande rand wat ervoor zorgt dat je de cavia's net niet kan zien. Dat is altijd zo jammer. Als ze je zien gaan ze vaak roepen en dat geeft al gezelligheid op zich.
  • Cavia's zijn knuffeldieren en worden in die hoedanigheid vaak ook aangeschaft door mensen. Maar hoe kan je een dier knuffelen als je langsloopt en er zo'n dik groot tralievormig hekwerk omheen zit. Bovendien vinden de meeste mensen de tralies totaal niet prettig. De tralies zijn bij de flat niet aanwezig en geven daardoor een open sfeer.
  • Een eigen hok bouwen zorgt ook voor een betere aanblik in de huiskamer. Je kunt het hok zo bouwen dat het een geheel vormt met de andere meubels. Staat altijd chiquer en gezelliger dan een hok op de grond en in de hoek van de huiskamer. Ben je iemand die graag een nette huiskamer heeft dan moet je dit zeker aanspreken.

Hoe kan je dit maken? Een aantal tips op een rij

Eerst een aantal belangrijke punten. Het is belangrijk dat het hok groot genoeg is voor de cavia's. Cavia's houden van ruimte en vinden het heerlijk om rond te rennen. Het is daarnaast ook belangrijk voor hun gezondheid. Zorg ervoor dat het hok niet vochtig is, niet op de tocht staat, in de winter voldoende warmte biedt en in de zomer voldoende koelte. Een caviahok moet ook niet te dicht bij de tv of de boxen staan. Het gehoor van de cavia is over het algemeen erg goed. Een slimmigheid is om rond de trap - op de verdieping - een kleine opstaande rand te maken die het zaagsel op zijn plek houdt

Teken de caviaflat zoals je hem wilt maken en schrijf de maten op. Hou rekening met een redelijke ruimte zodat de cavia’s de ruimte krijgen om rond te huppelen. LET OP! cavia’s worden net als wij groter! Voor het maken van de flat kan je ook rondkijken op het internet wat sommige mensen ervan maken. Inspiratie genoeg. Ook de omgeving, je meubels of je vakantieboeken met de schitterende vakwerkhuisjes uit Duitsland kunnen een inspiratiebron zijn tot een juweeltje in je huiskamer.

Schrijf de maten erbij en ga naar de doe-het-zelf handel in de buurt. De meeste caviaflats zijn gemaakt van hout. Plastic kan natuurlijk ook, maar is voor de meeste doe-het-zelvers lastiger te maken. Ik heb hier meubelpanelen voor gebruikt, maar ander plaatmateriaal kan natuurlijk ook. Het voordeel bij een doe-het-zelf handel is dat ze daar vaak de panelen op maat kunnen zagen.

Een caviaflat heeft vaak een glasplaat aan de voorkant. De glasplaat is minimaal 20 cm hoog is mij verteld, maar veel mensen gebruiken 30 cm. Als de glasplaat lager is kunnen ze overheen komen. Dit kan gevaarlijk zijn. Meestal zullen cavia's er niet zomaar uitspringen, maar het komt zeker voor. Vooral jonge cavia's kunnen behoorlijk springen. Zorg ervoor dat de cavia begrijpt dat hij / zij er niet uitkan. Dus als je de cavia's veiligheid wil bieden en/of niet zonder jouw toestemming door de huiskamer wilt laten wandelen, maak dan de glasplaat een normale hoogte.

Zorg ervoor dat de glasplaat eruit geschoven kan worden. Dit vergemakkelijkt het schoonmaken van het hok. Bij dit hok is een extra houten lat aangebracht aan de binnenzijde met een tussenruimte van de glasplaat dikte. Zo kan ik hem eruit en erin schuiven. Als hij uitgeschoven is kan ik de glasplaat schoonhouden en makkelijk bij de bodem van het hok komen.

Daarna begint het bouwen. Het timmeren van het hok, het monteren van de glasplaat en het maken van het trapje. Mogelijk ben je daarin minder handig, dan zou je in je netwerk kunnen vragen of er iemand is die dat leuk vind om te doen.

Maar dan… cavia’s doen net als mensen hun behoeften. De urine van cavia’s trekt snel in je hout en dat is niet echt een prettige geur. Wat ik heb gedaan is de binnenkant van het hok bekleden met meubelfolie (dit kan je aanschaffen bij de meeste doe het zelf handelaren). Daardoor is het mogelijk om het hok goed schoon te houden zonder de nare luchtjes. Zorg ervoor dat de cavia's dit niet kunnen lostrekken. Om de zoveel tijd vervang ik deze meubelfolie of raamfolie en daardoor blijft het hok schoon en trekt de urine niet in het hout. Je kunt ook andere manieren bedenken, maar zoek altijd even uit of het niet schadelijk is voor de cavia. Zorg er tegelijkertijd voor dat de afwerking goed is. Een hoekje, een gaatje e.d. kan ervoor zorgen dat de urine erdoor sijpelt en dan heb je alsnog de geuren. Bovendien houden cavia's net zomin van splinters als wij.

TIP: Een drinkbeker kan je aan de binnenzijde schroeven door gebruik te maken van een ring voor het ophangen van regenpijpen. Maar je zou ook een haak kunnen maken van hout. Gebruik vooral veel fantasie en je zult zien dat veel mensen zullen genieten van het meubelstuk alias caviaflatgebouw dat je hebt gemaakt in de huiskamer.

Succes met het bouwen van je eigen juweeltje
© 2011 - 2021 Dria21, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf een caviakooi maken voor binnen in huisZelf een caviakooi maken voor binnen in huisEen caviabak of -flat zelf maken is redelijk makkelijk om te doen. Het zelf bouwen van een kooi heeft een aantal grote v…
Maak zelf een boomlampEen grillige, mooi gevormde tak, eentje die je zo kunt tegenkomen in het bos of in het park, veranderen in een hele sfee…
Gesorteerde antoniemenHet Nederlands kent een groot aantal interessante eigenaardigheden. Soms intrigerend, soms lastig. Beide eigenschappen z…
Cavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: verzorging, huisvesting en voedingCavia: huisvesting, voeding en verzorging. De cavia is een zeer bekend en ook geliefd huisdiertje. Hij zal zelden agress…

Hond, afstammeling van de wolfHond, afstammeling van de wolfDe hond is het oudste huisdier en trouwe levengezel van de mens. Katten zijn nog geliefder dan honden, die worden nog me…
Rasbeschrijving kat: De Maine CoonRasbeschrijving kat: De Maine CoonEén van de meest bekende en mooiste kattenrassen is de Maine Coon. Zijn lange haren en zachte ogen geven dit ras een hoo…
Dria21 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 25-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.