Huisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdier

Huisdierenverzekering: Het beste voor uw huisdier Nederlanders zijn gek op huisdieren! In niet minder dan 40% van de Nederlandse huishoudens is een huisdier te vinden. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen katten en ongeveer 1,76 miljoen honden in het kleine Nederland. Als er eenmaal een huisdier is aangeschaft wordt Poekie of Max als een volwaardig lid van de familie beschouwd. Niemand wil dat er iets met zichzelf of een gezinslid gebeurt en wanneer er dan toch iets mocht gebeuren dan wordt ervoor gezorgd dat alle ziektekosten gedekt zijn. Nederlanders zijn gek op huisdieren! In niet minder dan 40% van de Nederlandse huishoudens is een huisdier te vinden. Dit komt neer op ongeveer 2,7 miljoen katten en ongeveer 1,76 miljoen honden in het kleine Nederland. Als er eenmaal een huisdier is aangeschaft, voor vaak hele hoge bedragen, wordt Poekie of Max als een volwaardig lid van de familie beschouwd. Niemand wil dat er iets met zichzelf of een gezinslid gebeurt en wanneer er dan toch iets mocht gebeuren dan wordt ervoor gezorgd dat alle ziektekosten gedekt zijn door een verzekering. Helaas kunnen huisdieren ook ziek worden en ongelukken krijgen. Als dit zich voordoet wilt u natuurlijk ook de allerbeste behandeling voor uw huisdier en dit kan hoge kosten met zich meebrengen. Het is dus verstandig om, net als voor uzelf, ook voor uw dier een verzekering af te sluiten. Door het afsluiten van een katten- of hondenverzekering kunt u er u er zeker zijn dat uw maatje zo lang mogelijk bij u en uw gezin zal blijven.

Kattenziektes

Een huiskat wordt gemiddeld 14 jaar oud. Om uw kat ook een zo lang mogelijk leven te bezorgen is het verstandig hem of haar te verzekeren tegen de hoge medische kosten die kattenziektes en ongelukken met zich mee kunnen brengen. Drie veel voorkomende kattenziektes zijn:
  • Panleukopenie of parvovirose (kattenziekte): een dodelijke ziekte waartegen katten ingeënt moeten worden. Symptomen: braken, koorts en uitdroging.
  • Chronische Interstitiële Nefritis (CIN): een nieraandoening die tegen te gaan is door medicijnen en een dieet. Symptomen: afvallen, minder eten, meer drinken en diarree.
  • Katteninfluenza (niesziekte): een, voor katten, levensgevaarlijk virus die het beste tegengegaan kan worden door inenting. Symptomen: niesen, waterige en etterige ogen.

Hondenziektes

Er zijn veel verschillende hondenrassen die verschillende ziektes kunnen krijgen. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent van deze ziektes zodat u symptomen bij uw hond op tijd herkent. Veel voorkomende hondenziektes zijn:
  • Rabiës (hondsdolheid): een virus in het speeksel dat ook overgebracht kan worden op mensen. Rabiës tast de hersenen aan en leidt altijd tot de dood. Symptomen: verwilderd, angstig en agressief gedrag. Rabiës kan voorkomen worden door inentingen.
  • Ziekte van Carré (hondenziekte): zeer besmettelijk virus dat ontstekingen in heel het lichaam tot gevolg heeft. Symptomen: hoesten, loopneus en ontstekingen. Te voorkomen door vaccinaties.
  • Ziekte van Weil: infectieziekte die zich via de urine verspreidt. Ook gevaarlijk voor mensen. Symptomen: koorts, donkere urine en gele slijmvliezen. Tevens te voorkomen door vaccinatie.

Alsof dit allemaal nog niet erg genoeg klinkt kan uw hond of kat ook betrokken raken bij een ongeluk. Zo worden honden en katten regelmatig aangereden. Ook dit soort kosten worden gedekt door een katten- of hondenverzekering.

Huisdierenverzekering

Om niet voor onverwachte kosten komen te staan is het te overwegen om een huisdierenverzekering voor uw dier af te sluiten. Maar welke huisdieren verzekeringen zijn er allemaal? En welke kunt u dan het beste kiezen? Om u een indruk te geven van de katten- en hondenverzekeringen die er zijn, kunt u hier informatie vinden over standaard en aanvullende dierenverzekeringen.

Een verzekering voor een huisdier werkt in principe net zoals een verzekering voor uzelf; er wordt per maand een premie betaald en in ruil daarvoor worden bepaalde ziektekosten vergoed. Voor elk huisdier is er een passende verzekering. De hoogte van de premie voor een basisverzekering is afhankelijk van het ras, de leeftijd en het gewicht van het dier. Voor een oude, grotere hond kan de premie oplopen tot zo’n €30, - in de maand, terwijl basisverzekering voor een jong katje gemiddeld €10, - per maand kost.

De meeste standaardverzekeringen dekken de volgende medische behandelingen voor uw huisdier:
  • Behandelingen en consults bij dierenarts/dierenspecialist
  • Medicijnen
  • Medische behandelingen en opnames (incl. operaties en narcose)
  • Dwang- en sondevoeding
  • Diverse onderzoeken
  • Hulpmiddelen
  • Verwijzing naar dierenspecialisten
  • MRI en CT-scan
  • Euthanasie

Aanvullende verzekering

Wanneer u uw huisdier voor meer medische behandelingen verzekerd wil hebben, is het verstandig een aanvullende katten- of hondenverzekering af te sluiten. Hiervoor betaalt u een hogere premie, maar er worden dan ook meer kosten gedekt. Door de meeste aanvullende verzekeringen worden de volgende kosten vergoed:
  • Sterilisatie en castratie (geheel of gedeeltelijk vergoed)
  • Verschillende gebitsbehandelingen
  • Vaccinaties
  • Crematie (geheel of gedeeltelijk)

Voor degenen onder ons die zeker willen zijn van een crematie van hun huisdier wanneer deze komt te overlijden is er in het merendeel van de aanvullende verzekeringen een crematieverzekering opgenomen. Bij de meeste crematieverzekeringen is er een maximale vergoeding vastgesteld en het vervoer van uw huisdier naar de crematie wordt door de gemiddelde aanvullende verzekering ook vergoed.

Tot slot

Wanneer u er zeker van wil zijn van dat uw trouwe makker in elk geval de benodigde medische behandelingen zal krijgen, is een dierenverzekering een goede optie. Een dierenverzekering is alleen nodig wanneer u niet op elk moment hoge bedragen op uw rekening heeft staan. Een katten- of hondenverzekering zorgt er namelijk voor dat u niet ineens grote uitgaven voor uw dier hoeft te doen. Dit bedrag heeft u dan al opgespaard door de maandelijkse premie die aan de dierenverzekeraar betaald wordt. Het is aan te raden om voor het afsluiten van een dierenverzekering de tijd te nemen om alle verzekeringen te bekijken. De premies en de kosten die worden gedekt kunnen namelijk verschillen per katten- en hondenverzekering.
© 2010 - 2024 Webverdiener, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering voor je hondHet is niet nieuw in Nederland, een zorgverzekering voor je hond. Toch is het aantal hondenbezitters in Nederland dat ee…
Een huisdierenverzekering: een goed of slecht idee?Steeds meer mensen verzekeren hun huisdier. In 2014 verzekerden naar schatting zo'n 1 op de 10 Nederlanders hun huisdier…
Huisdierenverzekering afsluitenHuisdierenverzekering afsluitenVerzekering voor een huisdier afsluiten? Met een huisdier in huis doet u er goed aan om een goede huisdierenverzekering…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Huisdieren geboren onder het sterrenbeeld Vissen zijn de ideale huisdieren voor een gezin, want ze houden van huiselijkh…

Eetlust bij honden: mijn hond eet niet!De hoeveelheid voedsel die een hond spontaan tot zich neemt is normaal gezien voldoende om zijn energiebehoefte te dekke…
Het gebit van de katHet gebit van de katKittens worden, net als mensenkinderen, zonder tanden geboren. Maar het melkgebit, net als het mensenkind komt er wel vr…
Webverdiener (3 artikelen)
Laatste update: 16-04-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.