Wat zijn broodfokkers?
Broodfokkers komen helaas nog steeds voor, sterker nog ze geven vaak aan erkend te zijn waardoor veel mensen ook denken dat de pups in goede handen zijn. Echter zijn ze vaak niet getest en fokken ze puur voor het geld. Ze hebben dan ook vaak vele nesten in hun bedrijf waarbij er geen ouders van de pups aanwezig zijn. Ze groeien meestal niet in huis op maar in schuren. De pups worden goedkoop aangeboden waardoor het verleidelijk klinkt, maar trap er alstublieft niet in.
Wat is een broodfokker?
De naam zegt het bijna al, een broodfokker fokt honden(soms ook andere dieren) puur voor het geld. Sterker nog vaak fokken ze niet eens zelf ook al noemen ze zich een fokker, maar de pups worden groots ingekocht. Vaak zijn ze gevestigd in grote bedrijven waar ze meerdere nesten kwijt kunnen. Er zijn vaak veel verschillende pups te koop en ze zitten soms dan ook met 10 of meer pups uit verschillende moeders bij elkaar in een verblijf. Hoewel het dus puur gaat om verdienen worden de pups vaak veel goedkoper aangeboden dan wanneer ze bij een goede fokker vandaan komen. Dit omdat als de prijs zoveel lager ligt veel mensen dan toch voor goedkoop willen gaan waardoor ze veel pups kunnen verkopen.
Hoe komen de pups daar?
Soms fokken ze wel zelf maar dan laten ze de teef ook zo vaak mogelijk werpen terwijl normaal gesproken 2 á 3 nestjes toch wel ongeveer het maximale is als u de hond gezond en hondswaardig wilt houden. Echter komt het vaak voor dat de pups opgekocht worden soms ook uit het buitenland. In grote partijen worden ze opgekocht waardoor de inkoopprijs bijna niks is. Per busjes worden de pups overgebracht naar Nederland. Soms worden de pups zelfs verkocht met vervalste paspoorten. Zo hoeft de broodfokker ook geen moederhonden te onderhouden en niet te wachten tijdens de draagtijd.
Erkende fokker
Echte fokkers van een bepaald ras staan vaak ingeschreven bij een rasvereniging. Als u dus een bepaald ras in gedachten heeft kunt u zich het beste laten informeren bij een vereniging. Veel broodfokkers zijn ook erkend maar niet getest op hoe de dieren worden gefokt en verkocht. Als men namelijk meer dan 3 nesten per jaar fokt moet het verplicht aangegeven worden waardoor men 'erkend' is. Erkende fokkers fokken echter met rashonden, wilt u een kruising zoals bijvoorbeeld een Boomer dan kunt u het beste gokken op een particulier die de pups in huiselijke sfeer opvoed. De moeder van de pups zullen er dan ook bij aanwezig zijn. Goede fokkers doen er alles aan om de pups al te socialiseren en te beginnen met zindelijkheidstraining.
De omstandigheden
De omstandigheden en verzorging van de pups is vaak slecht, vooral als er geen kijkers zijn. De pups worden met 4 weken bij de moeder weggehaald, gevoed met suikerwater om ze levend te houden en vaak zien ze geen dierenarts en zijn ook de ouders niet getest op de gezondheid. Vaak worden de hondjes in schuren gehouden en krijgt u geen ouders te zien. Soms komen ze het ras dat u wilt binnen een week bij u thuis brengen zodat u de omstandigheden helemaal niet te zien krijgt. De pups zijn totaal niet gesocialiseerd en vaak weten de broodfokkers ook niks te vertellen over het gedrag van de ouders. Als u een broodfokker wilt herkennen let dan goed op:
- Hoeveel pups er rondlopen
- Of de ouders aanwezig zijn
- Hoe de pups worden gehouden
- Hoe de pups eruit zien(oren schoon, ogen schoon en helder, overbeet/onderbeet, kontje schoon)
- Of de fokker vragen kan beantwoorden wat betreft specifieke ras eigenschappen en vachtverzorging
- De prijzen, de pups zijn vaak opvallend goedkoop laat u hierdoor niet verleiden want dat komt doordat ze grootst inkopen
- Vaak proberen ze te verkopen door de hondjes zo schattig mogelijk te fokken, let dus op want mini-maltezers zijn bijvoorbeeld geen rashonden en er komen vaak gezondheidsproblemen bij kijken
- Normaliter mogen pups pas met 8 weken het nest verlaten
Broodfok stoppen
De enige manier om broodfok te stoppen is door er geen pups te kopen. Dit is erg moeilijk aangezien de honden soms slecht verzorgt waardoor u wellicht extra verleid wordt om een pup mee te nemen, maar als u geen pup koopt lopen de broodfokkers geld mis. Als uiteindelijk niemand er nog een hondje koopt zullen ze vanzelf hun zaak moeten sluiten. Heeft u het vermoeden te maken te hebben met een broodfokker? Dan kunt u een melding maken bij de dierenpolitie.