mijn kijk op

Waarom dierenwinkels geen dieren meer zouden mogen verkopen

Waarom dierenwinkels geen dieren meer zouden mogen verkopen Ontzettend veel mensen houden één of meer huisdieren: een groot deel van deze dieren is afkomstig van dierenwinkels. De aanwezigheid van dieren in een dierenwinkel of tuincentrum zou echter minder vanzelfsprekend zijn dan het nu is: voor zowel eigenaar als dier kleven er verschillende nadelen aan de verkoop van dieren op dergelijke plekken.

De herkomst van de dieren

Voor veel mensen is het beeld van dieren in de dierenwinkel behoorlijk vanzelfsprekend. Er zijn echter maar weinig mensen die de precieze herkomst van de dieren kennen. In een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde, die over hamsters ging, kwamen verschillende opties naar voren. Zo zou een aanzienlijk deel van de hamsters die in Nederlandse dierenwinkels verkocht worden uit Polen geïmporteerd zijn. Er is weinig transparantie over de gang van zaken bij de Poolse fokkerijen, maar de omstandigheden van de diertjes zijn erbarmelijk. Dieren worden met grote aantallen in emmers gehuisvest en vrouwtjes moeten keer op keer nestjes werpen. Niet dat het er in de Nederlandse hamsterfokkerijen beter aan toegaat; ook bij deze zogenaamde broodfokkers worden de dieren in te kleine ruimtes gehuisvest en moeten vrouwtjes meerdere nestjes achter elkaar werpen. Ook voor andere dieren die in de dierenwinkel verkocht worden, met name konijnen en knaagdieren, geldt dat de omstandigheden bij het fokken verre van ideaal zijn.

Mensen willen een diertje met een speciaal kleurtje, een lief koppie of een bepaalde tekening. Bij het fokken van dieren is echter bijna nooit gegarandeerd dat er aan al deze voorwaarden wordt voldaan. Het gevolg? Een overschot aan dieren die niet geschikt zijn om te verkopen in de dierenwinkel. Deze dieren belanden over het algemeen in de diepvries om dienst te doen als slangenvoer. Ook dieren die al een tijd in de dierenwinkel verblijven en niet verkocht worden, is ditzelfde lot beschoren.

De gezondheid van de dieren

De slechte omstandigheden waarin de dieren zich bevinden bij de broodfokker zijn niet bevorderlijk voor een goede gezondheid. Het komt dan ook met regelmaat voor dat deze dieren last hebben van luchtwegproblemen, parasieten en dergelijke.
Een ander probleem met betrekking tot gezondheid vindt zijn oorsprong in erfelijkheid. Een goede fokker zal alleen met dieren fokken waarvan de achtergrond bekend is en waarvan duidelijk is dat er geen ziektes of afwijkingen in de familielijn voorkomen. Op deze manier wordt de kans op erfelijk overdraagbare ziektes en afwijkingen tot een minimum beperkt. Om te kunnen weten hoe een bepaalde bloedlijn zich ontwikkelt en of er afwijkingen voorkomen, is het nodig dat zo’n fokker gedurende de gehele levensloop van de dieren op de hoogte wordt gehouden van de gezondheid van dit dier.
Een broodfokker daarentegen weet vrijwel nooit precies waar zijn dieren terechtkomen, omdat hij ze eerst doorverkoopt aan een dierenwinkel. Op deze manier kan er geen zicht uitgeoefend worden op de gezondheid van de dieren gedurende hun leven. Een broodfokker kan dus onbewust fokken met dieren waarvan bepaalde ziektes in de bloedlijn voorkomen. Daarnaast is het aantal dieren waarmee een broodfokker fokt zo groot, dat het sowieso moeilijk is om te controleren welke bloedlijnen er zijn. Hierdoor komt ook inteelt erg veel voor bij deze dieren.

Commercie boven welzijn?

Dierenwinkelmedewerkers hebben niet altijd evenveel verstand van de dieren die zij verkopen. Zo worden veel dieren in te kleine hokken ondergebracht, wordt verkeerd materiaal gebruikt om de bodem mee te bedekken en worden soms dieren bij elkaar gehouden die niet bij elkaar horen. Door onkunde komt het ook vaak voor dat mannetjes en vrouwtjes per ongeluk samen gehouden worden, waardoor de kans op inteelt en zwangere diertjes groot is. Dierenwinkels geven ook dikwijls verkeerd advies aan klanten die een dier aanschaffen, waardoor zo’n dier de rest van zijn leven in slechte omstandigheden moet doorbrengen. Sterker nog: een dierenwinkel weet vrijwel nooit hoe en waar een dier terecht komt. Een klant kan bijvoorbeeld -wellicht onwetend- een ongeschikt hok voor een dier hebben: toch wordt hier door de dierenwinkels vrijwel nooit over geïnformeerd voordat een dier verkocht wordt.

Daarnaast stimuleren dierenwinkels met dieren het doen van impulsaankopen. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen even naar de diertjes kijken, een leukerd ertussen zien zitten en besluiten het beestje maar te kopen? Voor zowel baasje als huisdier zou het beter zijn om de aanschaf van een huisdier langere tijd te overdenken en ervoor te zorgen dat men over de juiste informatie en middelen beschikt om een dier een fijn leven te geven.

De alternatieven

Het moge duidelijk zijn dat dieren beter niet in dierenwinkels verkocht kunnen worden. Niet alleen schuilt er veel dierenleed achter; ook (toekomstige) baasjes kunnen met de nodige teleurstellingen te maken krijgen als blijkt dat ze slecht advies hebben gekregen of wanneer hun huisdier plotseling gezondheidsproblemen blijkt te hebben. In mijn ogen is de enige goede dierenwinkel dan ook een winkel die alleen dierenbenodigdheden verkoopt. Het daadwerkelijk verschaffen van dieren zou alleen moeten gebeuren door twee instanties: opvangcentra en gedegen fokkers die fokken op karakter en gezondheid en daarbij de bloedlijnen in acht houden.

Wellicht ken je een dierenwinkel waar de dieren ontzettend goed gehuisvest worden en waar kundig personeel rondloopt. Dit is voor de diertjes zelf natuurlijk een stap in de goede richting, maar bedenk je wel: hoe goed dieren er in de winkel ook bij lijken te zitten, de slechte achtergrond blijft. De kans is relatief groot dat deze dieren in slechte omstandigheden zijn opgegroeid en later in hun leven gezondheidsproblemen krijgen. Natuurlijk zijn dieren uit de dierenwinkel niet per se minder leuk, schattig of lief dan hun soortgenoten uit asiels en goede fokkerijen. De kans is echter zoveel groter dat deze dieren op latere leeftijd problemen krijgen. Bovendien steun je op die manier ook dieronvriendelijke praktijken: bij asiels en goede fokkers is dit absoluut niet het geval. Het verdient dan ook de voorkeur om dieren op deze plaatsen aan te schaffen.
© 2014 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geen dieren bij dierenwinkel kopenGeen dieren bij dierenwinkel kopenVeel mensen weten het niet, maar het is erg slecht om dieren in een dierenwinkel te kopen, de dieren zijn zwakker, worde…
Werken in een dierenwinkelWerken in een dierenwinkelAls u werkt in een dierenwinkel bent u de gehele dag bezig met en voor dieren. Het is een afwisselende baan maar vaak me…
Slecht advies van dierenwinkelsSlecht advies van dierenwinkelsVeel mensen gaan wanneer zij een dier zoeken naar de dierenwinkel, daar kan je onder andere dieren zoals hamsters, ratte…

Geschiedenis en verzorging chinchilla'sChinchilla zijn huisdieren. Maar wat is eigenlijk de geschiedenis van de chinchilla? En hoe kun je ze het beste verzorge…
Degoe als huisdier: de verzorgingDegoe als huisdier: de verzorgingDegoes zijn erg interessante dieren. Wat is eigenlijk de geschiedenis van degoes? En hoe kun je ze het beste verzorgen?
Bronnen en referenties
  • http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2009/afleveringen/29-01-2009
  • www.ratjes.nl
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.