Worminfectie bij de kat

Worminfectie bij de kat Huisdieren zijn niet meer uit ons beeld van een gezellig thuis weg te denken. Honden en katten voeren de boventoon. Maar diezelfde honden en katten kunnen ook ziekten oplopen. Soms is het eenvoudig te verhelpen en soms moet je de dierenarts inschakelen. Zo kan je kat wormen krijgen. Sommige soorten zijn snel te detecteren, maar dit geldt niet voor alle soorten. Hoe herken je dat je kat last van wormen heeft en hoe handel je aansluitend?

Wormen bij de kat

De kat kan net als alle zoogdieren geïnfecteerd raken met wormen. De wormen zijn parasieten die in het lichaam van de kat leven. Er zijn verschillende soorten wormen en de meeste infecteren het maag-darmkanaal. Maar een worm kan ook in de longen gaan zitten. De wormen doorlopen gedurende hun leven verschillende stadia, al dan niet met tussenkomst van een tussengastheer. Uiteindelijk kan de kat prima dienst doen als gastheer voor de wormen. Veel wormen zijn gerelateerd aan een diersoort, maar dit geldt niet voor alle wormen. Sommige kunnen ook de mens infecteren. De katten in Nederland hebben voornamelijk te maken met:
  • spoelwormen
  • haakwormen
  • lintwormen

Spoelwormen

De spoelworm, ook wel Toxocara cati, is de worm die erg veel voorkomt bij de Nederlandse kat. Het lastige bij deze worm is dat alleen kittens er zichtbaar veel last van kunnen hebben, maar volwassen katten vaak niet. Het signaleren dat je kat wormen heeft, is dus niet altijd even gemakkelijk.

Besmetting

Het overdrachtsmoment zit hem in het contact met besmette ontlasting. In de ontlasting zitten veel eieren en als daar larven uit komen, kunnen die andere katten weer besmetten. De eieren van de spoelworm kunnen buiten het lichaam van de kat lang in leven blijven. Dat maakt de kans dat de larven andere katten vinden verhoudingsgewijs erg groot.

Bron: AnnastaalBron: Annastaal
De volwassen kat en het kitten
Bij de volwassen kat kunnen de eieren in het lichaam van de kat al uitkomen. Als dit een heftige infectie wordt, kan de kat er wel last krijgen. Denk hierbij aan:
  • ernstige diarree met bloed
  • braken
  • verslechterde conditie
  • wormen in de ontlasting (dit is niet altijd het geval)

Het kitten heeft er vaak veel meer last van, omdat de larven als het ware door het lichaam trekken en ze kunnen ook door de longen gaan en uiteindelijk in de bronchiën terechtkomen. Ze worden dan feitelijk opgehoest en weer doorgeslikt. Met name de ophoping in de darmen is voor kittens vaak erg lastig. Ze kunnen er behoorlijk ziek van worden. Soms kan bij twijfel een ontlastingsonderzoek via de dierenarts duidelijkheid geven.

Bestrijden

Het begint bij kittens. Deze moet je vanaf zo’n vier weken na de geboorte ontwormen. Dit moet je iedere twee weken herhalen tot ze zo’n twaalf weken oud zijn. Vervolgens doe je het éénmaal per maand tot ze een half jaar zijn. Daarna ga je over tot éénmaal per kwartaal. Dit alles werkt preventief, maar blijven ontwormen kan ook een nieuwe ‘brandhaard’ - die mogelijk nog niet opgemerkt is - tijdig onschadelijk maken. Een misverstand is dat de binnenkat niet besmet kan raken. Dit is wel degelijk het geval, dus ontworm ook regelmatig de binnenkat.

Haakwormen

Haakwormen, ook wel Ancylostima tubaeforme, leven van het bloed van de kat. Een worm kan zich vastbijten in een bloedvat, meestal in de dunne darm en hij zuigt daar continu bloed. De haakworm is ook besmettelijk voor de mens. Met name in kennels, asiels en bij zwerfdieren tref je de haakworm aan. Door het bloedzuigen beschadigt de haakworm ook het darmslijmvlies. De kans op ontstekingen aan de darm en darmbloedingen is zeker aanwezig.

Besmetting

Besmetting gaat óf via een tijdelijke gastheer, zoals een muis, die door de kat gedood is óf via de aarde die de kat aan de pootjes heeft zitten. De pootjes die de kat vervolgens schoon likt en zo besmet raakt. De larve kan zelfs door de huid heen dringen. Je kunt het op enig moment merken aan de kat die in meer of mindere mate bloedarmoede krijgt of lusteloos op je overkomt. Als een larve door de huid dringt, dan kan deze enorme jeuk bij de kat teweegbrengen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Bestrijding
De bestrijding van haakwormen is gelijk aan die van de spoelwormen. Zorg dat de kat op gezette tijden ontwormd wordt en consequent volhouden is erg belangrijk.

Lintwormen

De lintworm, ook wel Taenia spp, is een lange platte worm en op zich geen gevaarlijke worm voor de kat. Hij zuigt zich met zuignapjes vast aan de darmwand. De eieren van de worm zitten aan het achterste gedeelte in kleine witte segmenten die van het achterlijf afbreken. Deze kleine witte segmenten zie je bij de anus van de kat, in de ontlasting en soms in de vacht om de anus. Ze lijken een beetje op rijstkorrels en kunnen wat jeuk geven. Op zich kan dit geen kwaad, want er kan niets ontkiemen. Hier is een tussengastheer voor nodig zoals een muis.

Besmetting

Via de tussengastheer die de kat vangt, zoals een muis, kan de kat keer op keer weer opnieuw geïnfecteerd raken. Dit kan zo eindeloos doorgaan en dit merk je normaliter niet echt aan de kat. Overigens kan de vlo ook een tussengastheer zijn, dus zorg dat je kat geen vlooien heeft.

Bestrijding

De bestrijding van lintwormen is gelijk aan die van de spoelwormen en haakwormen. Zorg dat de kat op gezette tijden ontwormd wordt en dit consequent volhouden is erg belangrijk.

Tot slot

Welke worm je kat ook heeft of kan krijgen, het is altijd goed regelmatig de kat te ontwormen. Vergeet ook niet de kat iets te geven om vlooien weg te houden. De verschillende middelen tegen vlooien en wormen zijn te verkrijgen bij de speciaalzaak of de dierenarts. Kijk wat het beste werkt voor je kat. Het is er in verschillende vormen, zoals: een spuitje, tabletten, gel of vloeistof.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onnodige worminfectiesOnnodige worminfectiesHet is in Nederland een veel voorkomend probleem, worminfecties. Eigenlijk best wel raar, want het is vrij simpel te hel…
Kattenvlooien, hoe kom ik daar vanaf?Kattenvlooien, hoe kom ik daar vanaf?Huisdieren zijn geweldig. Ze kunnen je troosten als je verdrietig bent, ze zijn altijd blij als je thuiskomt! Helaas zij…
Worminfecties bij het paard herkennen en voorkomenEen worminfectie is een vervelende vorm van een parasitaire infectie. Bij zo’n soort infectie kan de conditie van het pa…
Haakworminfectie: Infectie met haakworm door lopen op grondHaakworminfectie: Infectie met haakworm door lopen op grondOngeveer één op de vier mensen wereldwijd lijdt aan een haakworminfectie. Dit komt voornamelijk voor in ontwikkelingslan…

Weetjes over zwarte kattenWeetjes over zwarte kattenEr is al veel inkt gevloeid over zwarte katten. Feit is dat ze niemand onberoerd laten. Ze zijn dikwijls de laatste op d…
De reden waarom honden blaffenDe reden waarom honden blaffenJe kent het wel, van die blaffende honden. Waarschijnlijk bloedirritant, maar er moet toch een reden zijn waarom hij bla…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
  • http://wormbestrijding.nl/wormbestrijding-bij-katten/wormen-bij-de-kat/spoelwormen-kat/
  • Neocat magazine, 2015 4e kwartaal: “Worminfectie bij katten”
  • http://www.mcvoordieren.nl/spoelwormen-haakwormen
  • http://www.ontwormen.com/wormen/rondworm/haakworm/
  • http://wormbestrijding.nl/wormbestrijding-bij-katten/wormen-bij-de-kat/lintwormen-kat/
  • Afbeelding bron 1: Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.