Hondenras kiezen

Voordat u beslist of en wat voor hond u wilt is het belangrijk goed na te gaan welke hond geschikt is. Er zijn een aantal dingen belangrijk voor het bepalen van welke hond voor u het meest geschikt is. Voordat u beslist wat voor hond u wilt is het belangrijk na te gaan welke hond het meest geschikt is. Hieronder vindt u een aantal vragen die meer inzicht kunnen geven in welk type hond het meest geschikt is voor u.

Waarom wilt u een hond?

Allereerst is het belangrijk na te gaan waarom u een hond wilt. Zoekt u een gezelschapsdier, een waakhond of een werk-hond? Wilt u dagelijks met uw hond gaan trainen of wilt u dagelijks lange afstanden wandelen of fietsen? Of wilt u misschien mee gaan doen in de honden-sport?

Kiezen wat voor hond bij u past

Als u eenmaal weet waarom u een hond wilt is het belangrijk na te gaan wat voor soort hond u wilt. Zeker als u nog nooit een hond heeft gehad is het belangrijk om na te gaan wat welk hondenras te bieden heeft. Het is echter niet alleen belangrijk na te gaan wat een hond u te bieden heeft, maar ook wat ú een hond te bieden heeft. Ook ook u wel al eerder honden heeft gehad is het belangrijk dit goed op een rij te krijgen voordat u uw beslissing maakt.

Welk soort hond past het beste bij uw gezin?

Voordat u een hond kiest is het belangrijk na te gaan welk hondenras het beste bij uw gezin past. Woont u alleen, samen of met kinderen? Heeft u al andere honden of huisdieren? Zoekt u een hond die alleen gehoorzaam is aan u, of wilt u een allemansvriend? Sommige honden zijn zeer geschikt bij kleine kinderen, andere honden zijn juist meer geschikt voor oudere mensen of alleenstaanden.

Hoeveel tijd heeft u voor een hond?

Geen enkele hond is hetzelfde. Ook binnen een hondenras vindt u nog verschillen. Sommige honden willen dagelijks lange afstanden wandelen, andere honden liggen het liefst de hele dag te slapen. Niet alleen het uitlaten kost tijd, maar ook de vacht-verzorging, de opvoeding en natuurlijk het spelen met de hond. Een pup kost altijd veel meer tijd dan een volwassen hond. Het is dus belangrijk na te gaan hoeveel tijd u voor een hond heeft. En hoeveel tijd u van huis bent.

Hoeveel ruimte heeft u?

Naast de hoeveelheid beweging die een hond nodig heeft is het ook belangrijk na te gaan hoeveel ruimte een hond nodig heeft. Sommige honden zijn het liefst de hele dag buiten, andere honden liggen het liefst de hele dag op schoot of in een mand. Het is belangrijk een hond te kiezen die goed bij uw woonsituatie past. Woont u in een klein appartement of juist op een grote boerderij? Kan uw hond de hele dag in de tuin spelen? Woont u op het platteland of juist in een grote stad? Moet u dagelijks traplopen, heeft u woning een lift of woont u op de begane grond? Het is algemeen bekend dat traplopen niet gezond is voor een hond. Een kleine hond kunt u uiteraard de trap wel op en af tillen, maar ziet u zichzelf dat ook doen bij een grote herder? Sommige hondenrassen kunnen goed traplopen, andere hondenrassen hebben erg snel slijtage. Ook is de leeftijd van de hond daarin uiteraard belangrijk.

Wilt u altijd in een schoon huis wonen?

Honden maken vaak veel rommel. Sommige hondenrassen haren erg uit. Maar dit is niet het enige wat voor rommel kan zorgen. Sommige honden houden er van om veel door zand en stront te rollen. Andere honden houden van zwemmen, en soms in de meest vieze sloten. Het is dus belangrijk na te gaan hoeveel schoonmaakwerk u er voor over hebt. Ook is het belangrijk na te gaan hoeveel haar een hond verliest. Wilt u meerdere malen per jaar met uw hond naar een trimsalon? Informeer altijd goed naar de vacht-verzorging voordat u een hond kiest.

Hoeveel geld heeft u over voor uw hond?

Niet alleen de aanschaf van een hond kost geld. Naast de aanschaf moet u ook rekening houden met kosten voor de voeding, de dierenarts, anti-vlo- en anti-wormkuren. Daarnaast kunnen er nog extra kosten ontstaan door het volgen van trainingen, mogelijke operaties of als u naar een trimsalon wilt.

Wilt u een rashond of kruising?

Sommige mensen willen uitsluitend een rashond. Houdt u er wel rekening mee dat rashonden vaak minder lang leven. Kruisingen zijn over het algemeen gezonder dan rashonden. Ook is het belangrijk na te gaan of u een hond van een fokker wilt of een hond uit een asiel.

Reu of teef?

Wilt u een reu of een teef? Reuen zijn vaker groter dan teven en vaak ook iets actiever. Echter zijn zij ook vaak dominanter en kunnen agressie-problemen hebben. Teven daarin tegen worden een paar keer per jaar loops. Het is dus belangrijk na te gaan of u een reu of teef wilt. En of u uw hond direct wilt laten helpen, of dat u er later wellicht nog mee wilt fokken.

Overige vragen die belangrijk kunnen zijn bij het kiezen van een hond

  • Wilt u een waakzame hond?
  • Moet uw hond rustig zijn?
  • Wilt u dat uw hond goed om kan gaan met kinderen?
  • Moet uw hond goed en makkelijk te trainen zijn?
  • Wilt u een speelse hond?
  • Zoekt u een hond voor de jacht of voor de sport?
  • Wilt u een grote of kleine hond?

Algemene tips

Als laatste nog een paar algemene tips voordat u een hond neemt:
  • Denk niet alleen aan wat u wilt, maar ook wat goed is voor de hond. Kunt u bieden wat de hond nodig heeft?
  • Laat u goed informeren voordat u uw keuze maakt. Vraag niet alleen informatie aan de fokker, maar zoek ook zelf informatie over het ras op.
  • Een hond neemt u niet voor een paar weken of een paar maanden. Kijk dus niet alleen naar uw huidige situatie, maar denk ook aan de toekomst. Wilt u binnen een paar jaar kinderen? Houd daar dan rekening mee. Gaat u over een paar jaar emigreren? Ook daar dient u rekening mee te houden.
© 2010 - 2024 Semicolon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…
Het Aidi hondenrasHet Aidi hondenrasDe Aidi is een minder bekend, maar toch wel zeer gegeerd hondenras. Het zachtaardige karakter van de Aidi, is wat vele m…
Alles over de Duitse HerderAlles over de Duitse HerderDe Duitse Herder is een hond die, zoals de naam al implicieerd, uit Duitsland komt. Het is wereldwijd een erg populaire…
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…

Siberische husky: sledehondSiberische husky: sledehondDe Siberische husky is een hondenras wat valt onder de pool- en keeshonden. De husky is ook wel bekend als de sledehond.
Bordercollie: schaapshondBordercollie: schaapshondEen bordercollie is oorspronkelijk gefokt als schapendrijver. Het is een middelgrote hond en breed inzetbaar voor versch…
Semicolon (33 artikelen)
Laatste update: 15-04-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.