Minivarken als huisdier

Minivarken als huisdier Minivarkens zijn, in tegenstelling tot wat veel fokkers zeggen, veel moeilijker te houden dan een hond of een kat. Denk er daarom heel goed over na, of (mini)varkens de juiste huisdieren voor u zijn. Er komt nl. meer bij kijken dan men denkt.

Minivarkens

Minivarkens moeten niet alleen gehouden worden. Varkens zijn roedeldieren en hebben echt soortgenootjes nodig. Mensen of andere huisdieren kunnen niet vervangen wat een varkentje nodig heeft. Varkens die alleen worden gehouden, kunnen agressief naar mensen worden en je woninginrichting is niet meer veilig. Hoe schattig ze ook lijken als ze nog klein zijn, de kleine rakker wordt een groter dier en kunnen maximaal een gewicht van 120 kg. bereiken. Ze groeien tot hun vierde jaar en kunnen ongeveer 15 (of nog ouder!) jaar oud worden. Als je dus een minivarken in je huishouden opneemt, ben je voor lange tijd verplicht voor het dier te zorgen. Bovendien is een varken nog een zeer ongewoon huisdier, lang niet iedereen kan het waarderen als er varkens bij de buren komen wonen. Er ontstaat irritatie en wanneer men in een huurwoning woont, kan het zomaar zijn dat je varkens moeten wijken.

Neem liever geen varken wanneer:

 • je woonachtig bent op een flat
 • als je woont in een huis, wat alleen per trap bereikbaar is. Varkens kunnen niet goed traplopen en ook minivarkens kunnen een behoorlijk gewicht krijgen. Een dier van 100 kg til je niet meer even de trap op.
 • je de mogelijkheid niet hebt buiten een stal met uitloop van minstens 150 m2 per dier te bouwen.
 • je een klein, schattig dier zoekt. Minivarkens blijven niet zo klein als sommige fokkers je doen geloven. Minivarkens zijn dieren die 40-120 kg zwaar kunnen worden.
 • je weinig geduld hebt. Het kost veel geduld een varken goed op te voeden.
 • je niet tegen dieren kunt, die veel geluid maken. Varkens kunnen veel lawaai maken als ze iets wel of niet willen.
 • je niet consequent bent. Een varken maakt overal misbruik van en probeert je genadeloos uit. Hij begrijpt niet wanneer iets de ene keer wel en de andere keer niet mag. Als een varken eenmaal op de bank mag, mag hij dat altijd.
 • je veel waarde hecht aan je gazon, struiken en bloemen. Varkens zijn geboren wroeters en ze kunnen dat dan ook zeer goed. Een tuin is in korte tijd compleet omgeploegd.
 • je niet veel tijd en energie in de eerste maanden ter socialisering en training kan en wil steken.
 • je andere dieren hebt en niet de tijd kan of wil nemen, die aan de varkens te laten wennen. Varkens verdragen niet zomaar alle andere dieren.
 • je bang bent voor de reakties van anderen op jouw varkens.

Hoe moet een minivarken leven?

Tijdens je afwezigheid moet een varken buiten gehouden worden. De uitloop kan heel eenvoudig zijn, er moet echter wel een goede omheining zijn. Als het varken buiten is, heeft hij een plek nodig waar hij beschermd is tegen wind, kou, zon en regen. Daarom is een stal onontbeerlijk. Voor twee minivarkens is een stal van 1,5m x 1,5m met een hoogte van 1,2m ideaal. De wanden moeten geïsoleerd zijn, aan vier kanten gesloten met een opening van ongeveer 50cm als in- en uitgang. De vloer moet met een dikke laag stro bestrooid worden. Een varken moet altijd vers water tot zijn beschikking hebben. In de zomer moet hij beschermd zijn tegen de sterke hitte. Varkens hebben geen zweetklieren en krijgen snel een zonnesteek. Varkens met een lichte huid verbranden ook makkelijk, daarom moet hij altijd in de schaduw kunnen liggen. Een modderpoel is ook heerlijk voor een varken. Het koelt de huid en beschermt tegen insecten. Misschien is zelfs een klein zwembad een idee? Varkens zijn nl. uitstekende zwemmers.

Wanneer wél een varken nemen?

Minivarkens zijn goede huisdieren voor je, als:
 • je niet snel ontmoedigd bent
 • je je leven wilt delen met een intelligent en vriendelijk dier
 • je een dierenarts hebt of kunt vinden, die wat van varkens weet en ze goed kan behandelen
 • je varkens een deel van de dag binnen en buiten (of altijd buiten) kunnen doorbrengen
 • je consequent, maar wel liefdevol kunt optreden
 • je veel tijd met je varkens door kunt brengen

Een varken wat goed behandeld wordt is een vriendelijk en zachtaardig dier. Ieder varken heeft een sterke eigen persoonlijkheid. Een varken zal je vastberadenheid, consequente optreden en liefde belonen met grote trouw en goed gedrag. Hij zal laten zien hoe aardig hij je vindt en hoe graag hij bij je is, hij zal altijd je gzelschap opzoeken. Hij zal ook altijd knorrend vertellen wat er allemaal gebeurd is, wat er aan de hand is en wat hij zo allemaal denkt. Wanneer een klein, energiek varken ouder wordt, wordt hij ook rustiger en zal hij het heerlijk vinden om over zijn buik gekriebeld te worden of een dutje met zijn eigenaar te doen.
© 2010 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarkenHet Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Je hebt…
Varken als huisdierVarken als huisdierVarkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het…

Het huisdierencrematorium en de DierenboomHet huisdierencrematorium en de DierenboomNa het overlijden van uw huisdier kunt u ervoor kiezen om uw huisdier naar een huisdierencrematorium te brengen. In dit…
De Bengaalse katDe Bengaalse katEen klein tijgertje lijkt het wel, zo'n bengaalse kat. Maar wat voor katten zijn het eigenlijk en wat valt er over het r…
Bronnen en referenties
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 22-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.