Het huisdierencrematorium en de Dierenboom

Het huisdierencrematorium en de Dierenboom Na het overlijden van uw huisdier kunt u ervoor kiezen om uw huisdier naar een huisdierencrematorium te brengen. In dit artikel wordt beschreven wat de mogelijkheden zijn en hoe het in zijn werk gaat als u uw overleden huisdier wilt laten begraven of cremeren. Ook wordt een nieuw concept beschreven: de Dierenboom.

Wat is een huisdierencrematorium?

Een huisdierencrematorium zegt het al: Het is een crematorium voor huisdieren. Onder huisdieren wordt verstaan: Honden, katten, cavia's, konijnen, etc. Voor paarden bestaan inmiddels ook crematoria in Nederland. Eigenlijk is een huisdierencrematorium niet alleen een crematorium, maar er is ook een begraafplaats en een uitstrooiveld.

Hoe gaat het in zijn werk?

  1. Uw huisdier overlijdt bij u thuis of bij de dierenarts. U kunt ervoor kiezen om uw huisdier op te laten halen door het crematorium of u kunt uw huisdier zelf brengen. Dit gaat op afspraak.
  1. Nadat u uw huisdier heeft laten ophalen of zelf heeft gebracht, wordt besproken wat uw wensen zijn. U kunt dit op het crematorium bespreken of u wordt door het crematorium gebeld. Als het huisdier via de dierenarts bij het crematorium is gekomen, is er een begeleidend formulier ingevuld. Hierop kunnen uw wensen ook aangegeven worden. U kunt hierop ook aangeven of u wel of juist liever niet gebeld wenst te worden.
  1. U maakt een keuze tussen begraven of cremeren. Bij begraven krijgt uw huisdier een eigen graf. Bij cremeren moet nog de keus worden gemaakt tussen individueel (allen uw huisdier)of collectief (samen met andere husidieren) cremeren.
  1. Er is in het crematorium een afscheidsruimte aanwezig. Hier wordt uw huisdier opgebaard indien u dit wenst. Dan kunt u rustig afscheid nemen.
  1. U kunt een keus maken voor een asblik of een urn. U kunt ervoor kiezen om te blijven wachten totdat uw huisdier gecremeerd is, of u haalt de urn later op bij het crematorium of de dierenarts. Ook kunt u kiezen voor uitstrooien. Er is een uitstrooiveld bij het crematorium aanwezig. U mag dit laten doen of erbij zijn. Ook kunt u ervoor kiezen om de as eerst mee naar huis te nemen en het daarna zelf uitstrooien op een plek die speciaal voor uw huisdier was.

Begraven van uw huisdier

Indien u uw huisdier wilt laten begraven, dan kunt u ervoor kiezen om er wel of niet bij te zijn. Het graf is helemaal alleen voor uw huisdier. U kunt het zelf inrichten zoals u wilt en u kunt er zo vaak als u wilt naartoe. Het is ook mogelijk om meerdere huisdieren bij elkaar te begraven. Een graf huurt u als het ware. Er wordt voor een bepaalde tijd met u afgerekend en indien gewenst kunt u deze periode verlengen.

Cremeren van uw huisdier

Bij cremeren van uw huisdier kunt u de keuze maken om hem of haar apart of samen te laten cremeren. Apart betekent dat de crematie-oven speciaal voor uw huisdier draait. Dit houdt in dat de kosten hoger liggen dan wanneer u ervoor kiest om uw huisdier samen met andere huisdieren te laten cremeren. Nadeel is dat u de as van uw huisdier niet meer terug kunt krijgen bij collectief cremeren. Indien gewenst kunt u erbij zijn wanneer uw huisdier in de oven wordt geschoven. Dan ontstaat ook nooit de vraag of de as die u terugkrijgt wel de as van uw huisdier is. Soms kan het zo zijn dat uw hond, kat, cavia, konijn, etc, wel met andere dieren wordt gecremeerd, maar dan worden er schotjes tussen de verschillende dieren geplaatst zodat de as toch gescheiden blijft. Het cremeren van een kat duurt ongeveer een uur en een kwartier. Een grote hond duurt zo'n 2 uur. Na de crematie worden de botjes uit de oven geveegd en in een vermaler gedaan. Er bestaan verschillende vermalers. Bij het ene cremeatorium krijgt u letterlijk as terug, bij het andere krijgt u het iets grover terug, een soort schelpjes. Hierna wordt de as in een bewaarblik of urn gedaan. Het bewaarblik is de goedkoopste variant. Deze kunt u bijvoorbeeld kiezen als u daarna het huisdier nog wilt uitstrooien. Urnen bestaan er in veel verschillende soorten en maten. Alles is mogelijk. Ook bestaan er knuffelsteentjes, kettingen, etc.

De Dierenboom

Een nieuw concept op de markt is de Dierenboom. Dit is een organisatie waar u de as van uw overleden huisdier (ook paarden) naartoe kunt brengen, waarna er van de as een boom of heester van wordt gekweekt. De as wordt vermengd met aarde en u kunt zelf de soort boom of heester uitzoeken die mag groeien op de as van uw geliefde huisdier. De Dierenboom begeleidt u bij de ceremonie van het planten en zorgt ook voor de groei van de boom of heester. Na een aantal maanden mag de boom of heester verplaatst worden naar een plek die u heeft uitgekozen. Dit kan bij u thuis zijn, maar ook ergens anders in het land. Dit laatste moet echter wel overlegd worden met de gemeente. Voor kleine huisdieren is de boom na ongeveer 3 maanden verplaatsbaar, voor middelgrote dieren na zo'n 6 maanden en voor grote dieren na zo'n 9 maanden. Dit hangt ook af van het seizoen waarin de boom of heester gekweekt is en van allerlei andere factoren. Op de volgende website kunt u dit concept bekijken: www.dedierenboom.nl.

Kortom: De mogelijkheden na het overlijden van uw huisdier zijn enorm. Alles kan in overleg en niks is vreemd. Volg uw hart in uw keuze.
© 2010 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond begraven, cremeren of destructieHond begraven, cremeren of destructieHet is geen onderwerp waar je graag bij stilstaat. Toch krijgt elke hondeneigenaar er ooit mee te maken dat zijn hond ko…
Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…
Wat kost een crematie?Na het overlijden zijn er twee mogelijkheden, begraven of cremeren. De meeste mensen hebben wel een duidelijke voorkeur…

De Appenzeller sennenhondDe Appenzeller sennenhondDe appenzeller sennenhond is een ras dat niet iedereen kent. Vandaar dit artikel over de herkomst en de eigenschappen va…
Minivarken als huisdierMinivarken als huisdierMinivarkens zijn, in tegenstelling tot wat veel fokkers zeggen, veel moeilijker te houden dan een hond of een kat. Denk…
Bronnen en referenties
  • Rondleiding Kolleweidenhof in Varsseveld
  • Rondleiding Peelrust in Gemert
  • www.dedierenboom.nl
Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 10-12-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.