Oppas voor uw huisdier

Als u huisdieren heeft dan weet u dat het soms lastig is om een oppas voor uw huisdier te vinden. Het is erg vervelend als u daardoor een vakantie of andere dingen moet afzeggen. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel dierenoppascentrales en kunt u helemaal zelf kiezen of u uw huisdier weg brengt of gewoon thuis laat en de oppas naar uw huis laat komen!

Dierenpensions

U gaat op vakantie en kunt uw huisdier niet meenemen, maar hij kan ook niet alleen thuisblijven. In zo’n geval is het handig dat u uw huisdier naar een pension kan brengen. Hier verblijft uw huisdier zolang als dat nodig is en heeft hij veel te maken met andere dieren. Dit is ideaal als uw dier het leuk vind om met andere dieren om te gaan. De honden worden hier dan ook vaak gezamenlijk uitgelaten.

Voordat u een pension uitzoekt is het belangrijk om veel te weten te komen over verschillende pensions. Zo kunnen de tarieven erg verschillen en foto’s op websites kunnen er vaak mooier uitzien dan de werkelijkheid. U doet er goed aan om via internet te zoeken naar het pension dat u geschikt lijkt. Op verschillende huisdierenforums staan namelijk vaak recensies van dierenpensions. Als u meerdere slechte recensies over een dierenpension leest is het beter om nog even door te zoeken.

Huisdierenoppas

U gaat op vakantie of u heeft een andere rede dat u niet op uw huisdier kunt passen en u wilt uw huisdier graag in zijn eigen vertrouwde omgeving laten. In dit geval komt een huisdierenoppas meer van pas. Deze komt vaak eerst bij u thuis voor een (gratis) kennismakingsgesprek en u kunt dan gelijk zien hoe het klikt met de huisdieren en de oppas. Vervolgens overhandigt u de huissleutel aan de oppas en spreken jullie samen een datum af en tijden dat hij/zij langs moet komen. Deze oppas kan vaak ook wat andere dingen in huis doen, zoals de post opruimen en de planten water geven.

Naast een oppas die aan huis komt is er ook een huisdierenoppas waar uw huisdier zelf heengaat. Deze persoon heeft vaak een ruimte waar een aantal huisdieren terechtkunnen. Het is misschien voor uw huisdier wel prettiger als hij gewoon in zijn eigen omgeving kan blijven. Als een huisdier in een vreemde omgeving terechtkomt kan dit namelijk stress opleveren voor het dier. Voor u kan het daarentegen juist weer prettiger zijn dat er niemand in uw huis hoeft te komen.

Ook hierbij is het weer belangrijk dat u uitzoekt of de persoon betrouwbaar is. Dit zal voornamelijk gebeuren bij het kennismakingsgesprek en ook hierbij kunt u via het internet naar recensies zoeken. Het is belangrijk dat deze persoon echt een hart voor dieren heeft en niet zomaar geld wil verdienen door af en toe langs te komen en uw huisdieren eten te geven. Veel mensen vinden het belangrijk dat er ook echt even wat aandacht aan uw huisdier wordt besteed en gelukkig doen de meeste huisdierenoppassers dit ook. Het is ook belangrijk dat u het contract van de oppasser zorgvuldig leest en dan pas tekent. Bij een huisdierenoppas zorgt u meestal zelf voor alles wat het huisdier nodig heeft. Voor een kat is dat bijvoorbeeld: kattengrit, schepje, voer, water (uit de kraan), vuilniszak, kattensnoepjes en eventueel speeltjes enz. Voordat u vraagt of zij ook andere taken in huis willen uitvoeren is het handig om te kijken of dit bij de prijs inbegrepen zit of dat hier ook nog kosten voor berekent worden.

Waar moet u allemaal aan denken voordat u op vakantie gaat?

  • Zorg dat u duidelijke afspraken hebt gemaakt met het pension of de oppas. Laat een briefje achter met het adres waar u verblijft en uw telefoonnummer voor noodgevallen.
  • Zet op dat briefje ook de gegevens van uw dierenarts, zodat de oppas weet waar die terecht kan als er iets met uw huisdier aan de hand is.
  • Zorg dat u voldoende voeding, kattengrit en andere dingen om de hokken schoon te maken in huis heeft. Eventuele kosten die nog gemaakt moeten worden in uw afwezigheid zijn vaak voor uw rekening.
  • Leg het paspoort van uw huisdier op een afgesproken plaats. Dit kan altijd eens van pas komen.
  • Zorg dat alles klaar staat wat de oppas nodig kan hebben: schepje, vuilniszakken, bakjes, emmer, gieter (voor de planten), keukenpapier enz.
  • Laat een recente foto van uw huisdieren achter. Deze kan van pas komen als uw huisdier ineens vermist raakt.
© 2010 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Petbnb: een betrouwbare oppas vinden voor je huisdierPetbnb: een betrouwbare oppas vinden voor je huisdierEen goede oppas vinden voor je huisdier is vaak lastig. Als baasje wil je dat je huisdier in goede handen is en goed wor…
Beroep onder de loep: dierenpension-houderBeroep onder de loep: dierenpension-houderEen dierenpensionhouder kiest dit beroep met zijn hart: met hart voor dieren, De opleiding is niet zo zwaar en erg leuk…
Vakantie, opvang en verzorging voor uw huisdierenVakantie, opvang en verzorging voor uw huisdierenVakantie is leuk, maar veel mensen zitten met hun huisdier. Als u een hond heeft boek dan een camping of park waar honde…

De rui bij een hondDe rui bij een hondDe verharing, oftewel de rui bij honden, kent verschillende typen verharing. Het is belangrijk bij de behandeling van de…
Verharing bij hondenVerharing bij hondenVeel mensen met honden vinden het enige vervelende aan de hond dat hij/zij zo er in de rui is. Men doet er vaak van alle…
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.