De Friese Stabij

De Friese Stabij heeft een uitstekend karakter, daardoor is de Stabij een goede gezinshond. De Stabij is echter wel een hond die dagelijks veel beweging nodig heeft! De Stabij is een hond die echt kan genieten van het buitenleven houdt en gaat dan ook graag met het baasje de natuur in...

De Friese Stabij

De Friese Stabij is een oud Nederlands ras uit de provincie Friesland en werd vroeger ook wel Friese Langhaar genoemd. Het zijn lieve honden, die goed in een gezin passen en als erfhond of als jachthond gebruikt kunnen worden.

Stabij's zijn erg actief en hebben veel beweging nodig, ze moeten ten minste 1 uur per dag lopen en het liefst los. Ze houden van wandelen, spelen, rennen, zwemmen en ook van hondensport.

Een mannetjes stabij (een reu) is ongeveer 53 cm hoog vanaf de bovenkant van zijn rug tot aan de grond een vrouwtjes stabij (een teef) is ongeveer 49 cm hoog, ze noemen dit de schoft-hoogte.

Vroeger werd de stabij vooral gebruikt als jachthond, hij kan gemakkelijk een mol, een muis, een rat of een wilde kat doden. Stabij's werden vroeger ook als trekhond voor de kar gebruikt, nu gebruiken we andere honden voor de jacht en gebruiken we geen trekhonden meer.

De Friese Stabij en kinderen

De Friese Stabij heeft een zeer sociaal karakter en is daar door uitermate geschikt om te functioneren in een omgeving met kinderen. Desondanks dient een volwassene in de begin periode, er altijd op te letten, dat jonge kinderen de hond niet te veel gaan plagen, bezeren of verkeerd behandelen.

De Stabij is een eenvoudige, maar krachtig gebouwde hond. De honden zijn erg aanhankelijk, zacht en lief. De hond is slim, leerzaam en gehoorzaam en toch ook wel tikkeltje eigenwijs, een duidelijke en consequente opvoeding van de Stabij is nodig, een puppycursus is geen overbodige luxe. Eénkennig is de Stabij zeker niet, hij is niet direct een allemansvriend, maar wel vriendelijk voor iedereen. In huis of op het erf is de Stabij een rustige, waakse hond, en absoluut niet vals of bijterig.

Verschillende soorten Friese Stabij's

Friese Stabij' s zijn in diverse soorten kleuren te onderscheiden.

De Zwartbond

De zwartbond heeft een zwarte kop met een witte borst en witte buik en op zijn rug zitten grote zwarte vlekken en meestal hebben ze een witte staartpunt.


De Mantelhond

De mantelhond heet zo omdat het net zo lijkt of hij een zwarte mantel aan heeft. Hij heeft soms wel een witte kraag en een witte staartpunt en hij heeft witte poten.


De Platen op wit Stabij

Deze Stabij' s hebben een wit lichaam met op sommige plekken zwarte platen of vlekken eigenlijk. Soms hebben ze een zwarte kop, maar niet altijd.


De Bruinbont

De bruinbont Stabij' s hebben een bruine kop met een witte borst en een witte buik en op zijn rug zitten grote bruine vlekken en meestal hebben ze een witte staartpunt.


De Bruinbont met platen

Deze Stabij' s hebben een wit lichaam met op sommige plekken bruine platen of vlekken. Soms hebben ze een bruine kop, maar niet altijd.


De Stabij met oranje met witte aftekening

De kop van deze Stabij is bruin met oranje, zijn buik is wit met oranje en bruine vlekken. Deze kleur komt bijna niet meer voor.


De Driekleur

Ze heten zo omdat ze drie kleuren hebben, zwart, wit en bruin. Met deze honden mag niet meer gefokt worden, omdat ze zeggen dat het geen echte Stabij's zijn.


De Blauwschimmel

Vroeger noemden mensen de blauwschimmel, ook wel blauwbont. Bij een blauwschimmel zijn zwarte en witte haren zo met elkaar vermengt dat het een soort blauwachtige kleur lijkt. Deze Stabij's worden geboren heeft hij een zwarte kop met een wit lichaam en soms hele kleine vlekjes bij de tenen en zijn voetjes. Als zij ouder worden dan veranderd zijn kleur steeds meer, hij is net een kameleon.


Het gebit

De Friese Stabij heeft een schaargebit, het gebit heet zo omdat gebit in de vorm staat van een schaar, de boventanden gaan over de ondertanden als ze hun bek dicht doen.

Om het gebit van de Stabij gezond te houden, kun je hun tanden poetsen met speciale hondentandpasta . Ook is een touwbot is heel erg goed voor het gebit, want doordat ze de stukjes touw met hun tanden los trekken, gaat het stukje touw tussen de tanden door en worden alle vieze restjes verwijderd en blijft hun tandvlees gezond. Een kauwbot is niet alleen lekker maar ook goed voor het verwijderen van tandsteen. Als er teveel tandvlees of vieze restjes op en tussen de tanden blijft zitten, gaan de tanden of het tandvlees verrotten en moeten de tanden soms getrokken worden.

Verzorging

Je moet een Stabij regelmatig kammen of borstelen met een speciale hondenkam of hondenborstel. Als je ze niet kamt of borsteld gaan losse haren in hun vacht niet weg en kunnen ze erg veel jeuk krijgen.

Stabij's hebben 1 of 2 keer per dag eten nodig, dit kunnen brokken met warm water zijn of verse vleesbrokken. Je kunt dus zelf kiezen, wat je de hond geeft want in alle 2 zitten alle vitaminen die een hond nodig heeft. Verder is het heel belangrijk dat er altijd een bak met vers water voor de hond klaar staat. Dit is belangrijk omdat hiermee alle giftige stoffen in zijn lichaam weer worden uitgeplast en dan wordt hij minder snel ziek.

Botten van kip of karbonade zijn niet goed voor de hond, ze zijn zelfs gevaarlijk. Er kunnen namelijk scherpe punten aan zitten en daardoor kunnen ze stikken omdat het in hun keel blijft hangen of er kunnen wonden in hun buik kome. Ze kunnen hier zelfs door overlijden.

Ziekten

Een Stabij kan verschillende ziekten krijgen, bijvoorbeeld vlooien, lintwormen, spoelwormen, hondenteken, hondsdolheid, hondenziekte en nog veel meer. Om te voorkomen dat je hond ziek wordt kun je ieder jaar naar de dierenarts gaan om een prikje te halen, dan wordt de hond lang niet zo snel ziek. De hond krijgt dan een dierenpaspoort en hier schrijft de dierenarts precies in voor welke ziekten de hond een prik heeft gehad en wanneer de hond deze heeft gehad.

Voor vlooien heb je speciale shampoo of vloeiendruppels waardoor de vlooien snel weg gaan. Je kunt de hond ook regelmatig een beetje knoflooksaus geven, dan gaan de vlooien ook weg, want bloed met een knoflooksmaakje vinden ze ontzettend vies.

Voor hondenteken heb je een speciale tekenpincet, hiermee kun je zelf de teken uit de vacht van de hond halen. Als je ze er niet uithaalt zuigen ze steeds meer bloed uit de hond en wordt de hond heel erg ziek.

De aanschaf van een Friese Stabij pup

Als je overweegt een Stabij pup te nemen is natuurlijk zeer verstandig om alle voors en tegens rustig op een rijtje zetten.
Het houden van een hond heeft naast de vele positieve kanten, ook nadelen. Een goede opvoeding, het zindelijk maken, het wandelen met de pup en verzorging is uiteraard van groot belang, maar vraagt wel veel tijd en aandacht!

Indien je hebt besloten dat je toch echt graag een pup wilt, houdt er dan rekening mee dat je geen pup koopt bij een broodfokker of een opkoper. Deze partijen willen vooral veel geld verdienen en dit resulteert vaak in ongezonde en/of slecht gesocialiseerde pups. Kijk liever naar advertenties, waarin vermeld staat dat de pup in huis, eventueel met kinderen en andere dieren rond loopt, zodat deze aan de dagelijkse bezigheden en aan normale sociale interacties is gewend.
Een andere optie is natuurlijk om contact op te nemen met een rasvereniging voor bemiddeling van een pup.
© 2010 - 2024 Wendy78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Friese StabijDe Friese StabijDe Friese Stabij is een gezellige jachthond, die bij voldoende beweging ook prima in huis kan leven. Een goed opgevoede…
Het Friese paard, koudbloed onder de warmbloedenHet Friese paard, koudbloed onder de warmbloedenHet Friese paard wordt wel de koudbloed onder de warmbloeden genoemd. Dit betekent dat zij minder vurig en temperamentvo…
Henk Kroes – ijsmeester en voorzitter ElfstedenverenigingWie Elfstedentocht zegt, noemt in één adem Henk Kroes. Eerst ijsmeester, daarna voorzitter van de Vereniging Friesche El…

Verharing bij hondenVerharing bij hondenVeel mensen met honden vinden het enige vervelende aan de hond dat hij/zij zo er in de rui is. Men doet er vaak van alle…
Bevalling van de hondBevalling van de hondVeel eigenaren van honden zouden graag eens een nestje fokken. Het is erg spannend en bijzonder om dit samen met uw hond…
Bronnen en referenties
  • Allerlei internet sites
Wendy78 (2 artikelen)
Gepubliceerd: 12-02-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.