Huisdierwetenswaardigheden: alles over huisdieren

Huisdierwetenswaardigheden: alles over huisdieren Er zijn van die dingen die je eigenlijk moet weten als je een huisdier neemt of hebt. Van de goudvis in de kom die moet wennen aan zijn nieuwe vriendjes, tot de hond die steeds maar in de tuin graaft. Wat moet je allemaal weten van huisdieren als honden, katten en vissen? Alles wat relevant is om te weten over huisideren staat in dit artikel.

Een nieuwe vis in aquarium of kom

Een nieuwe vis moet niet alleen wennen aan zijn nieuwe omgeving, ook de vissen die al in het aquarium of vissenkom rondzwemmen, moeten hem of haar leren kennen. Laat de vis daarom niet direct los, maar hang het zakje waarin hij de verhuizing naar uw woning heeft gemaakt in het aquarium of de vissenkom. Maak een paar gaatjes in het zakje om te zorgen voor uitwisseling van water. De vis went niet alleen aan het water in zijn nieuwe onderkomen, zijn kameraden kunnen hem eerst ook even leren kennen, maar zonder dat ze hem kunnen aanraken.

Plasvlekken van honden

Jonge honden plassen altijd overal waar ze maar gaan. Dat betekent ook op tapijt en vloerbedekking. De vlekken goed schoonmaken met spuitwater en een middel dat de geuren weghaalt zorgt er voor dat de dieren niet voortdurend hetzelfde stekje uitkiezen. En het voorkomt stank natuurlijk.

Kattenbak verschonen

Het verschonen van de kattenbak wordt een stuk gemakkelijker als er eerst een krant op de bodem wordt gelegd. De urine wordt er niet alleen door opgenomen en de geur wordt daardoor minder, maar al het kattegrit kan ook heel gemakkelijk in één keer worden opgepakt. Een andere gemakkelijke manier is om elke dag de harde stukken kattegrit (plas en poep van de kat) uit de bak te scheppen. Dit zorgt ervoor dat de bak zo fris mogelijk blijft en dat geurtjes veel minder kans krijgen.

Gravende hond

Honden vinden het heerlijk om overal te graven. Maar ook in de eigen tuin en veel mensen vinden dat niet zon fijn idee. Honden graven echter niet daar waar ze net hun behoeften hebben gedaan. Om te voorkomen dat uw tuin dus een slagveld wordt kunt u elke keer als de hond een gat heeft gegraven daar zijn eigen hondendrol in leggen. Gegarandeerd dat hij dan niet meer aan de slag gaat daar.

Kat zindelijk maken met bleekwater

Veel mensen denken dat katten een hekel hebben aan bleekwater en daarom besproeien ze die gebieden waar katten vaak plassen met het middel. Helemaal fout, want katten zijn gek genoeg gek op bleekmiddel. Het kan kattenbezitters echter wel helpen hun eigen dier zindelijk te maken. Lok de jonge dieren gewoon naar de kattenbak door een paar druppels bleek op de kattenbak te sprenkelen en ze zijn niet meer van de bak te slaan.

Een kat een pil geven

Een kat een pil geven is geen sinecure. Veel mensen proberen het door het eten, maar het zijn slimme dieren en vaak genoeg blijft het niet zo lekker smakende medicament achter in de bak. Beter is om aan te passen aan zijn gedrag. Katten maken zichzelf namelijk heel graag schoon. Wie eerst de pil diep in de keel van de kat stopt en dan daarna direct over zijn neus strijkt, zorgt ervoor dat het dier zich wil wassen. Zijn tong komt daardoor naar buiten en de pil is heel snel naar binnen verdwenen.

Hond eet zijn brokjes niet op

Honden laten soms hun brokjes staan en komen er dan vervolgens ook echt niet meer aan. Dat is niet vreemd, want ze hebben dan te weinig geur meer voor het dier. Bovendien nemen ze de geuren op van bijvoorbeeld andere dieren die in het huis zijn. Wie ze zo laat staat in de hoop dat ze nog wel worden opgegeten hoeft daar niet op te rekenen. Veel beter is het om de oude brokjes te vermengen met nieuwe, zodat er verse geuren ontstaan. De hond eet ze dan wel op.

Kat krabt het behang eraf

Katten vinden het heerlijk om het behang van de muur te krabben. Een krabpaal helpt vaak wel, maar als het dier toch aan het behang blijft trekken zijn andere maatregelen nodig. Zet tegen de plekken waar gekrabd wordt stukken karton met daarop iets wat afschrikte zoals peper of tabasco. Als het dier 2 of 3 keer geproefd heeft dat dit er op zit, is het gebeurd met het krabben.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Vakantie, opvang en verzorging voor uw huisdierenVakantie, opvang en verzorging voor uw huisdierenVakantie is leuk, maar veel mensen zitten met hun huisdier. Als u een hond heeft boek dan een camping of park waar honde…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…

Hartwormen bij hondenHartwormen bij hondenDe hartworm of dirofilaria immitis kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij honden. Besmetting met hartworm kom…
De witbuikegel als huisdierDe witbuikegel als huisdierWitbuikegels of Afrikaanse Pygmee egels (Atelerix albiventris) worden steeds populairder als huisdieren. Het zijn solita…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.