De kat als huisdier
De kat wordt al eeuwen aanbeden. De kat had in de geschiedenis al iets wat men aantrekkelijk vond. We vinden ze al terug bij de Egyptenaren. In het heden is het niet anders, alleen in Nederland al is de kat het meest populaire huisdier.
Huisdier
Of het nu een prachtige raskat is of een lief huis-tuin-keuken-katje, dat maakt niet uit. Het dier is mateloos populair en heeft het zelfs van de hond gewonnen als populairste huisdier. Met het toenemende aantal eenpersoonshuishoudens is dat niet zo gek. Een of enkele katten houden als je alleen woont is goed te doen. Schone kattenbak, eten en drinken, een speeltje en een lekker plekje om de wereld te zien (bij voorkeur bij het raam) en de kat is tevreden.
Natuurlijk wil de kat ook wel eens naar buiten, maar een raskat die niet verder komt dan het balkon zit daar niet echt mee. Heb je een tuin en wil je de kat niet tot andermans last maken, zet je tuin dan af met wat gaas en deze vindt zijn domein in je tuin meer dan prima. Het gaas is niet fraai ogend dus laat er bijvoorbeeld een groenblijvende klimmer overheen groeien.
Iedereen maakt zijn eigen keuzes in het houden van een kat en dus ook wat zijn “buiten” wordt.
Raskat of niet?
Een raskat nemen omdat deze er alleen mooier uitziet is geen goede keuze. Bovendien er zijn ook tal van gewone katjes die er schitterend uitzien. Wat belangrijk is bij de keuze van welk huisdier dan ook, het karakter. Staat het dier je aan, is het dier druk of rustig, heeft het dier veel beweging nodig, hangt hij snel in de gordijnen en noem maar op. De karakters van de verschillende katten kunnen sterk uiteenlopen en verdiep je voor de aankoop in het karakter en hoe je eigen wensen liggen. Over raskatten wordt voldoende geschreven, de keuze bij een huiskatje is daarentegen weer wat lastiger, maar zal je van de ouders ter plekke moeten zien. De echte boerderijkat die weinig mensen heeft gezien, blijft qua socialiseren een lastige en gaat meer dan eens fout. Realiseer je dit goed als je een lieve kleine boerderijkat ophaalt.
Bij het zien van een kitten ben je verkocht en dan kan bijvoorbeeld het ras of het zien van de moeder plotseling naar de tweede plaats verdrongen zijn. Dit terwijl je er gemiddeld zo’n 15 jaar aan vast zit en het karakter van de volwassen kat je dus wel aan moet staan. En natuurlijk geldt wel dat als je voor een halflanghaar of langhaar kiest, dit nu eenmaal meer verzorging met zich mee brengt. Maar de jaarlijkse spuitjes van de dierenarts en goede voeding geldt voor iedere kat.
Het houden van de kat
Als je je keuze hebt gemaakt en het beestje hebt opgehaald, begin dan met de voeding die de oorspronkelijke eigenaar gebruikte. Langzaam switchen naar het merk wat je zelf wilt geven is voor het katje nu eenmaal beter. Laat hem of haar het huis verkennen, haal het diertje voldoende aan, maar corrigeer direct als het diertje iets doet wat niet mag. De plantenspuit wil bij veel katten nogal eens helpen. Niet later corrigeren, het dier snapt dan niet meer wat hij fout gedaan heeft. Spreekt voor zich dat alles klaar moet staan, wat eten en drinken, een speeltje, de schone kattenbak en een plekje waar de kat zich terug kan trekken. Laat het diertje kennis maken met al zijn of haar spulletjes. Als je het jonge diertje vanaf het begin af aan goed opvoed, dan heb je daar levenslang profijt van.
Als het diertje naar buiten mag wacht met het jonge dier dan tot deze wat groter is en een volwassen kat minimaal een maand binnen houden. Is de tuin zijn speelplaats dan is zoals eerder gezegd het afzetten van de tuin een goede oplossing. Maar als er in de tuin ook spullen staan waar hij of zij niet aan mogen komen, op dezelfde manier corrigeren.
Lekker eten
De ene kat zal bij de eters gaan schooien en de ander helemaal niet. Dit is sterk afhankelijk van de kat. Maar als je de kat naast brokjes ook blik of vers geeft, combineer dit dan met het moment dat je zelf gaat eten. Dit gaat de kat associëren en zal met zijn eigen eten aan de gang gaan. Als er naast brokjes geen blik of vers gegeven wordt, is het wel belangrijk dat je brokjes geeft waar echt alles in zit. Een snack zo nu en dan mag ook, maar niet te veel. Een snack moet een snack blijven en de kat moet het ook als iets extra’s zien.
Zorg dat er altijd brokjes en vers water klaarstaat.
Tot slot
Een kat kan net als een hond een maatje zijn, maar een kat is vooral eigenzinnig en lief. Je moet bij het dier het juiste gevoel hebben, dit voelt de kat nl. als geen ander aan. Maar dan heb je er ook jarenlang plezier van.