Hondenweetjes voor (toekomstige) hondeneigenaars

Hondenweetjes voor (toekomstige) hondeneigenaars Die schattige pup met zijn lieve ogen heeft onmiddellijk uw hart gestolen. Of uw partner en uw kinderen hebben u omgepraat en overtuigd en u hebt hem uiteindelijk toch maar mee naar huis genomen. En dan merkt u dat uw hond vreemde dingen doet. En dat uw hond soms vreselijk stinkt. Dat hij zijn eten gaat begraven. En dat hij steeds op uw plaats gaat liggen of zitten. Maar waarom doen honden soms de dingen die ze doen? Moet men ze laten begaan of moet men er tegen in gaan? Enkele huis-, tuin- en keukenweetjes over honden.

Waarom likken honden mensen?

Net als katten wassen honden zich door met hun tong over hun vacht te likken. Maar honden houden er ook van om hun baasje te likken, vooral dan in het gezicht en meer bepaald nog rond de mond of de neus. Deze handeling heeft wel degelijk een betekenis: de hond wil zich daardoor onderdanig tonen. In de natuur toont een wolf dat hij in een lagere positie zit door de lippen van de leider te likken. Het volstaat zelfs dat de onderdanige wolf zijn eigen mondhoeken likt, als gebaar van onderwerping. De volwassen hond die zijn baasje likt, imiteert gewoon het gedrag van een pup die de snoet van zijn moeder likt om eten van haar te krijgen. Het is dus verkeerd om uw hond af te wijzen of zelfs te straffen wanneer hij u likt. Het is zijn manier om te laten zien dat u de baas bent. Vindt u het om hygiënische redenen onverantwoord, laat de hond u dan één kort likje geven.

Waarom begraaft een hond zijn eten?

Een wolf kan in één maaltijd tot wel acht kilo vlees verorberen. Een huishond, die niet hoeft te werken voor zijn kost, neemt genoegen met veel minder. Krijgt een hond meer dan hij opkan, dan vertelt zijn instinct hem dat hij de rest beter kan bewaren voor slechtere tijden. Daarom wordt een bot dat te groot is om in één keer op te eten netjes onder de grond begraven. Ook met harde snoepjes wordt dit wel eens gedaan. Het malse eten uit de etensbak kan natuurlijk niet onder de grond worden verstopt. Sommige honden die te veel voeding krijgen, en waarbij de drang om voedsel te bewaren vrij groot is, maken dit aan hun baasje duidelijk door hun etensbak naar de hoek van de kamer te duwen, met hun poten graafbewegingen te maken en met hun snuit hun bak te bedekken. Andere honden blijven gewoon dooreten en zetten het teveel aan voedsel om in vet voor moeilijkere tijden.

Waarom gaat een hond op uw plaats zitten of liggen?

Vooral zelfverzekerde honden proberen zichzelf op deze manier tot leider van de roedel uit te roepen. U moet er zonder meer op staan dat uw hond van uw plaats afgaat, desnoods trekt u hem er af bij de halsband. Ga daarna op uw plaats zitten en schenk pas weer aandacht aan uw hond wanneer hij berouw heeft getoond. Zorg in iedere ruimte voor een vaste plek voor de hond. Dit leren ze snel aan en zodanig weten ze waar iedereen zijn plaats is.

Waarom kan mijn pup niet lang spelen?

Pups worden snel moe

Pups worden na 20 à 30 minuten al moe. Ze gaan dan een dutje doen. Wordt deze rust hen niet gegund, dan kan dat tot ontwikkelingsstoornissen leiden, bijvoorbeeld. een overbelast zenuwstelsel. Soms kunnen ze zelfs agressief worden.

Bolletje om lichaamstemperatuur te behouden

Wanneer ze slapen, rollen pups zich in een bolletje om hun lichaamsoppervlakte te verkleinen, zodanig dat hun lichaamstemperatuur niet te veel daalt. Immers, wanneer de hond slaapt, vertraagt zijn ademhaling en zijn hartslag en neemt zijn zuurstofgebruik af.

Dromen

Tijdens de diepe slaap, die slechts 10 à 15% van de totale slaaptijd bedraagt, droomt de hond. Tijdens hun slaap verwerken de pups ook wat ze al beleefd hebben.

Zindelijkheidstraining

Soms zijn pups zo moe, dat ze tijdens het spel in slaap vallen. En even plots als ze in slaap gevallen zijn, worden ze terug wakker en spelen ze gewoon verder waar ze gebleven waren. Denk er om dat pups steeds nodig moeten wanneer ze wakker worden. Laat ze dus steeds uit na hun dutje en ze worden snel zindelijk. Voor het wandelen met pups geldt de volgende regel: 1 minuut per week oud. Een pup van 8 weken loopt dus 8 minuten, etc. Doe dit drie à vier maal per dag.

Waarom stinkt mijn hond?

Honden die graag zwemmen of die te vaak gewassen worden, kunnen wel eens gaan stinken. Dit komt doordat de huid wordt ontvet door het water, waardoor de talgklieren meer talg gaan afscheiden en de hond begint te stinken. Bij veelvuldig wassen gaat ook de natuurlijke weerstand van de vacht achteruit, waardoor men nog meer moet gaan wassen. Zo weinig mogelijk wassen is de boodschap. Wanneer het toch echt nodig is, even met een washandje en zuiver water schoonpoetsen en afdrogen met een ruige handdoek.

Waarom jammert mijn hond wanneer hij iets vervelends moet doen?

Omdat u zielig doet tegen uw hond, zo eenvoudig is dat. U hebt medelijden met uw hond omdat hij lang alleen moet blijven, omdat hij in bad moet, omdat hij naar de dierenarts moet, etc. Uw hond voelt dat of begrijpt het uit de toon waarop u tegen hem praat. Wanneer uw hond laat merken dat hij iets niet leuk vindt, reageer dan gewoon kalm en rustig. Stel hem op zijn gemak, kordaat, zonder hem te betuttelen. Uw hond gaat de handeling dan als vanzelfsprekend beschouwen en niet zielig meer doen. Ook andere leden van het gezin moeten consequent zijn. Ook wanneer u weg gaat, neemt u best kort en krachtig afscheid en sluit u de deur.

Waarom doet mijn hond zijn kunstjes niet wanneer er vreemden bij zijn?

Uw hond kent zijn kunstje perfect, hij heeft het al honderd keer met en voor u gedaan. Nu is het tijd om het aan iemand anders te laten zien. Heel fier geeft u de hond zijn opdracht, en... niets. Hoe dat komt? Heel eenvoudig. In het bijzijn van andere mensen verandert u namelijk van lichaamshouding, van intonatie, van mimiek, van spreektempo. U kijkt (wanhopig) naar die andere persoon, u bent minder met de hond zelf bezig. Uw hond voelt dat feilloos aan. Hij begrijpt gewoon niet wat u van hem verlangt. En hoe kwader of wanhopiger u wordt, hoe minder de hond er van terecht brengt.

Waarom trekt mijn hond zo als ik er mee ga wandelen?

Omdat hij de baas is! Laat hem merken dat u de bevelen geeft en dat u beslist waar de wandeling naartoe gaat en aan welk tempo. Uw hond moet zich concentreren op wat u doet. Verander bijvoorbeeld plots van richting, zodanig dat de hond moet volgen. Volgt hij goed, beloon hem dan met een aai over zijn kop of een hondensnoepje.

Waarom mag een hond geen chocolade eten?

Chocolade bevat theobromine. Deze stof verdragen honden niet. Bij allergie is 10 gram chocolade al fataal. Er is geen antidoot, alleen braakmiddelen of een maagsonde kunnen aangewend worden. Pure chocolade is gevaarlijker dan melkchocolade. Indien de hond geen chocolade-allergie heeft, kan hij wel wat chocolade hebben voor hij vergiftigingsverschijnselen krijgt. Een hond van 20 kg moet al meer dan een kilo melkchocolade eten of 120 gram pure chocolade eer de gifgrens bereikt is (wanneer de hond niet allergisch is voor chocolade!). Maar zoals men zegt "beter bange pier dan dode pier", dus geef uw hond maar best niet te veel van die bruine lekkernij. Ook oppassen met cacaopoeder en cacaobonen. Wist u trouwens dat ook rozijnen giftig zijn voor een hond? Wil u uw hond lekker verwennen? Geef hem liever een hondensnoepje. Deze zijn immers speciaal voor hen gemaakt! Geen hondensnoepjes in huis? Ook een blokje kaas of een stukje worst of paté doen het uitstekend als beloning.
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn hond krijgt puppies, en nu?Mijn hond krijgt puppies, en nu?Je hond is gedekt en is zwanger. Er zijn dan een aantal zaken die je moet weten. Bij honden wordt de zwangerschap ook we…
De vierde week in het leven van een pupDe vierde week in het leven van een pupDe pup van vier weken is zo leuk om te zien en om mee te spelen! Hij staat nu op zijn poten, gaat op onderzoek uit, likt…
Je hond je beste vriend?Je hond je beste vriend?Honden. In boeken en films zijn ze bijna altijd trouw en loyaal en na katten zijn honden het meest populair als huisdier…
Canine herpesvirus geeft slechte dekresultaten en dode pupsCanine herpesvirus geeft slechte dekresultaten en dode pupsBij het fokken met honden is het altijd vervelend als het niet gaat zoals gehoopt. Als een dekteef niet bevrucht blijkt…

Portugese Waterhond of Cao de Agua PortuguèsDe Portugese Waterhond is het hondenras dat op het Witte Huis de 44st President van Amerika, Barack Obama vergezelt heef…
De kat als huisdierDe kat als huisdierDe kat wordt al eeuwen aanbeden. De kat had in de geschiedenis al iets wat men aantrekkelijk vond. We vinden ze al terug…
Bronnen en referenties
  • Libelle: Dieren in huis
  • www.huisdiereninfopunt.be
  • www.hondenpage.com
Reacties

Selma, 13-04-2015
Wij hebben een vraag: Als wij zelf, s avonds naar bed gaan, weet onze hond dan dat wij als baasjes gaan slapen? We laten hem uit, daarna gaat hij zelf op zijn kussen liggen en krijgt nog een stukje brood. Vervolgens zeggen we hem welterusten, doen het licht uit en sluiten de deur. Snapt onze hond dan dat voor zijn baasjes het nacht is? Reactie infoteur, 22-04-2015
Een hond is een dier dat van gewoonten en rituelen houdt. Wanneer het donker wordt, zal hij dus gaan rusten / slapen, zeker wanneer er een bepaald ritueel aan vooraf gaat (wandeling, stukje brood, etc). In de winter zal hij waarschijnlijk vroeger gaan slapen dan in de zomer.

In tegenstelling tot de kat is een hond geen nachtdier. 's Nachts zal hij dus hooguit waken, maar meestal niet op stap gaan.

Weet een hond dat wij slapen? Weet een hond überhaupt wat slapen is? Hij weet in welke kamer we zijn, dat wel. Maar wat we daar doen en wat hij daarvan denkt? Dat is een hondenraadsel!

Fred Bongers, 25-03-2015
Mijn hond van 1,5 jaar legt vaak zijn brokken op de voeten van mijn vrouw of die van mij. voordat hij ze op eet. Vaak gaat hij dan zitten wachten op een reactie van ons voordat hij ze op eet. Waarom doet hij dit? Reactie infoteur, 29-03-2015
De hond stamt af van de wolf. Vroeger gingen de mannetjeswolven jagen ver van huis. Ze brachten dan hun prooi mee naar hun vrouwtje en hun pups. Uw hond doet dus in feite juist hetzelfde: hij brengt zijn prooi naar u.

Diana, 13-05-2014
Sinds 3 maanden een Bull Mastif van 1 1/2 jaar. Volgens zeggen altijd buiten gezeten maar hier geen probleem met binnen enof buiten. Is overwegend een binnenhond.
Nu hebben wij een shedder waarmee we met regelmaat kammen cq borstelen maar onze lieverd blijft ontzettend veel verharen gewoon niet normaal.
Waarom… tips…
Dank voor antwoord!

Groet Diana Reactie infoteur, 13-05-2014
Hallo,

Het is ruiftijd. Het wordt zomer en dus moet het winterhaar er uit. Het is dus normaal dat honden nu erg ruiven (haar verliezen).

Blijft het later aanhouden, dan kan u best de dierenarts raadplegen.

Mvg,

Mapa

Verhulsen, 14-07-2013
Iedere keer als mijn hond is gaan drinken komt hij mijn benen likken. Als ik er mee buiten ga neemt hij de les in zijn bek en licht hij er aan te trekken en als ik durf stil staan om iemand te woord te staan over haar dier dan komt hij tegen mijn been springen en moet ik hem opnemen hij wil dus niet stil staan. kan ik uitleg krijgen? Reactie infoteur, 16-07-2013
Het feit dat uw hond steeds wil opgepakt worden wanneer er een andere hond in de buurt is, wijst er op dat uw hond bang en onzeker is. Door hem steeds op te pakken, versterkt u dit gevoel. Het lijkt dan wel of er echt iets is waar hij bang voor moet zijn. U zal uw hond moeten trainen om op de grond te blijven staan. Hiervoor zal u heel consequent moeten zijn, wil u dit angstgedrag terug afleren.

Succes er mee!

Nelly, 21-06-2013
Mijn hond likt! Aan mensen, aan handen aan alles waar ze huid ziet. Ik vind dit vervelend en wil het zo veel mogelijk beperken. Ze is nu 17 maanden. Sommige mensen adviseren mij om de handen met tabasco in te smeren, maar ik vind dit een stap te ver. Wat doe ik hier aan? Reactie infoteur, 22-06-2013
Hallo,

Neen, dit zou ik nu ook niet echt doen.

Wel consequent zijn. Als u wilt dat uw hond niet likt, moet u hem telkens kordaat weghalen. Telkens opnieuw. U kan hem steeds naar zijn mand brengen en daar belonen als hij blijft zitten/liggen.

Succes er mee!

Jilly, 20-06-2013
Beste,
Mijn hond (8jaar) wrijft altijd met haar oren over de grond als er een dood beestje ligt te rotten (insect, muis, vis.). Ze heeft dit altijd al gedaan en ik ken meerdere honden die dit doen. Waarom weet ik eigenlijk niet en kan er ook nooit iets over vinden. Daarnaast niet echt fris voor mijn kinderen. Heeft u enig idee?

Groet! Reactie infoteur, 21-06-2013
Hallo,

Honden rollen graag in voor ons stinkende dingen omdat ze vinden dat dit lekker ruikt.

Niet echt prettig voor ons, inderdaad.

Mvg,

Mapa

Pyjama Kuijper, 14-05-2013
Hoe ademt een hond? Reactie infoteur, 15-05-2013
De hond ademt door zijn neus. Hij ademt wel veel sneller dan de mens.

Bij infoteur Bembi vindt u een artikel over ademhaling bij dieren. U kan ook bovenaan intikken: dieren ademhaling. Deze inforteur beschrijft ook afwijkende ademhalingen.

Luc, 21-03-2013
Hoe leer ik mijn hond om naast me te lopen als ik met hem ga wandelen, hij trekt zeer erg hij is een am stafford hij is dit jaar 17. 2. 2013, 5 jaar geworden, en doet dan ook aggressief tegen somige honden ik heb hem al laten castreren maar help niet

Groetjes Reactie infoteur, 21-03-2013
Hallo,

Op deze vragen kan uw dierenarts beter antwoorden dan ik, omdat hij uw hond kent. Tegen het trekken tijdens de wandeling bestaan er natuurlijk de klassieke truukjes als blijven stilstaan telkens de hond trekt en pas doorlopen wanneer de lijn niet meer strak is. Het is vooral een kwestie van veel oefenen, veel geduld hebben en consequent zijn. Misschien kan een hondenschool ook hulp bieden.

Succes!

Marel, 18-02-2013
Onze hond is een friese stabij en is 5 jaar oud. Sinds een paar maanden kan ik hem bijna niet meer loslaten lopen omdat hij steeds achter honden aan rent en hij ze wil bespringen. Niet bij elke hond maar wel bij veel honden.

Een paar jaar geleden heeft hij het een tijdje gedaan en daarna was het over. Ik dacht misschien moet ik de hond laten casteren maar de dierenarts vond dit niet nodig. Nu na een paar jaar is het opeens heel erg geworden en ik vind het heel erg vervelend. Kan het zijn dat het gedrag toch ineens kan veranderen en dat ik mijn hond nu toch moet laten casteren? Hij is namelijk nooit aggressief naar honden en erg lief.

Groetjes Reactie infoteur, 19-02-2013
Hallo,

Van op afstand zijn dit vragen die erg moeilijk te beantwoorden zijn. Ik raad u aan advies te vragen aan uw dierenarts. Hij kent uw hond en weet hoe hem te behandelen.

Succes!

Wilma Meeuwsen, 06-02-2013
Beste mensen mijn vraag is hoe kan ik mijn hond aan andere honden laten wennen? Ze blaft en trekt enorm. Reactie infoteur, 07-02-2013
Hallo,

Deze vraag kan hier niet in één of twee zinnetjes beantwoord worden. Wel zijn er al heel wat artikels over dit onderwerp geschreven door collega-infoteurs.

Tikt u bovenaan de pagina bij "zoek in… artikelen" uw vraag in met enkele kernwoorden en u zal zien dat u een antwoord kan lezen in tal van artikelen. Ook onder aan het artikel dat u gelezen hebt, vindt u een vijftal artikels die in dezelfde lijn liggen. Ook hier kan u op klikken om verder te lezen.

Feit is dat u wel wat geduld zal moeten hebben om uw hond correct gedrag aan te leren.

Succes!

A. Veen, 01-02-2013
Mijn hondje een Jack russel van 10 jaar oud een vrouwtje, sabbelt af en toe aan een kussen of plaid en plukt, ze heeft het in al haar jaren nooit gedaan, we hebben het over het laatste jaar. Reactie infoteur, 03-02-2013
Hallo,

Honden, en dan vooral vrouwtjes, maken vaak een "nestje" voor ze zich neerleggen. Daarbij gaan ze krabben op een deken of een kussen. Hier is niets abnormaal aan.

Maakt u zich echt zorgen, bel dan eens naar de dierenarts of maak een afspraak. Ik ken uw hondje niet en kan van op afstand spijtig genoeg geen goede raad geven.

Succes er mee!

Daniëlla, 10-08-2012
Veel leuke weetjes. Maar wat ik graag wil weten staat er niet tussen. Mijn hond likt mijn voeten. Ik hoor van veel mensen om mij heen dat hun hond dat ook doet. Waarom doet een hond dat? Reactie infoteur, 14-08-2012
Hallo,

Een hond likt de mens omdat hij vroeger aangeleerd gedrag op de mens projecteert. De pup likt de snoet van de teef om eten te krijgen en als teken van onderdanigheid.

Honden likken graag aan mensen omdat ze zo de geur van de mens opnemen. Zo kan je hond je daarna uit honderden herkennen. Bovendien hebben ze een voorkeur voor zout. In zweet zit zout en voeten zweten nu eenmaal vlugger dan sommige andere lichaamsdelen. Dus… lik, lik!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 06-07-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.