Afrikaanse Dwergmuis

Het kleinste knaagdier ter wereld is de Afrikaanse Dwergmuis. Deze actieve nachtdieren leven in groepen en eten voornamelijk zaden en insecten. Ze komen voor in zuidelijk Afrika. In o.a. Nederland worden deze leuke diertjes ook als huisdier gehouden. Omdat ze zo klein en razendsnel zijn kunnen ze alleen als kijkdiertjes gehouden worden. Om dit op een goede manier te doen is het belangrijk om eerst zoveel mogelijk informatie te lezen.

Algemene Informatie

  • Naam: Afrikaanse Dwergmuis
  • Latijnse naam: Mus Minitoides
  • Lengte: 5-8 cm
  • Gewicht: 5-10 gram
  • Geslachtsrijp: 6 weken
  • Draagtijd: 20 dagen
  • Aantal jongen: 2-8
  • Ogen open: 9-14 dagen
  • Zoogtijd: 3 weken
  • Levensverwachting: 1-3 jaar
  • Kleur: bruin/rood met witte buik. Zwarte ogen. Er is ook een kleurvariatie met grijs en wit.

Gedrag

De Afrikaanse Dwergmuis is sociaal levend. Ze leven in groepen waarbij meerdere mannen gewoon samen kunnen en nieuwkomers (soms na lichte schermutselingen) ook geaccepteerd worden. De dwergmuis is een nachtdier. Hij is oplettend en kan goed springen. Ze eten heel vaak en mogen nooit zonder eten of drinken zitten, want vanwege hun grootte hebben ze een zeer snelle stofwisseling. Wel hebben ze een soort van wangzakken waarin ze voedsel opslaan. Indien je een muisje moet vastpakken, pak hem altijd bij de basis van de staart vast.

Voeding

Tropisch vogelzaad gemengd met universeelvoer. Soms kun je er wat eikrachtvoer doorheen mengen. Je kunt ze af en toe een stukje fruit of insecten geven. Het is vaak leuk te zien hoe ze in een groepje een sprinkhaan vangen. Nadeel hiervan is echter wel dat insecten nog weleens witte mijt het terrarium mee innemen. Water kan verstrekt worden via een bakje of drinkflesje.

Huisvesting

Altijd in een dichte bak!! Ze zijn zo klein dat allerlei soorten kooien, zelfs muizenkooien, ontoereikend zijn. Dus meestal kom je dan uit op een terrarium of een plastic bak. Uiteraard hebben ze voldoende klim- en schuilmogelijkheden nodig. Hiervoor kun je o.a. takken en schors gebruiken. Op de bodem kun je het beste kleine houtsnippers gebruiken. Ze kunnen gewoon op kamertemperatuur gehouden worden.

Voortplanting

Na een draagtijd van ongeveer 20 dagen worden er 2-8 naakte en blinde jonkies geboren. Na een week hebben ze al vacht. De ogen gaan na ongeveer 2 weken open. Ze volgroeien behoorlijk snel en na een zoogperiode van 3-4 weken kunnen ze weg bij de moeder. Overigens helpt niet alleen de moeder met de opvoeding. Er zijn meerdere muisjes die zorg dragen voor de jonkies en soms zogen moeders elkaars kleintjes.

Gezondheid en ziekte

Over het algemeen zijn het behoorlijk sterke muisjes. Ze leven langer dan de gemiddelde huismuis. Omdat ze zo klein zijn, is er over de gezondheid en eventuele behandelingen niet zo heel veel bekend. Het meeste is ook gewoon te ondervangen met goed voer en huisvesting. De volgende problemen wil ik toch even aanstippen.

Wondjes van vechten:

Hoewel ze erg sociaal zijn, wil bij overbevolking van het terrarium toch nog weleens een gevecht uitbreken. Dit kan uiteraard voorkomen worden door de groep niet te groot te laten worden. De grootte van de groep hangt helemaal af van de grootte van het verblijf. Wondjes na gevechten kun je eenvoudig behandelen door ze in te smeren met Calendulan zalf. Eventueel eerst uitspoelen.

Kaalheid:

Soms zie je dat muizen een dunne vacht krijgen en kale plekken. Dit is vaak een teken van ouderdom maar als ook jongere dieren dit krijgen, is het een kwestie van teveel inteelt. Een nieuwe bloedlijn in de groep is dan noodzakelijk.

Mijt:

Soms wil er weleens witte mijt voorkomen. Deze mijt komt vaak mee met insecten die gegeven worden. Vochtigheid en warmte zorgt ervoor dat ze ineens explosief kunnen groeien. De beste methode is om dan het hele verblijf en ook de muisjes zelf in te spuiten met zout water. Zorg naderhand voor voldoende water, omdat het zout de muisjes dorstig maakt.

Links

© 2009 - 2024 Wolfdog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese DwergmuisDe Europese Dwergmuis is een van de kleinste knager op de wereld, deze soort komt veel voor in Europa en Rusland. Maar w…
De bedreigde dwergmuisDe bedreigde dwergmuisDe Europese dwergmuis (oogstmuis) is klein. Héél klein. Bijna zo klein als een grote tor. De oogstmuis leeft in bermen m…
Informatie over knaagdierenBijna iedereen heeft wel eens met knaagdieren te maken of te maken gehad. Zo heeft je broertje een hamster als huisdier,…

Kattenvlooien, hoe kom ik daar vanaf?Kattenvlooien, hoe kom ik daar vanaf?Huisdieren zijn geweldig. Ze kunnen je troosten als je verdrietig bent, ze zijn altijd blij als je thuiskomt! Helaas zij…
Triops; huisdieren uit de prehistorieTriops; huisdieren uit de prehistorieWie geen hond of kat als huisdier wil, maar liever een dier uit de prehistorie, kan deze tegenwoordig in een zakje kopen…
Wolfdog (1 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.