Tijdens de vakantie zorgen voor dieren van iemand anders
Wanneer je op vakantie gaat en je hebt huisdieren, moet er natuurlijk iemand voor zorgen. Maar waar moet je rekening mee houden als je zelf de vakantieverzorger bent van huisdieren van iemand anders? Veel mensen vinden het leuk om dieren te verzorgen van kennissen, familie, vrienden of zelfs onbekenden wanneer die op vakantie zijn. Wel moet je met een aantal zaken rekening houden om ook voor het dier de vakantie zo prettig mogelijk te laten verlopen.
Algemeen
Vooral in de zomervakantie komt het veel voor dat mensen op vakantie gaan en dan een oppas voor hun huisdier(en) nodig hebben. Sommige mensen vinden het leuk om te zorgen voor andermans dieren, anderen staan er neutraal tegenover en weer anderen hebben er zelfs een hekel aan. Natuurlijk proberen mensen iemand te zoeken die het leuk vindt om de dieren te verzorgen, maar soms hebben ze weinig keus. Als je zelf op een dier van iemand anders gaat passen, moet je van te voren wel goed bedenken wat er allemaal bij komt kijken en of je genoeg tijd hebt. Wanneer je graag dieren verzorgt, kan het erg leuk zijn. Er zijn zelfs mensen die aanbieden om in de vakantieperiode te zorgen voor dieren van mensen die ze niet kennen. Ook zijn er een aantal die dit vooral doen om er wat mee te verdienen, maar dit is niet aan te raden. Je moet het vooral voor je plezier doen.
Waar rekening mee houden?
Als je besluit om in de vakantie voor één of meerdere huisdieren te zorgen, is het belangrijk dat je van te voren goede afspraken met de eigenaar maakt. Allereerst moet je voor jezelf nagaan of je genoeg tijd hebt om voor de dieren te zorgen en of je er wel zin in hebt. Indien je op dieren past van iemand die je niet of nauwelijks kent, is het meestal gebruikelijk dat er een vergoeding tegenover staat. Maak hier van te voren afspraken over, om teleurstellingen of misverstanden te voorkomen.
Verzorging
Het gaat er natuurlijk vooral om dat de dieren de juiste verzorging krijgen als de eigenaar op vakantie is. Vraag daarom of de eigenaar duidelijk uit wil leggen wat voor voeding het dier krijgt, of hij/zij veel beweging nodig heeft, of de vacht verzorgd moet worden enz. Het is verstandig om alles op papier te zetten, zodat het niet erg is als je niet alles hebt onthouden wat verteld is. Ook is het handig om te vragen naar het karakter van de dieren, vooral als het gaat om grotere dieren zoals honden en katten. Op die manier kun je beoordelen of je wel daadwerkelijk geschikt bent om voor het dier te zorgen. Wanneer je gaat zorgen voor kleinere dieren, zoals cavia's of konijnen, is het ook goed om te weten of het dier tam is en niet bijt. Mocht het dan gebeuren dat je het dier op moet pakken, dan kun je daar rekening mee houden.
Soms laten mensen hun huisdieren thuis en is het de bedoeling dat je naar hun huis komt om voor de dieren te zorgen. Anderen brengen de dieren naar je toe zodat je vanuit je eigen huis op ze kan passen. Wanneer de dieren naar jouw huis komen, kunnen ze in het begin erg moeten wennen aan hun nieuwe omgeving. Bij erg kleine dieren zoals een hamster of muis is dit natuurlijk niet van toepassing, maar honden, katten en zelfs konijnen en cavia's moeten vaak aan een nieuwe omgeving wennen. Laat de dieren daarom in het begin een beetje met rust en haal ze niet te veel aan. Op die manier zal het huisdier het snelste aan zijn/haar omgeving wennen en weer normaal gedrag gaan vertonen.
Ziekte
Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat een dier ziek wordt wanneer de eigenaar op vakantie is. Het is erg vervelend als dit gebeurt en daarom is het belangrijk om daar van te voren goede afspraken over te maken. De eigenaar kan het beste de gegevens van de eigen dierenarts opschrijven. Die dierenarts kent het dier vaak al en kan de situatie daarom beter beoordelen. In de vakantie hebben vaak andere artsen dienst. Zoek daarom voor de vakantie alvast op welke dierenarts zeker werkt in de vakantie en schrijf het telefoonnummer alvast op. In geval van nood kun je dan altijd snel contact opnemen met de dierenarts. Wanneer je niet zeker weet of het dier ziek is (en het er in ieder geval niet ernstig uitziet), kun je eerst contact opnemen met de eigenaar om te vragen of het dier dit gedrag vaker vertoont of dat het raadzaam is om een dierenarts in te schakelen.
© 2009 - 2024 N123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby Papegaai de verzorgingPapegaaien worden tegenwoordig op grote schaal in Nederland gekweekt en worden nu vaak als kuiken bij kweker of dierensp…