Meest voorkomende ziektes bij het konijn

Meest voorkomende ziektes bij het konijn Een ziek konijn kan verschillende oorzaken hebben. Sommige ziektes zijn erfelijk en kunnen op een latere leeftijd aan het licht komen, maar je konijn kan ook ziek raken door een bacterie, infectie of een virus. In de meeste gevallen is een verkeerde huisvesting en verkeerde leefomstandigheden de oorzaak dat konijnen ziek zijn. Mocht je te maken krijgen met een ziek konijn, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Ga naar een dierenarts met verstand van konijnen! Ga niet zelf dingen uitproberen met informatie van internet. Een ziek konijn die laat merken dat hij ziek is, is al in een ver stadium. Want een konijn is een prooidier en zal niet snel laten merken dat hij ziek is. Een ziek konijn herken je aan slecht eten en drinken, lusteloos, slap, stil in een hoekje zitten, een slechte vacht, zware ademhaling, benauwd, veel krabben en elk andere gedrag dat je normaal niet ziet bij je konijn.

Oorzaken

In de meeste gevallen is een verkeerde huisvesting de oorzaak dat konijnen ziek worden. Een te klein verblijf, slechte ventilatie, slechte hygiëne, een verkeerde bodembedekking, een te koude of te warme standplaats, tocht, vocht, maar ook fouten in de voeding komen voor. Er wordt vaak verkeerd voer gegeven, veel mensen kiezen voor het goedkope voer, terwijl daar vaak niet voldoende voedingsstoffen inzitten. Het beste voer voor konijnen is van het merk Supreme Petfoods, Science Selective. Je mag ook nooit in een keer veranderen van voeding, je moet beide soorten voer geleidelijk mengen met elkaar. Met het geven van groenvoer worden ook vaak fouten gemaakt. Sommige mensen geven rot of beschimmelt eten, dit is vragen om problemen. Ook bevroren of ijskoud voer kan voor problemen zorgen. Je moet groenvoer voor je het geeft altijd goed wassen en het liefste ook afdrogen, want te nat groenvoer kan diarree veroorzaken. Als je groenvoer niet wast dan kan je konijn ziek worden door het gif waarmee het ingespoten is. Je moet ook altijd zorgen dat je konijn beschikking heeft over vers drinkwater, droogvoer, groenvoer en hooi.

Inentingen

Het beste is om je konijn in te enten tegen Myxomatose en VHS. Deze twee ziektes zijn dodelijk voor je konijn. Heel veel mensen enten hun konijnen niet in, terwijl ze dit toch wel zouden moeten met een beetje hart voor dieren. Het zijn twee erge ziektes en met inenten bespaar je een hoop leed. Veel dierenartsen hebben speciale weken waarin konijnen ingeënt kunnen worden. Vaak betaal je dan ook minder dan wanneer je buiten deze weken om gaat. Als je dierenarts niet wil inenten, zoek dan een dierenarts die dat wel wil en die duidelijk wel verstand heeft van konijnen.

Myxomatose

Myxomatose wordt bij wilde konijnen door vlooien overgebracht. De tamme konijnen worden besmet door muggen. Die verspreiden de ziekte doordat ze bloed hebben gedronken van een besmet wild konijn. Een besmet konijn krijgt hele grote bulten op de kop en rond de ogen. Het konijn zal blind worden. Ook verzwakt het konijn, waardoor er vaak nog een longontsteking bij komt. Myxomatose is dodelijk. Inenten voor myxomatose moet je tweemaal per jaar doen. Eenmaal in het voorjaar (april of mei) en eenmaal in de nazomer (augustus). Bij een leeftijd van 12 weken kan het konijn al ingeënt worden. Ook konijnen die binnen zitten moet je inenten.

VHS

VHS is een virus wat op vele manieren verspreid kan worden. Het is nog gevaarlijker dan myxomatose. VHS kan verspreid worden door muggen, andere huisdieren, maar het kan ook aan onze kleren zitten of op het voedsel zitten. En als het virus in de lucht zweeft is de kans zeer groot dat je konijn dit ook treft. Konijnen die binnen zitten moeten ook worden ingeënt. Mensen die bijvoorbeeld op visite komen kunnen het virus bij zich dragen op bijvoorbeeld hun kleding. VHS is altijd dodelijk. Er zijn geen geneesmiddelen voor en het konijn sterft meestal binnen twee dagen. Het is belangrijk dat als je konijn de leeftijd van 8 weken heeft behaald je begint met inenten. Vanaf eind 8e week kan je konijn al besmet raken. De inenting moet ieder jaar herhaald worden. Wacht dus niet te lang, maar ga in de 8e week. Als je te laat bent en je konijn raakt besmet is er niets meer aan te doen.

Diarree

Als je konijn diarree heeft kan dat veel verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn het problemen met de voeding, maar het kunnen ook andere problemen zijn. Diarree kun je verhelpen door hooithee te maken en je konijn extra veel hooi te geven. Konijnen moeten eigenlijk altijd onbeperkt beschikken over hooi. Als je konijn diarree heeft geef dan liever even geen groente en fruit, omdat hier veel vocht in zit. Als de diarree na twee dagen nog niet over is, is het raadzaam om naar een dierenarts te gaan. Dan kan er wel eens iets anders aan de hand zijn.

Gasbuik

Bij een gasbuik zit er gas in de darmen van je konijn. Je konijn zal zich niet lekker voelen en niet willen eten en drinken. Vaak zitten ze ook lusteloos in een hoekje. Vaak ontstaat een gasbuik door verkeerde groenten (koolsoorten) of teveel groenvoer, maar kan ook komen door een andere ziekte, als coccidiose of wormen. Ga altijd naar een dierenarts.

Tandproblemen

Problemen met tanden komen ook regelmatig voor. Tandproblemen kun je herkennen aan dat je konijn slecht eet, maar er kan ook veel speekselvorming zijn. Verkeerde voeding is vaak de oorzaak, maar ook kan je konijn zijn tand gestoten hebben. Soms is het ook erfelijk, dan staat het gebit bij de geboorte al niet goed. De voortanden groeien ook bij konijnen hun hele leven en zullen dus moeten slijten door het knagen. Met een verkeerde stand van de tanden zullen de tanden niet goed afslijten en kunnen problemen met de voortanden chronisch worden. Vroeger werden de tanden afgeknipt, maar tegenwoordig kun je de voortanden beter laten verwijderen, want een konijn kan prima zonder voortanden leven. Hij kauwt immers met zijn kiezen. Zorg wel dat het voer in kleine stukjes is, ook het hooi.
Konijnen kunnen ook haakjes op hun kiezen krijgen, heel vervelend en als hier niets aan gedaan wordt kunnen er weer abcessen ontstaan. Zelf kun je dit niet zien, maar je zult het herkennen aan problemen met eten of door overmatig speeksel. De dierenarts heeft speciale hulpmiddelen om dit te zien en zal dit probleem verhelpen door de kiezen te slijpen of te vijlen.

Blaasproblemen

Blaasproblemen zijn ook veel voorkomend bij konijnen. Als blaasproblemen in een vroeg stadium ontdekt worden kan verdere schade en kosten worden voorkomen. Je kunt blaasproblemen herkennen aan veel plassen, kleine beetjes plassen, bloed in urine, nat bij het geslacht en huidirritatie. Ga naar de dierenarts, deze zal de urine onderzoeken en eventueel kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Elk konijn zal een aparte behandeling krijgen, het ligt er aan waardoor de blaasproblemen veroorzaakt worden. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door gruis, maar je konijn kan een een blaassteen hebben. Een steen moet altijd operatief verwijderd worden en liefst zo snel mogelijk, aangezien de steen steeds groter en dus pijnlijker zal worden.

Parasieten en schimmels

Parasieten en schimmels zijn veelvoorkomend bij konijnen en zijn altijd goed te behandelen als je er op tijd bij bent. De meeste parasieten en schimmels zijn besmettelijk, dus kan je het beste al je konijnen behandelen. Parasieten en schimmels herken je vaak kale plekken en/of veel krabben.

Tumoren (kanker)

Tumoren komen redelijk vaak voor bij konijnen. Tumoren zijn woekeringen van cellen, soms zijn ze goedaardig, dan zijn ze plaatselijk, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn en dan kunnen ze zich snel verspreiden. Baarmoederkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij een konijn. Een voedster heeft zo'n 50% tot 80% kans hier op. Baarmoederkanker herken je aan bloed uit hun geslachtsopening. Ga direct naar de dierenarts, anders zal je konijn het niet overleven.

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen komen ook voor bij konijnen. Vaak is dit een oorzaak die te wijten is aan het gebrek aan bewegingsvrijheid, aandacht en een te kleine leefruimte. Maar ook te weinig rust kan problemen geven met konijnen. Denk aan kinderen die constant met het konijn bezig zijn, dit is niet goed voor het dier. Het dier heeft ook rust nodig en niet alleen 's nachts.

Coccidiose (darm en lever)

Coccidiose komt vaak voor door een verminderde weerstand of door stress. Het kan ontstaan in de darmen of in de lever. De symptomen zijn vaak gelijk. Jonge konijnen zijn vaak erg gevoelig hiervoor. Bij coccidiose worden de darmen of de lever aangetast. Het begint meestal met diarree en het zal steeds erger worden. Ga echt zo snel mogelijk naar de dierenarts. Die zal je medicijnen geven, het meest effectieve medicijn is toltrazuril. Houd de omgeving van je konijn goed schoon. Ontsmet de kooi als je deze schoonmaakt (minimaal eenmaal per week) en haal elke dag de keutels weg. Ververs elke dag het drinkwater, voer en hooi. Maak alles goed schoon.

Encephalitozoon Cunicili (E- cuniculli); afkorting EC

EC is een hele vervelende ziekte, heel veel klachten kunnen hier de oorzaak van zijn. Meestal zijn de klachten vaag, wat het moeilijk maakt om deze ziekte te herkennen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet in de hersens of de nieren. De meest opvallende klacht is evenwichtsstoornissen, maar ook het schudden met de kop kan een symptoom zijn. EC tast de zenuwcellen aan en het kan zijn dat je konijn als last blijft houden van bijvoorbeeld een scheve kop of andere stoornissen. In de beginfase is deze ziekte zelfs besmettelijk voor mensen, dit is wel zeldzaam en meestal treft het mensen met een hele lage weerstand. Als je denkt dat je konijn EC heeft ga dan met spoed naar de dierenarts. Daar zul je medicijnen krijgen; Panacur (tegen de parasiet) en metacam (tegen de pijn) worden vaak gebruikt. Verder kunnen ook duplocilline of baytril (antibiotica), soms ook vitamine B injecties gegeven worden.
© 2013 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
Wat kost een konijn per maand?Wat kost een konijn per maand?Een huisdier in huis nemen kost geld. De kosten voor het aankopen van een konijn zijn laag, maar de hoge kosten komen vo…
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
Tamme konijnen de winter door helpenTamme konijnen de winter door helpenVeel huisdieren die buiten worden gehouden hebben het moeilijk in de koude wintermaanden. Konijnen zijn hier geen uitzon…

Wat kost een kat als huisdier?Wat kost een kat als huisdier?Katten zijn heerlijke wezens. Ze zijn de ideale partner voor de mens. Sta je op het punt om een kat in huis te nemen, da…
De juiste voeding voor je hondDe juiste voeding voor je hondNet als voor de mens, is ook voor onze honden een natuurlijke dieet één van de belangrijkste stappen op weg naar een lan…
Bronnen en referenties
  • www.bunnybunch.nl
  • www.konijnen.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.