Boerboel de mastiff uit Zuid-Afrika

Boerboel betekend letterlijk “Een grote boerderijhond met onzekere oorsprong”. Deze lenig maar stevig gebouwde mastiff is geen aanrader voor mensen die geen ervaring met het opvoeden van honden hebben.

Het ontstaan

De bloedlijn van de Boerboel stamt uit de tijd van Herodotus (Griekse schrijver van 485 voor Christus). Een tijd later is het Alexander de Grote (326 voor Christus) die verantwoordelijk is voor de verspreiding van de Boerboel in Europa. Door de tijd heen zijn er twee mastiff typen ontstaan, allebei goed gebouwd, stevig en groot met een paar enkele verschillen in bouw. Ongeveer 600 jaar geleden is men verder gegaan met het fokken met deze twee typen honden waaruit een aantal andere rassen zijn ontstaan. Doordat er op een gegeven moment weinig honden in de omgeving waren om mee te fokken, ontstond er veel inteelt. Overleven was op dat moment het belangrijkste en omdat er geen hulp was moest deze hond zichzelf redden, vandaar de hardheid en het sterke gestel van de Boerboel.

Rond 1900 kwam het karakter van “de oerdhond” weer duidelijk naar voren, deze hond werd bekend onder de naam “Bolle”. In de jaren die daarop volgden stierf de Boerboel bijna uit. Pas rond 1980 waren er een aantal mensen die de Boerboel wilden redden en richten de SABT, South African Boerboelbreeders Association op. In augustus van dat jaar vond de eerste selectie onder 250 honden plaats, 72 van deze honden werden als Boerboel geregistreerd. De Boerboel wordt niet erkend door FCI.

Het karakter

De Boerboel is intelligent, evenwichtig, krachtig en stabiel, hij blijft nooit chagrijnig na een aanvaring met zijn baas. Een moedige, sobere hond, die keihard is voor zichzelf. Hij is gereserveerd naar vreemden toe, maar in het gezin verdedigt en luistert hij naar iedereen. Naar andere huisdieren en kinderen toe is hij rustig en laat alles over zich heen komen.

Hij is gefokt om huis en haard te beschermen, als hij tot de aanval overgaat, zal hij vechten en grommen als een leeuw zonder aan zijn eigen veiligheid te denken. De voorouders van de Boerboel werden dan ook wel Leontix, Leeuwenzonen genoemd en zelfs de Romeinen dachten dat deze hond was ontstaan door een kruising met een leeuw.

Een boerboel herkent je angst en weet wat je denkt en voelt als je, je bedreigt voelt. Het best voelt een Boerboel zich als hij huis en haard mag beschermen. Daarbij wil hij graag deel uitmaken van het gezin. Bij de opvoeding van de Boerboel moet je consequent zijn, het vereist doorzettingsvermogen en aandacht om deze harde hond te temperen. De meeste Boerboels kunnen niet goed met andere, vreemde honden en zijn dan ook niet geschikt om los door de bossen te wandelen.

Een reu is 66 cm en een teef mag maximaal 61 cm zijn, het gewicht is tussen de 60 en 90 kilogram. De kleuren waarin ze kunnen voorkomen zijn geel, bruin, roodbruin en brindle, een zwart masker is toegestaan.
© 2009 - 2020 Anhi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaBoerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaDe Boerboel is een uit Zuid-Afrika afkomstige hond die over een uitstekend waakinstinct beschikt en zeer groot en erg ge…
Broholmer, de krachtpatser uit DenemarkenDe Broholmer is een prachtige grote hond afkomstig uit Denemarken. Door de Vikingen meegenomen grote rassen werden gekru…
Mastiff, reus onder de hondenDe mastiff valt op door zijn massieve en krachtige lichaamsbouw. Zijn imposante verschijning dwingt behoorlijk respect a…
Tien grootste hondenrassen ter wereldTien grootste hondenrassen ter wereldWat zijn de tien grootste hondenrassen ter wereld? In het volgende lijstje vindt u tien hondenrassen die de schofthoogte…

Voeding voor de hond: BARFVoeding voor de hond: BARFZoals algemeen bekend stamt onze tegenwoordige huishond af van de wolven. De wolven in de natuur leven van prooidieren e…
Een kitten in huis nemen: waar op te lettenEen kitten in huis nemen: waar op te lettenU heeft besloten een kitten aan te gaan schaffen. Waar kunt U hiervoor het beste terecht en waar moet U allemaal op lett…

Reageer op het artikel "Boerboel de mastiff uit Zuid-Afrika"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Anhi
Gepubliceerd: 24-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Schrijf mee!