Truffelhond of Lagotto Romagnolo

De Lagotto Romagnolo komt oorspronkelijk uit Italië. De truffelhond is een lieve, waakzame, gezellige huishond. Het ras verhaard niet en kan dus ook door allergische mensen goed gehouden worden.

Het ontstaan van het ras truffelhond

De truffelhond is een retriever (= waterhond) die in de 16de eeuw al voorkwam in de streek Romagna in Italië. De bewoners van het vlakke moerasland van Ravenna zij werden ook wel lagotti’s genoemd, gebruikten al een kleine jachthond met krulvacht. In eerste instantie werd de Lagotto Romagnolo dan ook gebruikt om watervogels uit het moeras te halen. Lagotto komt van het Italiaanse woord Lago wat meer betekend. Lagotto betekent dus waterhond.

Vanaf ± 1840 werd de Lagotto helemaal ingezet voor het zoeken naar truffels. Voor die tijd werd deze truffelhond ook wel voor truffel zoeken ingezet, maar omdat de truffel toen veel meer voorkwam was het geen actieve bezigheid. Door de ontbossing werd de truffel steeds zeldzamer en de competitie tussen de truffelzoekers steeds groter. Tot op de dag van vandaag is er nog veel haat en nijd onder de truffelzoekers. Daardoor werd er steeds minder gelet op de typische ras kenmerken van de Lagotto. Ze werden gekruist met allerlei andere rassen, zoals de poedel, setters en andere jachthonden, waardoor de truffelhond dreigde te verdwijnen.

Aan het eind van de 70er jaren, was er een Italiaanse meneer Toschi die samen met een aantal andere mensen het initiatief namen om de Lagotto Romagnolo in ere te herstellen. In 1988 werd in Italië de Lagotto club Faenza opgericht. Het was pas in 1991 dat de eerste “echte” Lagotto weer terug gefokt was.

Het karakter van de Lagotto Romagnolo

De truffelhond is een intelligente, wendbare, snelle en enthousiaste hond die naar vreemden toe ietwat terughoudend kan reageren, maar het is geen dominante ruziemaker. Het is van groot belang om de hond zo jong mogelijk met allerlei situaties en zoveel mogelijk mensen en dieren kennis te laten maken. De Lagotto is een echte werkhond, is energiek en heeft dus veel beweging nodig. De hond is geschikt voor vele hondensporten en houd van zwemmen.

De Lagotto heeft een krullende vacht, die aanvoelt als een schapenvacht. De vacht moet zo’n 3x op jaar geknipt of geschoren worden. Hij verhaart niet en is voor mensen met een allergie prima gezelschap. Bezoek wordt vaak onder luid geblaf aangekondigd. De Lagotto Romagnolo reu is tussen de 43 en 48cm, de teven zijn iets kleiner tot 46cm. De hond is middelgroot en compact en weegt 13 tot 16kg. De kleuren waarin de Lagotto voorkomt zijn: wit, licht bruin tot donker bruin en wit met bruin of gevlekt. De kleur zwart komt niet voor.
© 2009 - 2022 Anhi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Truffels: Op jacht naar het zwarte goudHij staat bekend als het zwarte goud en wordt ook wel de zwarte diamant van de keuken genoemd: de truffel. Een bijzonder…
Hondenras: Spaanse WaterhondHondenras: Spaanse WaterhondDe Spaanse Waterhond heet in Spanje Perro de Agua Español. Vroeger hielpen ze de vissers op hun boten tegenwoordig worde…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…
Voorkom levensgevaarlijke hartwormen bij uw hondVoorkom levensgevaarlijke hartwormen bij uw hondVoorkom besmetting met de levensgevaarlijke hartworm van uw hond of kat. Omdat hartwormen zich in het hart en de longsla…
Anhi (47 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.