Natuurlijk Rauw Vlees voeren Hond

Natuurlijk Rauw Vlees voeren Hond Tegenwoordig zien we steeds meer problemen bij de hond die men kan afleiden aan het verkeerd voeden. Het is zo verleidelijk, de reclames van de brokken- en blikfabrikanten, dat je vergeet erbij na te denken wat je hond nu eigenlijk echt nodig heeft. Van oorsprong af eten wolfachtige (en dus ook de hond) enkel rauw vlees en botten. En daarnaast prooidieren. Wanneer je een beetje tijd spendeert aan het observeren van de hond in het wild zal je zien dat deze op een prooidier leven.

Wat gebeurd er nu?

De hond wordt nu gezien als huisdier. Gezelschapsdier en de grootste fout die de mens heeft gemaakt is het voedingspatroon van henzelf op de hond projecteren. Wat goed is voor de mens is goed voor de hond. Maar dit is helaas niet waar. Daarbij denken wij mensen, al snel dat iets goed is voor ons. Echter is dit een ander verhaal. De hond krijgt tafelresten, met veel vet en groenten die het dier helemaal niet nodig heeft. Sterker nog, de hond verteert helemaal geen (rauwe) groenten of zaden. Ook in de beste commerciële brokkenmerken wordt gebruik gemaakt van vezels, groenten en maar een klein deel gekookt vlees. Ook dit heeft absoluut niets meer te maken met de natuurlijke rauwe eetgewoontes van onze trouwe viervoeter.

De gevolgen?

Vaak merken we niet eens dat we onze hond “slechte” voeding geven en lopen we snel naar de dierenarts. Deze is maar al te blij, zo kan hij weer verdienen. (diegene die het rauw systeem kennen daargelaten) Huidproblemen, oogproblemen, oorproblemen en problemen met het algeheel gestel komen het meest voor uit de verkeerde manier van het voeden van de hond. Ook doffe vacht, lusteloosheid en obesitas zijn regelmatig van de partij. Dit wilt U niet maar uw hond zeker niet!

Het rauw vlees voeren

Het compleet rauw vlees voeren, oftewel NRV genoemd (Natuurlijk Rauw Voeden) is de natuurlijkste manier van eten van de hond. Heb je al eens ooit een wolf zien koken? Of bbq of misschien zelfs naar de supermarkt zien lopen? Of misschien zien grazen als een koe of zaden zoeken? Nee! De wolf (en dus ook de hond) vangt zijn prooi en eet deze met huid en haar op. Ook de botten worden opgegeten en verteerd!

Hoe begin je eraan?

Lees jezelf eerst heel erg goed in. Het is een klus maar eens je het gewoon bent is het de normaalste en makkelijkste manier van voeden dat er is. Informatie is er genoeg te vinden als je via google begint te zoeken maar ook op het forum Natuurlijk Rauwe Voeding is een scala aan informatie en “deskundigen” te vinden die je alles willen leren en je vooruit willen helpen. Ook vind je hier adressen waar je het Rauw voer voordelig maar van geweldig goede kwaliteit kunt kopen.
Zelf ben ik er voorstander van te beginnen met kleine stukken, dus snijlingen en snippers. Dit om het eetgedrag weer te optimaliseren en de hond ook de kans geven weer aan zijn natuurlijke gewoonten te wennen. Ook kippennekken zijn ideaal om te starten. Eigenlijk alle zachte botten wel. Daarnaast geeft men orgaan aan de hond. Later kan met eens een heel prooidier, zoals konijn, kip, rat, duif enz aan de hond aanbieden. Hij zal er dankbaar en tevreden mee zijn. En bovenal… hij zal veel gezonder zijn. Zijn vacht zal glanzen, zijn karakter wordt nog beter en hij zal meer energie krijgen. Daarnaast is een leuke bijkomstigheid, zijn ontlasting zal minimaal zijn omdat hij alles wat hij nodig heeft ook daadwerkelijk verteert.

De verhoudingen bij NRV zijn altijd :
 • 60 % Spiervlees
 • 15-20 % Orgaan
 • 15-20 % Bot
 • Pens als aparte maaltijd is aanbevolen.

Wat je met de overige 10% doet kan je zelf weten, als het maar gezond is. Denk bijvoorbeeld aan kopvlees, of kefir. Het is niet nodig, je kan ook gewoon de 20% volledige procenten aanhouden. Het is mogelijk groenten bij te geven. Dat wordt het BARF (Bones And Raw Food) genoemd. Vergeet dan nooit dat de hond geen rauwe groenten en fruiten kan eten. Dus pureer het eerst of kook het eerst. Ook gezonde tafelresten worden hierbij nog gegeven.

Hoeveelheid Natuurlijk Rauw Voeren?

Natuurlijk Rauw vlees Voeren is voor honden de manier om hun lichaam op peil te houden. Maar hoeveel hebben ze nu nodig?
Voor een normale actieve en gezonde hond volstaat 2% van het lichaamsgewicht per dan en dan met 1 vastendag ingevoerd.
Een dragende teef of pup tot een jaar kan je beter 3-5 % van het lichaamsgewicht per dag voeren en dit dan meerdere keren op een dag. Na de leeftijd van een jaar kan je terug gaan afbouwen naar de 2% per dag en mag de hond ook op een voeding per dag. Dit is natuurlijk voor hem!

Sommige honden hebben een aanleg tot dik worden of zijn juist veel sneller te schraal. Nadat je er zeker van bent dat hij niets onder de leden heeft (raadpleeg je dierenarts) kan je zelf gaan schommelen met het Natuurlijk Rauw Voeren.

Voorbeeld:
Wij hebben een keeshond van 7 jaar, actief maar te zwaar 12 kg. Hij krijgt nu enkel 1 % lichaamgewicht per dag aan voeding. Dit komt overeen met 90 gram voeding per dag. Weinig? Misschien maar hij begint zich wel beter te voelen.

Voorbeeld:
We hebben een Herder van bijna 1 jaar oud. Hij bleef eerder te schraal en had dus niet voldoende aan de 4 % per dag. Hij krijgt nu 5 % per dag en komt langzaam aan. Dit kwam neer op 700 gram Natuurlijk Rauw Voeding per dag.

Voordelen van het Natuurlijk Rauw Voeden?

Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, maar ik weet dat dit voor iedereen geldt die overgegaan is op wat uw hond echt nodig heeft.

Mijn honden zijn:
 • Vrolijker
 • Opgewekter
 • Speelser
 • Leniger
 • Glanzende vacht
 • Minder ontlasting
 • Geen oorontstekingen meer (de keeshond)
 • Geen huidproblemen meer (de herder)
 • Geen gebedel meer voor voeding
 • Alle drie volledig vrij van Tandsteen!
 • Niet meer ziek geweest, dus geen kosten meer van de dierenarts (enkel voor enten)
Probeer het eens, lees je eens in en overtuig jezelf dat de Hond echt toe is aan zijn oude gewoontes namelijk: Natuurlijk Rauw Vlees Voeren.
© 2009 - 2020 Steffie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Uw hond voeden: KVVUw hond voeden: KVVTegenwoordig stappen steeds meer baasjes over op KVV. Het natuurlijk voeden van de hond begint steeds meer een gewoonte…
Het beste voer voor hondenHet beste voer voor hondenEen goede voeding is van groot belang voor de gezondheid en de vitaliteit van uw hond. Hoewel men bij hondenvoeding mees…
Vers voeren: Verreweg het beste voor iedere hond!Vers voeren: Verreweg het beste voor iedere hond!Heeft uw hond last van huid- of darmproblemen? Dit hoeft niet opgelost te worden door speciaal duur voer, dit kan ook op…

De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond, oftewel de Wolfsgrauwe Keeshond. Wie kent ze niet? De pientere ogen, hun prachtige vacht en hun lief…
Engelse Cocker SpaniëlEngelse Cocker SpaniëlDe Engelse cocker spaniël: geliefd in gezinnen en tijdens de jacht. Wat maakt deze hond zo bijzonder? Engelse of Amerika…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Foxy, Pixabay
 • Natuurlijk Rauw Voeren Forum, eigen ervaringen, boek Gezonde en gebalanceerde voeding voor je hond door rauwe en natuurlijke voeding

Reageer op het artikel "Natuurlijk Rauw Vlees voeren Hond"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tineke, 15-01-2014 14:02 #13
Hallo
Ik heb een DH van 10 jaar die eet van pup af al KVV, dit is hem altijd goed bevallen.Ook heb ik wel een ander voer geprobeerd, maar dit beviel hem niet. Onze DH ziet goed in zijn vel en heeft een prachtige vacht, hij is bijna nooit ziek. Nu hebben we een pup erbij, die krijgt ook KVV ze vind het heerlijk en groeit goed.

Pverseijden, 30-05-2013 08:31 #12
Ook wij zijn overgegaan op rauwvlees, wij hebben een bordauxdogxrotweiler teef van 3 en een half jaar. Haast geen ontlasting, wij hebben vlees verpakt in pakjes van 400 gr zij krijgt er twee dus 800 gr per dag. Het kost ons 1 euro per pakje dus 2 euro per dag. In de tijd dat we haar nog brokken voerden poepte ze wel 3 keer per dag, nu nog maar 1 tot twee keer heel weinig. Niet meer die olifant hopen die ze eerst produceerde maar hele kleine hoeveelheden. Dus het expandeerd bijna volledig in de maag en word bijna volledig opgenomen in het lichaam… gr peter

Roana, 21-02-2013 00:08 #11
Hoi, ik heb een pitbul die is nu 7 maanden oud. Mijn vraag is wat voor vlees kan ik hem het besten geven en welken groenten? Groetjes Roana

Sonja Meelhuysen, 05-01-2013 12:38 #10
Goedendag,
Mijn vraag over mijn American Bulldog is : ik koop hondenbrokken bij Kynofit en volgens hun is het uitgebalanceerde voeding en misschien klopt dat ook wel mijn hond heeft geen last meer van uitslag maar ontzettend veel last van oorontstekingen en er komt zoveel troep uit het stinkt behoorlijk, ik moet het 2x in de week schoonmaken (reinigen) of antibiotica gaan halen bij de dierenarts.Zou u mij advies daarover kunnen geven of ligt het toch aan de brokken?
Met vriendelijke groet,
Sonja Meelhuysen

Chedie, 27-08-2012 10:53 #9
Hoi
Ik heb drie honden waarvan twee American bullys en een Amerikaanse bulldog. Ik heb ze nu sinds anderhalve week op vers voer zitten van lotgering en weet niet wat me overkomt.
De vacht is nu al veel mooier en de ontlasting is weinig (1 keer p/d) en het geeft ze voldoening. Ik ga nooit meer over op brok.

Carla, 18-02-2012 18:21 #8
Ik heb een engelse bull van 2 en een frans/engelse bull van 7 maanden de oudste krijgt brokken de jongste duck lam en rijst of kip lever eend duck ik wil ze allebei op vers voer maar dan word duck wel erg prijzig ik ga dus zelf maar aan de slag met voer ben nog erg zoekende voor combinaties ben erg bang dat ik ze het verkeerde geef ben benieuwd

Esther, 13-04-2011 20:32 #7
Wij krijgen volgende week een engelse bulldog pup. Van 8 weken. Zouden we daar gelijk mee kunnen beginnen met k.v.v voeding. Of zouden we beter met speciale puppie voeding kunnen beginnen. En zou ik hier ook bij de dieren arts of dierenspeciaalzaak voor info bij terecht kunnen.

Paul, 07-11-2010 00:19 #6
Hoi, ik heb een golden retriever van 7jaar die blijft aan de brokken.maar we zitten te denken om een pub erbij te nemen en dan zou ik met hem wel over gaan met natuurlijk voeren maar mag je varkens vlees gebruiken?
met vr gr p.wopereis

Melissa, 14-09-2010 12:28 #5
Hoi, Ik heb een pup van ongeveer 5 maanden oud. Ik geef mijn pup niet de brokken uit de winkel want dat is het zelfde als Mac Donald voor ons. Mijn pup krijgt brokken die ik bij haar dierenarts weg halen hier zitten alleen de voedingstoffen in die de pup nodig heeft. Verder krijgt hij wel vlees uit de winkel zoals konijn, kip, rund en lams en kalkoen dit is zeker ook niet goed voor de hond? Mijn vraag was mag mijn pup van 15 maanden ook rauw vlees al eten of moet ik die koken, bakken? Reactie infoteur, 15-09-2010
Nee hoor die hoef je niet te koken.
Een pup zou normaal gezien ook gewoon vers kunnen eten. Overigens maakt het niet uit dat het vers vlees uit de supermarkt komt, het is alleen wat duurder ;)
Wel altijd bijblijven wanneer je bot voert. Sommige pups kunnen hier nogal bruut mee omgaan. Eens ze in de gaten hebben hoe bot gegeten moet worden is er geen probleem. (overigens blijf ik er zelf, ondanks dat mijn honden volwassen zijn, wel nog altijd bij)

Annemiek, 05-07-2010 20:43 #4
Wij krijgen binnenkort een witte herder-pup en we zijn ons aan het oriënteren hoe we haar het beste kunnen voeren, we willen graag dat ze zo natuurlijk mogelijk haar voeding binnen krijgt en lezen allemaal zeer interessante artikelen over natuurlijk voeden, maar wie kan mij helpen waar we dat allemaal kunnen kopen? Reactie infoteur, 09-07-2010
Hoi,

Kvv is eigenlijk zeer gemakkelijk aan te komen. De meeste dierenwinkels verkopen het wel. Sommige supermarkten zelfs.

Barf kan je op verschillende manieren aankopen. Ikzelf bestel altijd een hele voorraad bij bijvoorbeeld Dogshape. Je kunt ook zelf bij de slagers, supermarkten e.d. rauw vlees aankopen. Let wel op dat een hond liever geen varkensvlees krijgt.

Freek, 11-04-2010 09:56 #3
Hoi ik heb een pitbull pup van 17 weken en nu haal ik pakejes vlees van 400 gram van smulders is dit goed voor mijn hond ik geef de hond twee keer per dag 400 gram alleen gooi ik er even de kook er over heen want de geruchten gaan dat als je rauw vlees geeft dat ze hier agresief van worden wat is hier nou waar van en geef ik de pup niet te veel vlees op een dag want de eigenaar waar ik de pup van heb gekregen zij dat de hond zoveel moest eten ze ziet er verder ook goed uit hoor niet mager maar ook niet te dik nou dat was het eigenlijk wel.

alvast bedankt voor het lezen van mijn ver haal en eventuele reactie hier op.

met vriendelijke groeten freek Reactie infoteur, 21-04-2010
Dag Freek,

Hoeveel je pup moet eten is afhankelijk van het gewicht maar je mag best rond de 6% van het lichaamsgewicht per dag geven.
Van rauw vlees worden honden absoluut niet agressief, het is tenslotte hun natuurlijke voeding! Honden leven op vlees, bot en orgaan hiervoor zijn ze gebouwd.

Veel plezier met je nieuwe aanwinst

Karin, 16-12-2009 23:59 #2
Wij hebben 4 honden, 2 van 8 en 9 jaar en 2 pups van 7 maanden. Sinds de pups er zijn eten ze allemaal rauw, wat een feest! Ik maak me alleen zorgen over de vakantie van volgend jaar, want onze oudste hond gaat nooit mee (is een wegloper en gaat in een hondenhotel) 't andere oudje hebben we pas een jaar ("gered" uit een ander gezin) en we weten niet of we wel met 3 honden kunnen kamperen. Hoe moet dat met rauw voeren als je op vakantie bent? Ik heb nu een vriezer vol liggen (100 kilo, genoeg voor anderhalve maand) maar dat kan natuurlijk niet in een tent of caravan. Reactie infoteur, 17-12-2009
Hoi Karen,

Hier hebben wij ook mee gezeten. Voor je oudste hond moet het geen probleem zijn. Desnoods vraag je het hondenhotel hem rauw te geven, willen ze dat niet dan kan je kiezen voor bijvoorbeeld Duck of iets in die richting. Dit moet geen probleem mogen geven.
Hetzelfde kan je eigenlijk doen wanneer je gaat kamperen. Vraag diegene waar je gaat kamperen of je een paar pakjes rauw in de vriezer mag leggen. Ik neem aan dat je naar een hond vriendelijke camping trekt dus vragen staat vrij lijkt me?
Op veel plaatsen kan je kant en klaar rauw kopen, maar je kan ook dagelijks naar de supermarkt gaan en daar tijdens je vakantie vlees voor de honden kopen. Maar ik zou zeker proberen om de campingeigenaar ervan te overtuigen dat je honden rauw eten en daar de vriezer proberen te vullen ;)

Succes en fijne vakantie

Pypaert, 05-07-2009 15:00 #1
Ben opnieuw met een 4 maand oude mini teckel begonnen, is ook een moeilijke brokken eter, zoals nochtans aangeraden, met wat gekookte wilde duif erbij is het wat beter, mag ik op deze leeftijd rauw wild vlees voeren aan mijn hondje. Mijn vorige teckel (was wel standaard) heb ik niets anders dan kippenekken gevoerd en is gezond en volledig tot einde op geleefd juist 17,5 geworden, heeft zelfs eens een volledig bot van een kalkoenbil ingeslikt, wat ons een week in paniek doen leven heeft. Graag een eerlijk antwoord op mijn vraag, waarvoor dank. Reactie infoteur, 07-07-2009
Hallo,

Ja hoor, dat mag zeker wel. Wij hebben momenteel een jonge pup van 10 weken en ook ineens over gezet op rauw. Hij heeft vandaag bijvoorbeeld een kippennek op en paardensnijlingen.
Best is wel wat afwisseling zodat je teckel alle benodigde voedinsstoffen binnen krijgt.
Succes!

Infoteur: Steffie
Gepubliceerd: 16-06-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 13
Schrijf mee!