Huisvesting van de kat

Huisvesting van de kat De kat is – ondanks het solitaire leven waar de kat vanaf stamt – een sociaal dier. Ze hebben een ruim gedragspatroon, denk aan de houding van het lichaam, hoe de staart staat en hoe de kat kijkt. Hoe beter een kat zich voelt, hoe meer je aan de kat zult hebben. Maar er moet wel aan een aantal zaken voldaan worden.

Eigen plekje

Je zou haast zeggen dat de kat het niet zo nodig heeft, immers gemiddeld slaapt de kat zo’n 16 uur per dag. Maar niets is minder waar, de kat is stressgevoelig en een bekende ruime plek waar de kat zijn activiteiten kan verrichten, stimuleert de kat alleen maar.

Hoe ziet een eigen plekje er uit?

Een eigen plekje wordt gecreëerd door voldoende ruimte om te bewegen. Bij voorkeur met andere katten, want hoewel de kat afstamt van een solitair levend dier, is ‘communicatie’ met andere katten prettig voor het dier. Maar dat impliceert ook meteen dat de kat naast een grote gezamenlijke ruimte, ruimte moet hebben om zich af te zonderen. Dit kan een aparte ruimte zijn waar de kat naar toe kan lopen, maar kan ook iets zijn waar de kat helemaal in kan kruipen en kan gaan slapen. Dit heeft de samenlevende kan nu eenmaal nodig. Daarnaast moet de kat op eenvoudige wijze bij eten en drinken kunnen komen. Vers water en brokjes moeten altijd klaar staan. De kat zal zich zelden vet eten.

Kunnen ze naar buiten, en daarmee bedoelend alleen in de tuin (die dan wel goed afgezet moet zijn of moet in de vorm van een ren gefabriceerde ruimte zijn), nemen ze dit mee in hun territorium en het feit dat ze kunnen klimmen, achter struiken weg kunnen duiken etc. zal de kat alleen maar stimuleren.

Samenleven

Met andere katten

De meeste katten vinden het prettig om met andere katten samen te leven. Kan dit helemaal niet, dan moet de ruimte voor de kat die alleen leeft dusdanig ingericht zijn, dat de kat wel geprikkeld wordt. Als we er vanuit gaan dat het wel lukt met andere katten is het goed introduceren van een nieuwe kat belangrijk. Haal de katten uit de ruimte en laat de nieuwe kat eerst een tijdje rondlopen. Laat de kat dus de verkenning van de ruimte doen. De kat ruikt absoluut de lucht van de andere, maar als deze er niet zijn zal de kat zeker de ruimte goed in zich opnemen. Als de andere kat of katten losgelaten worden, kan het eng lijken als deze aan de nieuweling gaan snuffelen, misschien zelfs blazen. Zorg dat de ruimte groot genoeg is en haal geen van beide nadrukkelijk aan. De katten moeten langzaam hun weg vinden en wennen aan het nieuwe dier. Als het een jonge kat is zal deze zeker lager in de randorde zijn, maar is nu eenmaal onderdeel van het in groepsverband leven. De kat voelt zich er niet minder prettig door en zal pas – indien deze kat zelf kittens krijgt – in randorde stijgen.

Met mensen

Naast het verkennen van de nieuwe ruimte en de andere katten, zijn natuurlijk ook de menselijke bewoners belangrijk. Neem een kitten dagelijks in de hand, aai het diertje, kam het zonodig, praat er tegen en dit als verlengstuk van de fokker die dit ook gedaan moet hebben in de periode voordat je het jonge diertje opgehaald hebt. Vandaar dat de boerderijkat die alleen onder dieren is opgevoed, ook vaak zo moeilijk handelbaar is als deze plots in een woning met alleen maar mensen terecht komt.

Tenslotte

Als je de kat op jonge leeftijd de juiste dingen laat doen, de ruimte biedt en goede voeding geeft kan de kat een perfect huisdier voor vele jaren zijn. Bedenk vooraf dat de aanschaf van zo’n schattig katje voor minimaal 10 en wel oplopend tot 20 jaar kan zijn.
© 2009 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kitten opvoedenEen kitten opvoedenAls je een kitten hebt gekocht, dan zal je deze ook moeten opvoeren. Het is nodig om je nieuwe huisdier bekend te laten…
Het onderzoek naar doofheid bij kattenHet onderzoek naar doofheid bij kattenBij rasdieren heb je meer kans op genetische afwijkingen, verzwakkingen dan bij “vuilnisbakjes” zoals men dit oneerbiedi…
Katten verzekering: verzeker je kat!U heeft een kat waar u veel van houdt. Het kan gebeuren dat uw kat ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval. De gev…
Kat als huisdier: kitten of volwassen katKat als huisdier: kitten of volwassen katAls mensen erover nadenken om een kat als huisdier te nemen, denken ze meestal automatisch aan een kitten. Het is vaak h…

Vachtverzorging van katten - Voeding, shampoo, supplementenVachtverzorging van katten - Voeding, shampoo, supplementenKatten hebben vaak last van overmatig haarverlies, schilfertjes, kaalheid, rode plekken, doffe vacht, korstjes of eczeem…
Opvoeding puppies en kittensOpvoeding puppies en kittensJonge dieren zijn bijna per definitie leuk, maar het blijkt dat we relatief weinig weten over de opvoeding van het jonge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.