Ballen voor hond, kat, konijn, paard, hamster of koi karper

Onze huisdieren houden van ballen. Dat geldt voor honden, katten, konijnen, hamsters, paarden, cavia’s, fretten, papagaaien, Koi karpers, enz. Het aanbod in dierenwinkels van ballen die allemaal bestemd zijn voor onze dierbare huisgenootjes is dan ook zeer ruim. Sommige ballen zijn puur om mee te spelen en sommige zijn daarnaast ook nog eens eetbaar. Dit artikel gaat over ballen die wellicht (nog) niet zo bekend zijn, te weten de Babble Ball, de Hamsterbal, de Grasbal, de Voerbal en de Koi bal.

Babble Ball


De Babble Ball is een hilarisch, onderhoudend speeltje in de vorm van een bal voor honden en katten dat zijn weerga niet kent. Honden en katten - maar ook andere huisdieren zoals bijvoorbeeld papagaaien en fretten - vinden het helemaal geweldig en zijn niet meer te stoppen. De Babble Ball is een interactief speeltje dat de aandacht van uw hond of kat pakt. Hij praat en maakt dierengeluiden als het wordt aangeraakt. De Babble Ball is zó gevoelig dat vibraties hem al activeren. Als uw huisdier is uitgespeeld, gaat de Babble Ball automatisch in remote en wordt pas weer geactiveerd als uw huisdier er weer mee gaat spelen.

De Babble Ball is niet alleen leuk maar ook gezond. Honden worden enthousiast van de Babble Ball. Hoe meer de bal praat hoe enthousiaster de hond en hoe enthousiaster de hond hoe meer de bal “praat”. Het spelen met de bal werkt als een gezonde fitness oefening, Verder opent de Babble Ball nieuwe mogelijkheden voor honden en katten die blind zijn of slecht kunnen zien. De Babble Ball is ook uitermate geschikt voor honden met verlatingsangst of honden die snel verveeld zijn.

Alle dieren houden van speelgoed dat geluid maakt en de meeste dieren houden ook van ballen. De Babble Balls combineren deze twee elementen in één stukje speelgoed. Niet te vergelijken met een gewone bal of speelgoed met een piep. Vanuit het dier gezien is het alsof de Babble Balls echt “leven” en met hun spelen.

De Babble Ball werd in Nederland geïntroduceerd eind 2004 en er is nu een completere, nieuwe en sterk verbeterde generatie Babble Ball’s op de markt. De Babble Ball is een Amerikaans product van fabrikant Pet Qwerks dat in korte tijd de wereld veroverde. Babble Balls zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en diverse uitvoeringen en maten, passend bij de grootte van je huisdier.

Hamsterbal

Hamsterbal / Bron: Striatic, Flickr (CC BY-2.0)Hamsterbal / Bron: Striatic, Flickr (CC BY-2.0)

Een Hamsterbal is een bal waar je de hamster in kunt plaatsen en waar het diertje dan vrij mee door de kamer kan lopen zonder dat je hem kwijtraakt. Door te lopen rolt de hamster in zijn bal “veilig” door de kamer. Leuk voor de hamster en voor jou om te zien. Ze mogen maximaal maar 20 minuten lopen in de bal, langer wordt afgeraden. Handig om hem in te laten lopen tijdens het schoonmaken van het hok. Behalve handig is de Hamsterbal ook goed voor je huisdiertje, want de beweging die je huisdier op deze manier verkrijgt is gezond. Wanneer je zelf een bepaald parcours voor je hamster wilt uitzetten, kun je gebruik maken van de zogenaamde "Hamtrack". Dit zijn speciale rail-stukken waarmee je een eigen baan voor de Hamsterbal kunt bouwen.


Niet iedereen is enthousiast over de Hamsterbal. Er zijn ook felle tegenstanders van deze bal. Volgens hen is de Hamsterbal wel degelijk gevaarlijk voor het diertje. De hamster zou oververhit raken en de kleine luchtgaten zouden niet afdoende zijn, waardoor de hamster zuurstof-tekort zou krijgen. Een ander bezwaar zou zijn dat de hamster regelmatig met een flinke vaart zou botsen tegen harde voorwerpen zoals tafel- en stoelpoten. Hiervan zou de hamster erg kunnen schrikken of zelfs gewond kunnen raken als gevolg van de botsing. Wat dat betreft zou de Hamtrack dan uitkomst kunnen bieden.

De Hamsterbal is gemaakt van transparant kunststof en heeft een flink aantal luchtgaten en een deurtje voor het makkelijk in en uit nemen van je hamster uit de bal. Het gebruikte materiaal is non-toxic, “onbreekbaar”, afwasbaar en is verkrijgbaar in diverse kleuren. De bal is in twee maten te krijgen standard met een diameter van ca. 17 cm en giant 28 cm. De Hamsterbal is niet alleen geschikt voor hamsters, maar ook voor bijvoorbeeld gerbils (woestijnratten), muizen en tamme ratten. De Hamsterbal wordt ook wel "Hamster loopbal", "Hamster exercise ball", "Hamster play ball", "Hamster-Roller-Ball" of "Hamster run-about ball" genoemd.

Grasbal


Een Grasbal is een holle bal gemaakt van wilgen en natuurlijke vezels, gevuld met timothy hooi. Het is gemaakt om mee te spelen en om op te eten. De bal is volkomen veilig om op te kauwen. De Grasbal is bedoeld voor o.a. konijnen, cavia’s en chinchilla’s. Een onweerstaanbaar speeltje voor uw huisdier.De diameter is ca. 12,5 cm en de Grasbal weegt ongeveer 136 gram.

Voerbal


Een Voerbal is een bal voor huisdieren waar je voer in kan stoppen. De bal is meestal gemaakt van hard kunststof. De diameter varieert tussen de 7,5 cm voor zeer kleine hondjes of katten tot wel 30 cm voor paarden. Je kunt behalve voer zoals brokjes of iets dergelijks ook snoepjes in de bal stoppen, of een combinatie van beide.

Dankzij de Voerbal voorkom je dat je huisdier al het voer achter elkaar naar binnen schrokt. Het dier moet zelf door de bal te rollen ervoor zorgen dat er iets lekkers uitkomt. De Voerbal verlengt de voedertijd aanzienlijk doordat bij elke omwenteling er slechts enkele brokken voer uit vallen. Ook de extra beweging voor je huisdier is gezond. Bovendien is de Voerbal voor vele huisdieren een uitstekend middel tegen verveling. De bal zorgt voor eet- en speelplezier tegelijkertijd. Een Voerbal is ook een goed alternatief voor te dikke huisdieren. Voerballen zijn er in diverse uitvoeringen en worden voor allerlei huisdieren gebruikt, bijvoorbeeld honden, katten, fretten, konijnen en paarden.

Koi Bal


Een Koi Bal is een relatief nieuw speeltje in de vorm van een bal speciaal voor Koi karpers. Een bal waarmee je ze kunt voeren en waarmee de Kois kunnen spelen. De Koi Bal is gemaakt van plastik en heeft een doorsnede van ca. 12 cm.
Een Koi Bal wordt ook wel Floating Feeding Ball of Koi-Joggingball genoemd.

Hoe werkt het?
Je vult de Koi Bal met visvoer (standaard ca. 3 mm) en plaatst de bal in de vijver. Door de 2 drijflichamen in de bal blijft deze bal ca. 75% onderwater en het overige deel bovenwater drijven. De bal loopt dus vol met water, maar blijft drijven. Er wordt een extra "deurtje" meegeleverd zodat je ook voer dat groter is dan 3 mm en bijvoorbeeld zijderups erin kunt stoppen.
Zodra de bal op het water drijft, zullen de vissen er tegenaan zwemmen. Vervolgens zal er geleidelijk voer uit de gaatjes van de bal vallen, hierdoor zullen de Kois er continue tegenaan blijven zwemmen totdat de bal leeg is. Hoe meer omwentelingen de bal maakt, hoe vlugger het eten vrij komt. De slimme Kois hebben dit zéér vlug door. Tengevolge van dit “spelen” met de bal zullen de Kois langer aan het wateroppervlak blijven zwemmen. Het is een leuk gezicht om de Kois zo bezig te zien met de bal. De Koi Bal kan je los laten drijven, maar je kan de bal ook vastmaken aan de rand van de vijver met behulp van het speciale oogje aan de bal.
© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is de fret een geschikt huisdier voor kinderen?Fretten zijn leuke en zeer speelse huisdieren. Daarom zijn ze ook best populair. Veel mensen zijn dol op het leuke karak…
Tussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sTussendoortjes voor konijnen, hamsters en cavia'sDe volgende recepten zijn geschikt voor alle soorten knaagdieren zoals konijnen, hamsters en cavia’s. Je kan ze als maal…
Fretteren, het jagen met een fretFretteren, het jagen met een fretFretten zijn erg grappige beestjes die niet erg populair zijn onder de huisdieren, vroeger werden ze gebruikt met het ja…
Als je kind een cavia of hamster wilAls je kind een cavia of hamster wilDe meeste kinderen houden van dieren en willen er op zeker moment zelf ook een. Dat kinderen kennis maken met dieren is…

Varken als huisdierVarken als huisdierVarkens zijn intelligente en lieve, aanhankelijke dieren die je heel goed het één en ander kunt leren. Daarom kunnen het…
Knaagdiervoer; back to natureKnaagdiervoer; back to natureIn de natuur regent het geen bix en groeit er geen hardvoer. Toch overleven knaagdieren prima in het wild. Sterker nog:…
Bronnen en referenties
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 16-01-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.