Hondenras: West highland white terriër

Hondenras: West highland white terriër De West hightland white terriër wordt ook wel afgekort naar Westie. Het zijn kortpotige witte vrolijke hondjes met een ruwe vacht. Deze hondjes werden gebruikt voor de jacht op vossen en dassen. Zij waren namelijk klein en moedig genoeg om in het hol van een dier te kruipen. Westie's zijn actieve hondjes die niet snel bang zullen zijn voor nieuwe dingen.

Geschiedenis van de Westie

Rond de 19e eeuw kwamen er veel verschillende soorten terriërs voor in Schotland. De terriërs hadden namelijk een ruwe vacht dus deze beschermde goed tijdens het jagen. Ze werden dus voor de jacht gebruikt op andere vossen en dassen. Omdat de Westie compact, moedig en ruwharig is konden zij makkelijk het hol van een dier in. De kleine en stompe staart is erg sterk en ze werden dan ook aan hun staart weer uit de holen getrokken. Soms werden ze ook voor de jacht op nog kleinere dieren gebruikt namelijk voor ratten en ongedierte op het erf.
In het begin ware de westie's niet geliefd. Ze waren wit en wit betekende in die tijd bij hondenrassen dat ze zwakker zouden zijn. Als er een wit exemplaar werd geboren werd deze vrijwel direct afgemaakt. Ze dachten dat de Westie misschien voortkwam uit een Cairn terriër en een Malthezer, dit zou ook geen goede combinatie zijn voor de jacht. Toch waren er ook liefhebbers van de witte terriërs. In de 17e eeuw gaf Koning James I in Argyllshire 6 witte terriërs als geschenk aan de Franse koning. Deze 6 hondjes werdern verdeeld over 3 schepen zodat hun niks kon overkomen. Het witte ras werd ook populairder toen het eens mis ging tijdens het jagen. kolonel Eduard Malcom uit Argyllshire bezat namelijk een Poltalloch terriër(roodbruin van kleur). Tijdens het jagen zag hij zijn hond per ongeluk aan voor een vos en schoot hem dood. Sindsdien wou hij uiteraard alleen nog met witte terriërs jagen aangezien deze zichtbaar zijn. In de 19e eeuw waren de Westie's voor het eerst op een tentoonstelling te zien, hier deed ook Kolonel Malcom aan mee. In 1907 is het ras erkend geworden. Inmiddels is het één van de bekendste en meest gehouden terriërs.

Uiterlijk

De westie weegt ongeveer 6 á 8 kilo en heeft gemiddeld een schofthoogte van 28cm. Zijn staart is tussen de 12,5 en 15cm lang. Hij is compact gebouwd en heeft een gespierde hals dankzij zijn showmodel word dit nog duidelijker zichtbaar. Het hoofd is bijna bolvormig, heeft een duidelijke stop en wenkbrauwen. De Westie mag alleen voorkomen in de kleur wit.

Vacht

De Westie is een ruwharige hond. Dit houdt in dat de bovenopliggende haren ruw zijn en deze na een tijd afsterven waardoor deze er makkelijk uit te plukken zijn. De westie word dan afhankelijk van zijn haarcyclus normaliter om de 6 maanden geplukt tenzij hij/zij in een stripvacht word gezet. Bij een stripvacht blijft de rug altijd goed bedekt maar zult u wel eens in de 3 maanden naar de trimsalon moeten. Dankzij de fokkerij komt het tegenwoordig ook wel eens voor dat de Westie met een zachte vacht ter wereld komt, deze vacht is helaas niet te plukken. De meeste westie's in Nederland worden na verloop van tijd ook geschoren omdat dit makkelijk te onderhouden is.

Een showmodel heeft een rokje die mooi en bijna onzichtbaar overloopt van de rug naar de buiklijn. Het trimmen van een Westie vergt veel oefening en ervaring, er is dan ook niet echt een ras die daar op lijkt. Hij word zo getrimd dat hij van voor naar achter ook zo compact mogelijk lijkt. Dit terwijl de kop zo rond en vol mogelijk moet zijn, eigenlijk moet de vacht op zijn hoofd naar alle kanten gezien rond zijn echter dankzij het vele fokken wil het ook vaak voorkomen dat het haar op de kop zachter is of dat de kop ietwat anders gebouwd is waardoor het ronde effect al lastiger te creeëren is.

Karakter

  • levendig
  • moedig
  • kindvriendelijk
  • vrolijk
  • waakzaam
  • koppig
  • onafhankelijk
  • rustiek
  • zelfbewust
  • aandachttrekker

Weetje over de Westie

De meeste Westie's zijn van aard heel blafferig. Zelf naar de televisie willen ze wel eens uitvallen. Omdat het blaffen van nature in het hondje zit is dit ook er moeilijk af te leren.
© 2009 - 2023 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De stoere West Highland white terriërDe stoere West Highland white terriërDe leuke West Highland white terriër, die ook wel westie wordt genoemd, is een populaire kleine hond. Dit oorspronkelijk…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…

Uw huisdier mee op vliegreisUw huisdier mee op vliegreisU gaat een vliegreis maken in uw vakantie en u wilt uw huisdier mee op vliegreis nemen, dit is mogelijk maar u moet wel…
Hondenras: Shar-PeiDe Shar-Pei is vooral bekend om zijn opvallende uiterlijk. Ze hebben veel rimpels wat hun erg apart maakt. Laat u alleen…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 19-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.