Een puppy in je huishouding

Een puppy in je huishouding Een kleine pup, zo lief en teder, net in uw huishouding gekomen, of u wilt graag een hond/puppy. Maar zoveel hebben ze nog te leren, en helaas er is geen gebruikersaanwijzing bij de geboorte van uw pup aanwezig. Hier wat informatie over hoe u dingen aan kunt pakken en hoe u het gedrag van de hond kan aflezen aan zijn houding. U wilt graag een nieuw diertje in huis, dus u kiest voor een puppy. Zoiets geweldig die nog veel moet leren en begrijpen, een grote uitdaging. De eerste weken zijn voor uw pup zeer belangrijk hij leert in deze weken, zijn rol in uw gezinsleven. We dienen de honden te begrijpen en hun ons te laten begrijpen, want immers krijgen we geen gebruikersaanwijzing bij de geboorte van uw pup.

Het begrijpen van honden

Als honden met elkaar communiceren maken ze gebruik van een combinatie van instinctieve en aangeleerde reacties om hun boodschap op elkaar over te brengen. Alle zintuigen, zich,reuk, gehoor, smaak en tastzin, spelen een rol in de communicatie. Honden laten door middel van hun uiterlijk zien wat ze bedoelen.

Hieronder vind u enkele voorbeelden:
 • Kwispelende staart, teruggetrokken mond, een ontspannen uitdrukking en oren in normale ontspannen stand laat zien dat uw hond opgewonden is.
 • Een hond die de kop, staart en oren rechtovereind heeft staan laat zien dat hij zelfverzekerd is.
 • Een onzekere hond heeft de oren plat tegen de lichaam aan, loopt laag op de grond, met staart vlak tegen het lichaam aan.
 • Een agressieve hond met zelfvertrouwen, maakt zichzelf groot met de staart rechtop. Het ontbloot vaak de tanden, kan een starende blik hebben in de ogen, en krult zijn lippen om.
 • Een bange hond, probeert verzoenend gedrag te vertonen om verdere dingen uit de weg te gaan, hij maakt zich zo klein mogelijk, houd zijn staart tussen de poten en probeert oogcontact te vermijden.
 • Een speelse hond laat zien dat hij wil spelen door zijn bovenlichaam tegen de grond te drukken, terwijl de achterpoten gestrekt blijven, hierdoor krijg je een booghouding.

Puppy's leren omgaan met de mensen

Een puppy is zeer nieuwsgierig en dient nog veel te leren in uw gezinsleven. Ze moeten sociaal worden en hun agressie tegen u verbergen. Ze moeten naar u luisteren op commando. Ze moeten bepaalde geluiden herkennen of situaties gaan verkennen. Maar hoe leert u nu uw puppy al deze dingen te leren?

 • Zorg ervoor dat alle interacties met uw pup positief verlopen en lichamelijk contact te vermijden.
 • Introduceer zoveel mogelijk schrikaanjagende dingen op een geleidelijke manier zodat uw puppy hieraan langzaam kan wennen.
 • Waneer uw puppy met iets een bange ervaringheeft, zorg dan dat degene waarmee hij een bange ervaring heeft, geleidelijk een positieve prikkel mee krijgt.

Puppy`s en kinderen

Voor kinderen kleven er veel voordelen aan het opgroeien met een dier in huis, maar helaas gaat ook dit wel mis, er zijn vaak veel miscommunicatie problemen tussen dier en kind. Uw kinderen dienen dan ook te leren hoe ze met de hond moeten omgaan zonder de miscommunicatie te laten gebeuren en onplezierige momenten te voorkomen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door hun te leren het dier niet te mogen oppakken, knijpen,slaan, laten vallen, storen tijdens eten of slapen.

Te leren lessen

Het belangrijkste tussen de relatie van u en uw puppy is dat de puppy weet dat hij op u kan vertrouwen. Het gebruik van lichamelijke straf en dwang zal niet helpen deze doelen te bereiken. Ook het volgende is zeer belangrijk voor een puppy om te leren, zodat je er later een fijne hond aan hebt.

 • Buiten behoeftes doen.
 • Weten welke speeltjes van hem is.
 • Woorden zoals : zit, af,lig en nee.
 • Welke tijden er gegeten wordt.
 • Aanleren om niet te schooien.
 • Leren met andere dieren om te gaan.
 • Indien nodig of mogelijk met kinderen om te leren gaan.

Dit zijn enkele basisbeginselen, als uw puppy dit al kent bent u al een goed eind op weg.

Elke hond/pup anders

Elke hond is anders, sommige mensen hebben een hond niet enkel voor gezelschap, maar soms ook als werkhond of waakhond, voor de laatste 2 is bijna altijd een cursus nodig. Sommige honden zijn van nature al waaks, dit komt vaak omdat de ouders ook waaks zijn. Hetzelfde is, als beide ouders politie of hulphonden zijn, kun je dit deels in het karakter van het dier terugvinden. Om een goede en sterke band op te bouwen met uw dier is het genoodzaakt, te laten zien dat ook jij als baas, respect hebt voor het dier, maar laat het dier ook respect terug tonen, anders kan het over u heen gaan lopen.
© 2009 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21Uw puppy en hond moet u goed inenten in 2020/'21U moet uw puppy en hond in 2020 en 2021 goed laten inenten door de dierenarts. Let op ziektes als de hondenziekte, de be…

Puppy 0 tot 24 maanden stap voor stapPuppy 0 tot 24 maanden stap voor stapVanaf de geboorte is een pup druk bezig met het groter worden van zijn lichaam. Ze worden blind en doof geboren maar ont…
De Mongoolse gerbil – het opgroeien van de jongenPasgeboren gerbiljongen, ook wel pups genoemd, zijn nog helemaal kaal en hulpeloos. Hier leest u hoe ze zich ontwikkelen…
Antrax (44 artikelen)
Laatste update: 15-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.