Puppy 0 tot 24 maanden stap voor stap

Puppy 0 tot 24 maanden stap voor stap Vanaf de geboorte is een pup druk bezig met het groter worden van zijn lichaam. Ze worden blind en doof geboren maar ontwikkelen zich uit tot een grote hond met woorden die zijn geleerd, dingen die ze zijn aangeleerd, maar hoe snel gaat deze hele proces nu daadwerkelijk? Een eicelletje met een zaadje, wordt gevormd tot een hond, maar hoe begint het lichaam hoe snel is het lichaam met alle dingen die aangepast moeten worden, of moeten groeien. Hoe snel wordt het kleine hondje een grote volwassen hond.

Is ze zwanger?

Een hond, die moeder wordt, heeft ongeveer een draagtijd van 63 tot 65 dagen, maar hoe kom je er achter of je hond zwanger is? Waar je op moet letten is , of de tepels geleidelijk groter worden, de buik wat dikker wordt, is de hond onrustig? Een teef wordt normaal gesproken om de zes maanden loops, meestal tussen januari en april en tussen augustus en oktober. De teef is dan ongeveer 3 weken loops. Tijdens deze loopsheid verliest de teef een bloederige afscheiding. Sommige iets later en sommige iets eerder. Een reu kan de loopse hond al vanaf grote afstand ruiken, en zal dus wel een poging willen doen. Vanaf dag 28 kan een dierenarts een zwangerschap met zekerheid vaststellen.

Eenmaal na de bevalling zijn de pups klein en teer, ze dienen bij de moeder te blijven, tenzij het medisch niet mogelijk is. Een pup, die net geboren is, is het blind en doof, meestal gaan de oogjes open met 10 tot 14 dagen en kunnen ze dan ook horen. Ze zijn volledig afhankelijk van de moeder voor eten en warmte, maar als de moeder gemakkelijk is, kun je eventueel al haar puppy's aanraken, soms is dit al belangrijk voor socialisatie met de mensen.

Overgangsfase 2 tot 3 weken

In deze weken ontwikkelen de puppy's al veel dingen zoals, hun zintuigen en motorische vaardigheden, hij is nu in staat de wereld te zien, ruiken, horen, proeven een aan te raken. In het begin wankelt het nog erg op zijn pootjes, maar na 3 weken kunnen ze al aardig lopen, het is dus belangrijk dat tegen deze tijd, hun leefomgeving goed veilig is. Ook zal de pup nu niet meer in zijn slaapplekje zijn behoeftes doen, maar op een andere plek omdat hij dezen al verlaten kan. Aan het eind van deze fase beginnen de melktanden zich te ontwikkelen, en kunnen ze al zachtjes kauwen.

De bewuste fase 3 tot 4 weken

Inmiddels zal uw puppy al kunnen eten zonder te zogen, en probeert waarschijnlijk zijn moeder al te belemmeren zodat hij bij haar kan drinken. De meeste fokkers beginnen nu al met puppyvoer, zodat hij alvast aan voedsel went. Ze beginnen nu ook hun zintuigen te ontwikkelen en hun vertouwde omgeving goed te verkennen.

Eerst socialisatie 4 tot 8 weken

Tijdens deze fase, begint het steeds meer een hond te worden, ze proberen te bijten en te blaffen maar ervaren zelf ook hoe het is om gebeten te worden. Het is van groot belang dat uw puppy zijn eerst deel van zijn leven positief meemaakt omdat et later minder kans heeft om een probleemhond te worden. Om zijn leven voor te bereiden, zonder moeder, is de puppy gespeend zodat hij niet meer bij zijn moeder zoogt, nu eet hij vast voedsel en drinkt hij al water. Ook kunt u al proberen wat meer contact te leggen met de pup, zo went hij ook aan aanrakingen, borstelbeurten en andere dingen wat met zijn gezondheid te maken heeft.

Puppy 2 tot 6 maanden

Nu heeft uw puppy een duidelijke opvoeding nodig, in deze maanden leert hij het makkelijk en snelst, Het is dus belangrijk dat u uw puppy laat zien dat je hem vertrouwd en woorden gaat leren zoals: zit, hier, wacht en af. Maar heb wel geduld, een puppy is al snel afgeleid, het kan dus even duren voor hij snapt wat u bedoelt.

Ook in deze periode zullen ze voor het eerst aan de lijn lopen, dit kunt u het beste doen in huis, in zijn vertrouwde omgeving, door bijvoorbeeld de voerbak te gebruiken en hem ondertussen aan de riem te doen en naar de voerbak toe te lopen. Ze zullen in deze periode ook moeten leren alleen thuis te zijn, dit kunt u aanleren door steeds iets langer weg te gaan, maar beginnen met 5 minuten, het kan zijn dat de hond piept of blaft, dit moet u gewoon negeren en flink belonen voor goed gedrag als u weer terug komt. Zo leert hij makkelijk dat u altijd weer thuis komt.

Als u pup 3 maanden is het van belang hem in aanraking te laten komen met andere mensen en dieren, omdat ze nog volop aan het ontwikkelen zijn, kunnen ze dit vrij makkelijk oppakken om problemen in de toekomst te voorkomen.

Puberteit

U hond komt in de puberteit, een lastige tijd, waarin uw hond u uit gaat proberen. Hij barst van de energie het is dus van belang dat hij deze energie goed kwijt kan. Door veel met hem te lopen en te spelen. U dient in deze periode streng te blijven ( afhankelijk van het ras hoe streng) en hem goed up to date te houden met de vaardigheden die hij hiervoor heeft geleerd.

Samenvatting hier een korte makkelijke overzicht over uw pup

  • 1 maand oud: de melktanden komen door en het spenen kan beginnen.
  • 1,5 maand oud: happen,stoeien en kauwen in de groep en de hersenmassa is voor 70% ontwikkeld.
  • 2 maand oud: Begin met zindelijkheidstraining en intergratie in het gezin, praat ook alvast over vaccinaties.
  • 3 maand oud: zit achter andere dieren aan en dingen die u weggooit, ook gaat het achter zijn eigen staart aan. Herkent inmiddels ook al zijn eigen naam en de hersenmassa is voor 90 % ontwikkeld.
  • 4 maand oud: reageert al op diverse woorden zoals : zit , hier, af en wacht.
  • 5 maand oud: Hier kunt u eventueel al beginnen met een puppycursus.
  • 6 maanden oud: houd van spelletjes en reageert op , volg, apporte en op blijf.
  • 7 maanden oud: DE melktanden vallen uit en de volwassen tanden komen door.
  • 8 manden oud: Uw pup hoeft ongeveer 1x in de 7 a 8 uur zijn behoefte te doen.
  • 9 maanden: kan aan de lijn lopen herkent namen van verschillende gezinsleden
  • 12 maanden: Ze zijn al bijna volwassen, kunnen al los lopen en botten en gewrichten zijn goed ontwikkeling voor inspannender beweging.
  • 18-24 maanden: Kunnen al seksueel actief worden en zijn in sociale opzicht al bijna volwassen.

De ene hond is trager dan de andere, de ene hond leert makkelijker of moeilijker, maar met tijd en geduld kunt u al een heel eind komen.
© 2009 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Met uw nieuwe puppy naar de dierenartsMet uw nieuwe puppy naar de dierenartsAls u net een nieuwe puppy bij een kennel of fokker hebt opgehaald, is het altijd goed om voor controle ook snel met de…
Een pup opvoedenEen pup opvoedenEen pup in huis halen is natuurlijk geweldig. Je hebt altijd gezelschap, het beestje wil altijd spelen en je hoeft je ge…
Help! Mijn puppy bijt!Help! Mijn puppy bijt!Een bijtende puppy kan een zeer irritant probleem zijn. Vaak stopt het bijten na een tijdje vanzelf. Bij anderen soms he…

De Basset Hound als huisdierDe Basset Hound - vroeger nog wel eens Hush Puppy genoemd - leent zich uitstekend als huisdier. Ook in een gezin met jon…
Een puppy in je huishoudingEen puppy in je huishoudingEen kleine pup, zo lief en teder, net in uw huishouding gekomen, of u wilt graag een hond/puppy. Maar zoveel hebben ze n…
Antrax (44 artikelen)
Laatste update: 15-05-2009
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.