Alles over de Dalmatiër

De Dalmatiër dankt zijn naam aan de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn ( dalmatica genoemd). Het ras is officieel herkend in 1882. Ze werden gebruikt bij het bewaken van door paarden getrokken rijtuigen, dit gebeurde voornamelijk bij de adel.

Land van Herkomst

Kroatië.

Aanleg

Gezinshond.

Grootte

Reuen: tussen de 56 en 61cm.
Teven: tussen de 54 en 59 cm.

Vacht

Dalmatiër zijn kortharig. De kleur is wit, met zwarte kleine vlekken. De ideale afmeting van vlekken op het lichaam hebben een doorsnee van ongeveer 3 cm.

Verzorging

Tijdens de rui verliest deze hond in huis veel haar. Het is dus ook goed om regelmatig met de rubberen handschoen door zijn vacht te gaan. Doe dit ongeveer een keer per drie dagen.

Aard

Vriendelijk, waaks, nieuwsgierig, sociaal, aanhankelijk, opgewekt, intelligent. De Dalmatiër heeft een groot aanpassingsvermogen.

Opvoeding

Deze hond leer redelijk snel. Met een beloning in de hand zal hij u nog sneller begrijpen. Soms kan deze hond nogal eigenwijs zijn. Houd in dat geval voet bij stuk en laat u niet van de wijs brengen.

Sociale aanleg

Deze hond kan goed overweg met andere huisdieren en soortgenoten. Afhankelijk van zijn karakter treed hij waaks of juist enthousiast op bij vreemd bezoek. Verder is de Dalmatiër erg goed met kinderen, al kan de hond soms wat ontstuimig zijn.

Beweging

Begin niet te vroeg met lange wandelingen en andere zware belasting, laat de hond eerst uitgroeien. Als dit eenmaal gebeurt is heeft deze hond vrij veel behoefte aan beweging, drie keer per dag een ommetje is te weinig. De hond naast de fiets laten lopen, zwemmen en spelen vind deze hond prachtig en op die manier kan hij zijn energie erg goed kwijt.

Bijzonderheden

Dalmatiërs zijn natuurlijk erg populair door de Disney film 101 Dalmatiërs. Door deze film hebben ze veel populariteit gewonnen bij gezinnen. Maar vaak leidde dit ook tot overhaaste aankoop, waardoor veel honden in het asiel zijn beland. Verder moet u bij aanschaf van een Dalmatiër goed opletten. Goede tentoonstellingsexemplaren zijn erg moeilijk te fokken, voor een raszuivere hond zult u dus een betrouwbare fokker moeten zoeken.
© 2008 - 2020 Baasb, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dalmatiër, een stippeltjeshondDalmatiër, een stippeltjeshondDe dalmatiër valt vooral op door zijn karakteristieke, gestippelde vacht. Eigenlijk is hij pas sinds de Disneyfilm '101…
De dalmatiër: een sportieve vriend met spikkelsDe dalmatiër: een sportieve vriend met spikkelsHet is de bekende gespikkelde hond uit de razend populaire (teken)films. Het is het ras waar men massaal voor viel. Van…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Hond kopen: fokker of asiel?Ben jij van plan om een hond te kopen? Het eerste waar je dan goed over na moet denken is of je een hond bij een fokker…

Een goede hondenbrok kiezenEen goede hondenbrok kiezenGoede hondenbrokken voor uw hond kiezen is niet gemakkelijk, omdat er tegenwoordig vele verschillende merken op de schap…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…

Reageer op het artikel "Alles over de Dalmatiër"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Baasb
Laatste update: 23-10-2008
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Schrijf mee!