Raskatten: Foreign white, een sociale prater
De foreign white kat wordt ook wel eens witte siamees genoemd, maar het ligt wel iets genuanceerder dan dat. Aan het kopje is duidelijk te zien dat er wel degelijk siamees bloed in dit ras zit. Echter, om tot de foreign white kat te komen, is er tijdens het fokprogramma gebruik gemaakt van meerdere rassen. Hoe is men tot dit ras gekomen, wat is het precies voor kat, wat zijn de raskenmerken en wat te doen als je een kitten wilt kopen?
Oorsprong foreign white
In 1960 kwamen wat fokkers in Engeland op het idee om een soort witte siamees met blauwe ogen te fokken. Nou zou dat wel met uitsluitend siamezen kunnen, maar dan fok je er mogelijk genetische afwijkingen in. Bloedlijnen dienen optimaal gescheiden te worden en dat is lastig als je een specifieke vacht en oogkleur tracht te bewerkstelligen. Daarnaast zijn de meeste witte katten met blauwe ogen doof en dat wilde men ook uit dit nieuwe ras houden.
Om doofheid te voorkomen en toch die gezonde witte kat met blauwe ogen te krijgen, heeft de bekende kattengeneticus Pat Turner een siamees (seal point) gekruist met een witte Europese korthaar. Tegelijkertijd fokte men in Ierland een siamees (red point) met een witte Europese korthaar. Zo zou de gewenste witte vacht met de blauwe ogen van de siamees ontstaan. Aangezien er enkele witte katjes doof bleken te zijn, zijn deze direct uit de foklijnen gehaald. Men is met de niet dove witte katten met blauwe ogen doorgegaan in verschillende foklijnen. Die verschillende foklijnen zijn nodig, om de bloedlijn van de raskatten zuiver te houden (om inteelt te voorkomen). Uiteindelijk heeft dit de foreign white opgeleverd zoals we deze nu kennen. In 1977 is deze kat officieel door de GCCF erkend als nieuw ras.
Om die doofheid uit het ras te houden moeten deze katten, om er mee te mogen fokken, altijd eerst getest worden op deze vorm van aangeboren gehoorafwijking (cochleaire doofheid). Dit vindt plaats via een zogenaamde BAER-test.
Uiterlijke raskenmerken
Lichaam
Het betreft een middelgrote, gespierde kat. Ze heeft een vrij slank gestroomlijnd lijfje en loopt sierlijk. Als je de kat van de zijkant bekijkt, staat haar achterlijf een fractie hoger dan haar voorlijf. De poten zijn vrij lang en net als het lijfje slank van vorm. Haar voetjes hebben een ovale vorm.
Kop
De kop van deze kat heeft veel overeenkomsten met die van de siamees. Zo heeft deze kat ook een wigvormige kop, met grote oren die schuin op de kop geplaatst zijn. Het vooraanzicht van deze kat geeft een beeld van een gelijkzijdige driehoek. De neus en kin zijn net even wat anders dan die van de siamees. De neus is weliswaar ook vrij lang, zonder inkeping richting het schedeldak, maar heeft idealiter het zogenaamde Romeins profiel. Het Romeins profiel heeft de siamees iets minder. Verder staat de kin slechts een fractie vooruit. Staat de kin te veel vooruit, dan kunnen er bijvoorbeeld gebitsproblemen ontstaan.
De ogen zijn amandelvormig, ze staan ietwat schuin in de kop en hebben idealiter de diepblauwe kleur zonder andere kleurtonen. Als de oogkleur iets lichter blauw is, maar wel egaal blauw, dan is dat ook geaccepteerd als raskenmerk.
Vacht
De vacht van de foreign white is kort, zijdezacht en mooi glanzend. De structuur is ragfijn. De haartjes liggen kort op elkaar en er is nauwelijks een ondervacht. Deze zijdeachtige glanzende vacht loopt door op de vrije lange spits toelopende staart. De kleur van de vacht moet zuiver wit zijn en nergens mag een gele of grauwe kleursluier in de vacht opduiken.
Karakter
De foreign white staat erom bekend een gezellige, goed gehumeurde prater te zijn. Deze kat is graag in de nabijheid van de mens en is uitermate sociaal. Als je deze kat voor haar gevoel te weinig aandacht geeft, zal ze zich zeker melden en je aandacht opeisen. Dit doet ze onder meer door het praten en je nadrukkelijk aan te kijken. Ze wil namelijk graag geaaid worden en knuffelen doet ze ook graag. Als ze eenmaal op je schoot zit, kan ze dit uren volhouden.
Deze kat past goed in een gezinssituatie, ze gaat prima samen met soortgenoten en honden. De foreign white heeft een opvallend goede band met allerlei soorten honden.
Gezondheidsaspecten
De foreign white heeft nauwelijks specifieke genetische gezondheidsklachten. Mogelijk komt dit door de uitgebreide voorselectie in de jaren zestig van de 20ste eeuw, om tot dit leuke ras te komen. Deze kat kan dan ook zonder problemen zo’n 15 tot 17 jaar oud worden.
Verzorging vacht
Onderhoud van de vacht in de vorm van wassen of kammen/borstelen is niet nodig. In de ruiperiode kunnen deze katten wel veel haar verliezen en dan is het handig, voor de kat zelf en de leefomgeving, om deze loszittende haren regelmatig met een vochtige doek te verwijderen.
Zeemleer is uitermate geschikt voor deze handeling. De haren blijven er netjes aan kleven en omdat het zacht materiaal is, voelt het voor de kat niet vervelend. Je strijkt met de zeemlerenlap mee in de richting van de haargroei, van kop tot en met staart. In één of twee vegen heb je alle loszittende haren te pakken. Doe dit bij voorkeur één tot tweemaal per dag tot ze uit de ruiperiode is. De ruiperiode is overigens wanneer de temperaturen beginnen te stijgen of te dalen (tijdens de lente en de herfst).
Foreign white-kitten kopen
Als je een kitten wilt kopen, dan is het raadzaam goed te controleren of de katten getest zijn op de genetische gehoorafwijking. De kittens dienen via een zogenaamde audio metrische test op gehoorafwijkingen getest te zijn. Als je een kitten met stamboom koopt, hoort het certificaat erbij te zitten. Dit is de enige manier om zeker te weten dat je geen kitten koopt met een aangeboren gehoorafwijking.
Dit ras wordt nogal eens gefokt door eigenaren die ook andere Oosterse rassen hebben en is niet echt zeldzaam. Via de verschillende Nederlandse rasverenigingen worden nogal eens nestjes aangeboden. In de grensstreek met Duitsland heb je mogelijk nog meer keus, deze kat is in Duitsland namelijk een stuk populairder en er wordt ook beduidend meer mee gefokt.
Tot slot
Deze sociale, altijd goed gehumeurde prater wordt vaak door eigenaren omschreven als 'gezellig'. De foreign white komt graag bij je zitten, vertoeft altijd graag in je buurt, ook als je druk bezig bent en ze gaat uitermate vriendelijk om met andere huisgenoten, katten en honden.