Hoe kom je van de geur van hondenurine af?

Hoe kom je van de geur van hondenurine af? Een hond is een van de populairste huisdieren van Nederland. Op zich niet verwonderlijk, want aan het hebben van een hond kan je als baasje of bazinnetje ontzettend veel plezier beleven. Ook kan je met honden een hechte band opbouwen. Maar minder plezierige kanten zijn er uiteraard ook, en een daarvan is de geur die ontstaat wanneer je hond in je kamer, gang of tuin plast. Wat doe je tegen de hardnekkige stank van hondenpis? Veel mensen die besluiten om een hond in huis te halen, schaffen het liefst een puppy aan. Begrijpelijk natuurlijk, want een pup is ontzettend lief en vertederend. Maar als je de komende jaren niet in de stank van de hondenpies wil leven, zal je moeten beginnen met zindelijkheidstraining. Dat begint al op de dag dat je met je puppy thuiskomt. Neem het diertje in het begin iedere twee uur naar buiten, zodat je hondje daar zijn behoefte kan doen. Iedere keer dat hij buiten plast of poept, beloon je hem met een aai, een prijzend woord of iets lekkers. Ook 's nachts zal je er aan moeten geloven: een puppy is nog niet zo ver dat hij de hele nacht zijn plas op kan houden. Zet dus een wekker om op tijd naar buiten te gaan, maar stel je er ook op in dat je 's nachts of overdag met ongelukjes te maken krijgt.

Je puppy heeft in huis geplast

Als je ontdekt dat je pup in je kamer of in je keuken geplast heeft, straf hem dan niet. Je pup ziet namelijk geen verband tussen zijn plasje en jouw boosheid, tenzij je hem op heterdaad betrapt en dan 'foei' zegt. Ook moet je hem tijdens een heterdaadje direct buiten op zijn plasplek zetten, zodat hij leert dat dát de plek is om zijn behoefte te doen.

De geur van hondenpies

Als je hondenurine ruikt, ruik je in feite allerlei chemicaliën die van de urine afkomen. Denk hierbij aan ketonen, fosfaten en nitraten. Als het maar een klein plasje is, kan je het vaak gemakkelijk schoonmaken, zonder allerlei voorzorgsmaatregelen te nemen. Wel zal je zorgvuldig te werk moeten gaan, want als je hond nog maar het kleinste spoortje urine ruikt denkt hij: "Hee, een plasplek!" en urineert er vervolgens vrolijk nóg een keer.

Overigens geldt dit ook voor ontlasting, maar wel met een kleine kanttekening. Bij het schoonmaken van de plek waar een hond gepoept heeft, moet je nog zorgvuldiger te werk gaan en zorgen dat je de viezigheid absoluut niet aanraakt. Hondenpoep kan namelijk tal van parasieten bevatten, waaronder giarda, salmonella, zweepwormen en draadwormen. Deze zijn ook besmettelijk voor mensen!

Hondenurine maskeren: lukt niet

Door een luchtverfrisser in de ruimte te spuiten, ruik je de hondenpieslucht niet meer, maar deze oplossing werkt maar heel eventjes. Parfum, luchtverfrisser of ander lekker ruikende middeltjes op de plek des onheils sprayen zal je dus niet helpen om van de geur van hondenpis af te komen. De chemicaliën die de stank veroorzaken, blijven immers gewoon bestaan.

Neutraliseren is een betere optie

Wat (vaak) wél helpt, is om de geur te neutraliseren. Dit doe je door gebruik te maken van speciale schoonmaakmiddelen, bedoeld tegen urinegeur. Het mooie aan deze schoonmaakmiddelen is dat ze op een dusdanige manier ontworpen zijn dat ze de urine 'opvreten' en omzetten in anorganische stoffen. De stank veroorzakende chemicaliën verdwijnen hierdoor, waardoor de stank van hondenpis ook verdwijnt.

Om hun werk goed te kunnen doen, moeten deze schoonmaakmiddelen in direct contact kunnen komen met de plaats(en) waar de urine ligt. Bij poreuze oppervlakken (zoals beton, cementtegels, vloerbedekking, hout) kan dit betekenen dat je de behandeling meerdere keren moet herhalen om tot een goed resultaat te komen.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Mijn bank stinkt, maar de hond heeft er niet op geplast!

Soms kunnen zachte oppervlakken, zoals meubels, ook erg naar hondenurine stinken zonder dat de hond erop heeft geplast. Dat komt doordat de stoffen geurchemicaliën kunnen opnemen die elders in de kamer rondzweven. Als dit het geval is, dan is een geurneutraliserend middel voor jou de beste keus. Immers, als een meubelstuk poreus genoeg is om de chemicaliën in de hondenurine op te nemen, dan zal het met het opnemen van een geurneutraliserend middel ook wel goedkomen.

Hondenpies in je kunstgras?

Als je tuin voorzien is van kunstgras, hou er dan rekening mee dat dit erg kan gaan stinken als je hond er per ongeluk op heeft geplast. Vooral in de zomer kan de hardnekkige geur van hondenurine ineens weer komen bovendrijven. Zie dat je hond op het kunstgras (heeft ge)plast, begin dan altijd met het flink afspoelen van de plek des onheils. Een tuinslang is hierbij een handig hulpmiddel, maar een paar emmers water werkt net zo goed.

Is de urine al in het kunstgras getrokken? Dan kan je nog proberen om de geur te lijf te gaan met een flinke scheut schoonmaakazijn.
© 2019 - 2024 Stippels, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verwijderen kattenpis en de geur van kattenpisHet verwijderen kattenpis en de geur van kattenpisDe geur van kattenpis kun je bestrijden met biotex, tapijtreiniger of andere middelen. Waar je voor kiest is afhankelijk…
De geur van kattenurine verwijderenDe geur van kattenurine verwijderenKatten zijn natuurlijk geweldige dieren. Maar de geur van hun urine kan ontzettend hardnekkig zijn. Gelukkig zijn er man…
Witte brokjes in je keel (tonsil stones)Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend pr…
Alles over ScentchipsDe nieuwe geursensatie; Scentchips. Als je van een lekkere geur houdt in huis, dan zijn Scentchips wellicht wat voor jou…

Hoe men het best een kat aait en waarom aaien gezond isHoe men het best een kat aait en waarom aaien gezond isKatten zijn populaire huisdieren. De liefde voor de kat begon zo'n dikke zesduizend jaar geleden toen boeren in het nabi…
Raskatten: Munchkin, een lief dwergjeRaskatten: Munchkin, een lief dwergjeDe munchkinkat is een raskat die niet snel van je netvlies zal verdwijnen. De kat ziet er niet uit als een gewone kat wa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ivanovgood, Pixabay
  • https://www.royalcanin.nl/puppys/kennis-tips-voor-jouw-pup/gedrag/je-pup-zindelijk-maken
  • https://www.frissekater.nl/kattenpis-hondenurine-geur-verwijderen/
  • https://www.tuinenkunstgras.nl/kennisbank/hoe-verwijder-urine-geur-hondenkattenhuisdieren-kunstgras
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Stippels (68 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2019
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.