Hersenbloeding bij een kat

Hersenbloeding bij een kat Ook voor een kat geldt dat deze een hersenbloeding kan krijgen en daar zijn meerdere oorzaken voor te benoemen. Meestal valt het wel op dat er iets met de kat aan de hand is. Hoe kan je nu signaleren dat er iets aan de hand is dat kan duiden op een hersenbloeding, hoe te handelen en kan je een mogelijke hersenbloeding ook voor zijn?

Hoe krijgt een kat een hersenbloeding?

Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan een hersenbloeding bij de kat. Zo zijn er de aangeboren oorzaken, denk hierbij aan een aneurysma. Dit is een plaatselijke verwijding of uitstulping van een slagader. Ook heb je de afwijkingen die in de loop der tijd ontstaan zoals een tumor, ontsteking of een stollingsprobleem.

Daarnaast heb je de hersenbloeding die veroorzaakt wordt door een trauma. Denk hierbij aan de val van een kat, een harde klap op de kop of een aanrijding. Tenslotte is er nog een mogelijkheid dat een kat een hersenbloeding krijgt door het hebben van hoge bloeddruk.

Concrete veroorzakers van een hersenbloeding

Hoge bloeddruk

Dat je kat hoge bloeddruk heeft, weet je vaak niet. Een hersenbloeding kan na een langdurige periode van hoge bloeddruk optreden en komt altijd plotseling. Als je iets niet weet, kan je immers ook niet alert zijn.

Het enige moment dat je extra alert kunt zijn, is als de kat eerder nier- of hartproblemen heeft gehad. Dit kan namelijk ook samenhangen met hoge bloeddruk. Mogelijk heeft de dierenarts je hier dan al op gewezen, maar het is geen absolute zekerheid.

Hoge bloeddruk kent verschillende veroorzakers, maar het is lang niet altijd bekend. Enkele van de meer bekende zijn:
  • nierfalen
  • bijniertumoren
  • te snel werkende schildklier

Trauma

Anders is dat als de kat is aangereden, is gevallen of een klap heeft gehad. Immers, dan ben je sowieso meer alert op hoe de kat reageert. Overigens zijn genoemde redenen zeker bij jonge katten de grootste veroorzakers van een hersenbloeding.

Natuurlijk is het wel zo dat als iets dergelijks heeft plaatsgevonden, de eventueel gebroken pootjes en dergelijke pas later worden behandeld. De vitale delen moeten eerst aangepakt worden en meestal moet een kat aansterken alvorens een gebroken pootje kan worden hersteld.

Stollingsprobleem

Als de kat zich verwond en het dicht niet snel, dan kan ze last hebben van een stollingsprobleem. Los van het gegeven dat dit weer ontstekingen kan veroorzaken, heeft de kat ook meer kans om op andere plaatsen in het lichaam bloedingen te krijgen. Overigens komt dit relatief weinig voor.

Tumoren en ontstekingen

Vaak kom je er bij tumoren en in iets mindere mate bij ontstekingen in een later stadium achter en is de tumor een groter punt van zorg dan de mogelijkheid op een hersenbloeding. Als dieren ouder worden is de kans op tumoren en inwendige ontstekingen groter. Je zou er voor kunnen kiezen om je kat periodiek door de dierenarts te laten controleren. Helaas geeft ook dit geen garanties.

Bron: Pexels, PixabayBron: Pexels, Pixabay

Symptomen en diagnose van een hersenbloeding

De volgende zaken kunnen duiden op een hersenbloeding, te weten:
  • Als de kat moeilijk wakker te krijgen is en er ogenschijnlijk of feitelijk half comateus bij ligt.
  • Als de kop van de kat scheef staat.
  • Als je kat plots weinig tot niets meer ziet.
  • Als je kat loopt alsof ze dronken is. Wankelend en soms een beetje slepend met de poten.
  • Als de kat zichtbaar afwijkend gedrag vertoont dan haar normale gedrag.

De diagnose of je kat ook daadwerkelijk een hersenbloeding heeft gehad, kan je alleen vaststellen met de MRI-scan. De symptomen geven een ervaren dierenarts echter vaak al voldoende beeld om een diagnose te stellen.

Herstellen van een hersenbloeding

Het is geheel afhankelijk van de mate van de hersenbloeding, de leeftijd en de vitaliteit van de kat of een kat een hersenbloeding kan overleven. Zeker een jongere kat kan, eventueel met een kleine afwijking en ondersteunt door medicijnen, nog jaren op een prima manier mee.

Echter, als een kat ouder is en het herstel moeizamer wordt, is het maar de vraag of de kat hier nog bovenop komt en zo ja, is dat een leven dat je je dier toewenst. Een dierenarts gaat normaliter echter niet over een nacht ijs als het gaat om het wel of niet in laten slapen van een dier. Het is raadzaam in dergelijke gevallen met de dierenarts af te stemmen.

Tot slot

Alert zijn op afwijkend gedrag van je kat, is altijd raadzaam. Er kan ook iets heel anders aan de hand zijn dan een hersenbloeding. Katten hebben een bepaald vast ritme waarbij ze zich comfortabel voelen. Als er iets aan de hand is, zal je de afwijking dan ook snel oppikken.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een hoge bloeddruk?Veel mensen hebben last van een hoge bloeddruk. Ze denken dan ook dat het een hartziekte is. Dit is niet waar. Het hebbe…
Hersenbloeding bij baby'sHersenbloedingen bij baby's, ze komen meer voor dan u denkt. Bij 1 op de 4000 pasgeborenen komt een hersenbloeding voor.…
Nierfalen bij de hondNierfalen bij de hondNierfalen is een zeer vaak voorkomende aandoening bij honden. Een hoog percentage van oudere honden krijgen hiermee te m…
De oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingDe oorzaken, symptomen en behandeling van een hersenbloedingPer dag worden ongeveer 25 mensen getroffen door een hersenbloeding. Wat is een hersenbloeding? Hoe ontstaat een hersenb…

Hondenpaspoort: verplicht vanaf 2020Hondenpaspoort: verplicht vanaf 2020Ben je hondenbezitter dan is het vanaf 2020 verplicht om van je hond een hondenpaspoort te kunnen tonen. De invoering va…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Male96, Pixabay
  • https://www.kattenkliniekfelicare.nl/hersenbloeding-kat
  • https://www.neocat.nl sept 2018: Hersenbloeding (Medisch Centrum voor Dieren)
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-09-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.