Raskatten: De rustige Brits korthaar

Raskatten: De rustige Brits korthaar Er zijn raskatten die druk zijn en relatief snel in de gordijnen hangen, maar zo niet de Brits korthaar kat. Het betreft een rustige en evenwichtige kat die zich niet snel gek laat maken. Een leuke kat en als je niet van de ranke en slanke oosterse rassen houdt, dan is de Brits korthaar mogelijk een ideale kandidaat. Wat is het precies voor kat, waar moet je op letten en waar past deze stevige kat het beste bij?

Brits korthaar, het ras

Het betreft een stevig, ietwat gedrongen kat die rond het eind van de 19e eeuw in Engeland werd gefokt. De kat zoals deze er nu is, is in feite tot stand gekomen door de mooiste Britse katten met Perzische katten te kruisen en met name op specifieke kleuren en tekeningen. Uit deze nesten kwamen ook langharige kittens en deze werden in eerste instantie als gewone huiskatten verkocht. Inmiddels kunnen ze ook doorgefokt worden tot de Brits langhaar kat.

Bron: 3093594, PixabayBron: 3093594, Pixabay

De raskenmerken

Uiterlijk

De Brits korthaar heeft qua uiterlijk veel weg van de Perzische kat. Dit is bij de Perzische kat, vanwege die lange vacht, wat moeilijker te zien. De Brits korthaar wordt door het postuur nogal eens als ‘mollig’ omschreven. De robuuste gespierde bouw, de stevige brede kop met ronde oogjes en de relatief korte poten, zijn ook duidelijke kenmerken van de pers.

Door de kruising heeft de Brits korthaar verder bolle wangen gekregen en omdat de neus niet zo plat is als bij de Pers, oogt de kat heel vriendelijk (de Pers wil nog wel eens een nors uiterlijk hebben). De kat heeft verder een relatief korte stevige staart en vrij grote poten. De Brits korthaar heeft tenslotte een gemiddeld gewicht qua raskatten. De kat varieert van 4 tot 8 kg.

De vacht is kort en dik en moet gemiddeld éénmaal per week goed doorgekamd worden. In het verleden was het met name de kat met de diep blauwgrijze vacht die gefokt werd, maar als snel kwam er crème, zilvertabby en blauwschildpad bij. Inmiddels wordt de kat in veel meer kleuren gefokt, waarbij zwart, chocolate, lilac, wit en shaded silver kleurschakeringen zijn, die ook erg populair zijn.

"Als ik met mijn kat speel, besteedt zij misschien eerder tijd aan mij dan ik aan haar." Michel Eyquem de Montaigne,
Frans essaysit en filosoof (1533-1592)

Bron: Castleguard, PixabayBron: Castleguard, Pixabay
Karakter
De Brits korthaar heeft een rustig, evenwichtig karakter en is ietwat introvert van aard. Het is geen kat die snel op de voorgrond zal treden en zal eerst ‘de kat uit de boom kijken’ alvorens iets te ondernemen. Als de kat aandacht wil, komt ze hier echter wel om vragen. Het is overigens geen hard miauwende kat. Het is een nogal onafhankelijk ras en dat maakt dat ze het niet altijd op prijs zal stellen als ze zomaar opgepakt wordt. Toch is de kat graag in de buurt van mensen, maar dan zal ze eerder naast je komen liggen of zelf aangeven dat ze op schoot wil liggen.

Het ras staat bekend als lief en zachtaardig en het is geen kat die gemakkelijk uithaalt naar wie dan ook. Daarmee niet gezegd dat het geen kat is die haar grenzen niet stelt. Verder zijn het ook olijke katten, want ze kunnen volledig opgaan in een speeltje en zich er dan zomaar een hele tijd alleen mee vermaken. Dit tafereel kan er heel grappig uitzien.

De kat kan prima met kinderen en volwassenen overweg, dus een gezin is geen probleem. Ook een hond of andere kat in huis is geen probleem, bij voorkeur wel een die niet de hele dag stuitert. Zelfs als de kat relatief lang alleen is, is dit geen probleem. Ook de man of vrouw die dus alleen woont, maar wel gezellig een kat wil hebben, kan prima met de Brits korthaar uit de voeten. Het benodigde territorium is niet heel groot, dus ook als je als eigenaar wat kleiner behuisd bent gaat het prima samen.

Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay

Waarop letten als je een kat gaat kopen?

Ga eerst bij de fokker kijken wat voor katten (volwassen en eventuele andere kittens) er rondlopen, hoe ze gehouden worden en of je er een goed gevoel bij krijgt. Dan nog moet alles vastgelegd worden in een contract, je bent immers met een levend wezen bezig. Dit krijg je na de koop, meestal met een aanbetaling als het kitten gereserveerd wordt, tezamen met de stamboom en het inentingsboekje mee.

De kat moet ook volledig ingeënt en ontwormd zijn. Chippen moet ook, maar soms wordt er afgestemd dat de koper van de kat dit zelf doet. Qua voeding is het handig dat je wat brokjes meekrijgt, zeker als je zelf op een ander merk over wilt gaan. Geleidelijk overgaan qua voeding, voorkomt mogelijk problemen met de ontlasting.

Waarom een Brits korthaar?

Voor veel mensen is dit qua uiterlijk én karakter de ideale kat. Een kat die ook nog eens in allerlei kleurvarianten te koop is. Ze is gespierd en heeft een lief kopje. Haar karakter past perfect bij haar uiterlijk, want het is een zachtaardige kat die gemakkelijk te houden is. Toch geldt ook voor deze kat dat je goed na moet denken, alvorens je een dier voor pakweg 12 tot 16 jaar in huis haalt. Een dier vervang je immers niet zomaar zoals een bank of een eethoek die je beu bent.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese KorthaarEuropese KorthaarDe Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de…
Raskatten: Britse LanghaarRaskatten: Britse LanghaarDe meeste mensen kennen de Britse korthaar katten wel, zeker de blauw/grijze is wereldberoemd. Maar de Britse langhaar z…
Kattenrassen: Brits KorthaarKattenrassen: Brits KorthaarDeze kortharige kat is afkomstig uit Engeland en is ontstaan aan het einde van de 19de eeuw. Door het kruisen met de bes…
Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)Kattenrassen: Brits langhaar (Lowlander)De Brits langhaar werd rond 1870 gefokt uit mooie huiskatten, die waren gekruist met Perzische katten. Dit gaf de kat he…

Hondenrassen: De oerhond Alaska-malamuteHondenrassen: De oerhond Alaska-malamuteDe mooie Alaska-malamute is onder dit formaat honden behoorlijk populair. Dit heeft enerzijds te maken met het robuuste…
De stoere West Highland white terriërDe stoere West Highland white terriërDe leuke West Highland white terriër, die ook wel westie wordt genoemd, is een populaire kleine hond. Dit oorspronkelijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Junko, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Brits_korthaar
  • http://www.britsekortharen.nl/gedrag-uiterlijk/
  • https://www.royalcanin.nl/rassen/kat/brits-korthaar
  • Afbeelding bron 1: 3093594, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Castleguard, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Alexas Fotos, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 18-01-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.