Bedelgedrag afleren bij de hond

Bedelgedrag afleren bij de hond Bedelgedrag is een vaak voorkomend probleem bij honden. Vaak is de oorzaak makkelijk terug te vinden, maar om het bedelen af te leren is er behoorlijk wat volharding nodig. Een hond die bedelt, of 'schooit' zoals het in de volksmond ook genoemd wordt, leerde dit gedrag aan omdat het getolereerd werd door de eigenaar. Vaak hebben de baasjes niet door wat ze verkeerd doen en daarom is het kwaad snel geschied. Gelukkig kan je bedelen in enkele simpele stappen afleren, mits je genoeg consequentie aan de dag legt.

Oorzaak

Zoals met alle probleemgedrag moet je eerst de oorzaak zoeken. Bij bedelgedrag is die oorzaak vrij eenvoudig. De hond heeft ooit wat lekkers gehad terwijl jij aan tafel zat en hij is daar dan ook blijven zitten, in de hoop dat er nog een stukje zou volgen. Honden hebben dikwijls een grotere volharding dan mensen, met als resultaat dat het bedelgedrag vaak nog een snoepje oplevert. Overmatig belonen kan eveneens tot dit gedrag leiden. Baasjes die hun hond voor alles belonen met snoepjes kunnen dus beter een andere manier vinden om hun hond te prijzen. Een vriendelijke aai, werken met een clicker, lekker gaan wandelen of gewoon eens goed stoeien. Voor de hond zijn al deze vormen van aandacht ook een beloning. Probeer de snoepjes dus te beperken voor dingen die echt belangrijk zijn.

Waarom zou je het bedelen afleren?

Er zijn genoeg baasjes die zich niet storen aan het bedelgedrag van hun hond. Visite vindt een schooiende hond naast hen echter minder leuk. Het kan er zelfs voor zorgen dat ze minder genieten van hun maaltijd. Ook kleine kinderen die eten in hun handen hebben vinden het niet fijn wanneer de hond het eten gewoon kan wegkapen. Als het kind daarna tracht om die lekkernij terug af te pakken kan er een heel gevaarlijke situatie ontstaan. Denk ook aan de gezondheid van de hond die in het gedrang kan komen wanneer hij teveel eten krijgt van de baasjes. Overgewicht is slechts één van die problemen, maar het is ook belangrijk om te beseffen dat honden niet al het eten verdragen wat wel voor menselijke consumptie geschikt is.

De verleiding weerstaan

Je herkent het vast wel. Je hond kijkt je met grote ogen aan en zit je muisstil aan te staren. Die lieve blik doet je bezwijken en je deelt gauw een stukje eten met je viervoeter. Voor de hond betekent dit opnieuw dat zijn opzet geslaagd is. Veel honden zullen na dat stukje dan ook niet opstaan en weg lopen, integendeel. Het belangrijkste is dus dat je leert om je hond te negeren. Jij bent de roedelleider en jij mag dus best beslissen wanneer jij eet en wanneer je hond eet.

Durf streng zijn

De verleiding weerstaan is dus een eerste stap om je hond het bedelen af te leren. De kans is echter groot dat je hond al zijn trucjes zal bovenhalen om jou toch te overhalen. Sommige honden leren vrij snel dat ze niets krijgen en zullen zich na een poos ook rustig gaan neerleggen. De viervoeters bij wie het bedelgedrag echter diepgeworteld is, zullen een strengere hand nodig hebben. Met streng zijn wordt niet bedoeld dat je kwaad moet worden op je hond, integendeel, dat verwart hem alleen maar. Hij wordt dan namelijk gestraft voor iets wat hij altijd heeft gedaan. Veel beter is om je hond zijn opdringerige gedrag links te laten liggen, maar wanneer dit niet genoeg is, mag je hem gerust achteruit duwen en kort 'nee' of 'foei' zeggen. Zo dwing je respect af van de hond en laat je hem duidelijk weten dat je niet wil dat hij in je buurt komt wanneer jij eet. Zorg hierbij wel dat je een kordate en vastberaden stem gebruikt. Honden kunnen namelijk emoties herkennen aan de hand van je stem. Wanneer je de juiste intonatie gebruikt, zal je ook meer respect afdwingen.

Koppige honden

Dieren bij wie het bedelgedrag jaren lang is toegestaan zullen niet zo makkelijk te negeren of weg te duwen zijn. Deze honden kunnen beter geleerd worden dat ze op hun plaats moeten blijven terwijl jij eet. Hiervoor moet je de tijd nemen om je hond eerst het commando 'blijf' aan te leren. Zodra de hond goed luistert naar dit commando kan je de tijd steeds verlengen en de oefening eventueel afsluiten met een snoepje. Zo leert je viervoeter dat hij ook iets kan verdienen zonder te bedelen. Wanneer deze oefening goed gaat kan je proberen om iets kleins te eten. Komt je hond van zijn plaats af en komt hij naar je toe, sta je gelijk recht, je laat het eten op de tafel liggen en je zegt kordaat 'nee', aangevuld met 'plaats' of 'blijf'. Pas wanneer je hond ontspannen terug op zijn plaats ligt, ga je terug eten. Blijf dit consequent herhalen tot je viervoeter niet meer van zijn plaats af komt.

Belonen op het juiste moment

Uiteraard mag je nog steeds je hond belonen, maar het is belangrijk om dit op het juiste moment te doen. Enkele momenten waarop je de hond absoluut niet mag belonen;
  • De hond staart je de hele tijd aan
  • De hond vindt geen rust op zijn plaats en gaat nerveus hijgen
  • Blaffen, piepen of elk ander stemgeluid
  • Met kleine bewegingen toch een stukje dichter naar jou toe proberen komen (wijs de hond hierbij terug naar zijn plaats)

Over het algemeen kan je concluderen dat netjes blijven liggen goed gedrag is en dat alle manieren om je aandacht te trekken genegeerd moeten worden. Ga niet straffen, want wanneer je iets roept naar de hond is dit ook een vorm van belonen. Aandacht is namelijk wat de hond wil, ongeacht of dit positieve of negatieve aandacht is. Pas wanneer de hond echt te dichtbij komt, mag je opstaan en hem terug naar zijn plaats wijzen. Doe dit bij voorkeur zonder woorden en gebruik enkel het aangeleerde commando.

Iedereen moet meewerken

Het haalt uiteraard niet veel uit als jij de hond het bedelgedrag probeert af te leren, maar je partner of kinderen hem wel lekkernijen geven. Het is dus belangrijk dat je hond leert dat iedereen in het gezin hem hetzelfde behandelt. Dit voorkomt verwarring bij de hond en enkel zo zal hij het gedrag afleren. Zorg dat je dit ook duidelijk maakt aan vrienden en familie die op visite komen. Wanneer zij de hond toch dingen toesteken, is de moeite voor niets geweest. Let dus ook op als je je hond op logement achterlaat bij kennissen. Het is belangrijk dat je uitlegt dat de hond zeker geen eten of snoepjes mag krijgen ter beloning van bedelgedrag.

Het bedelen is afgeleerd, wat nu?

Eenmaal de hond alle tekenen van goed gedrag vertoont, volgt de belangrijkste opdracht; blijf volhouden. Zorg dat de hond het gedrag niet per ongeluk terug aanleert door een gevallen kruimel op te eten, want hierdoor zal hij denken dat er toch nog eten te krijgen is in jouw buurt. Het beste is dus om te vermijden dat de hond bij jou in de buurt komt wanneer jij aan het eten bent. Vergeet echter ook niet om hem te te belonen voor goed gedrag, zoals braaf in zijn mand blijven liggen wanneer jij een toetje aan het verorberen bent. Wanneer de hond mooi op zijn plaats bleef liggen tijdens de maaltijd maar je toch de hele tijd heeft aangestaard, mag je hem zeker niet belonen. Dit geeft hem namelijk de indruk dat hij iets bereikt met dit starend gedrag. Staren hoort namelijk ook bij schooien. Probeer beloningen niet altijd om snoepjes te laten draaien, een goede portie aandacht is namelijk even effectief.
© 2016 - 2025 Zoralena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Mijn hond bijt en knaagt aan meubels; Wat kan ik doen?Veel hondeneigenaren hebben er last van. Een hond die aan de meubels knaagt, bijt of kauwt. Het is een vervelend verschi…
Tips voor het trainen van uw hondTips voor het trainen van uw hondJe bent de trotse eigenaar van een hond. Maar nu komt het moeilijkste. Het trainen van de hond. Hieronder volgen een aan…
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…
Je kunt een hond niets aflerenEr zijn heel veel gedragingen van een hond die een hond eigen zijn maar die eigenlijk niet gewenst zijn in een gewoon hu…

Puli, een sociale hond met een markante vachtPuli, een sociale hond met een markante vachtDe puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoal…
Havanezer, een kleine lieve waakhondHavanezer, een kleine lieve waakhondDe havanezer is wellicht niet de meest bekende gezelschapshond uit de bichonfamilie (waartoe ook de Maltezer behoort), m…
Bronnen en referenties
  • http://www.puppyplaats.nl/honden-tip/74/Kan-ik-een-hond-bedelgedrag-afleren.html
  • https://www.petsplace.nl/honden-bedelgedrag
  • http://www.puppiesopvoeden.nl/hond-bedelen-afleren/
Zoralena (2 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.