De Tibetaanse terriër als kameraad

De Tibetaanse terriër als kameraad De hond is mateloos populair als huisdier. Op de kat na, is geen huisdier zo populair en met al die rassen is er altijd wel een hondenras die bij je past. De Tibetaanse terriër is een van de oudste hondenrassen. Men zegt dat de geschiedenis van deze hond wel tot 1000 jaar voor Christus terug gaat. Van alle rassen is deze hond gemiddeld populair. Wat voor sommige mensen een nadeel is aan deze hond, is de mooie lange vacht die zeer regelmatig onderhouden moet worden. Verder is het een heel tevreden hond.

Het ras

De Tibetaanse terriër, ook wel Dhokhi Apso genoemd, is afkomstig uit Tibet en is ingedeeld bij de groep ’gezelschapshonden’. Dit is overigens volgens menig kenner niet helemaal juist. Met zijn soms herder-achtige gedrag, veel meer dan terriër-achtig gedrag, was het in het ruige landschap van de Himalaya een goede bewaker. Deze hond werd ook wel eens bij de boeddhistische monniken gezien, net zoals de lhasa apso en de shih tzu.

Het is één van de veertien rassen die het dichtst bij de wolven staan. Het is ook een nauwelijks doorgefokte hond. Hoewel het ras al heel oud is en men zegt zelfs van zo’n 1000 jaar voor Christus, duurde het tot 1930 voordat dit ras in Europa en de Verenigde staten geïntroduceerd werd als gezelschapshond.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Specifieke uiterlijke en innerlijke kenmerken

Karakter

Deze middelgrote hond is een levendige gezelschapshond met een lief, vrolijk en evenwichtig karakter. De hond is altijd waaks, attent en erg moedig, maar dit staat verre van vechten. Het is bij uitstek een vredelievende hond. Net als de shih tzu heeft ook deze hond een beetje last van het gegeven dat hij denkt groter te zijn dan hij daadwerkelijk is.

Vacht

De vacht kenmerkt zich door een dubbelvacht die erg dik aanvoelt. Er zit namelijk een wollige fijne ondervacht onder. De structuur van de haren lijkt op mensenhaar. De vacht mag recht, golvend of krullend zijn. Het lange haar bedekt ook het gezicht en de ogen, maar door de lange wimpers valt het haar niet in de ogen. Deze hond heeft juist een uitermate goed gezichtsvermogen.

Qua kleuren is volgens de standaard veel toegestaan. Alleen lever- en chocoladekleur zijn niet toegestaan. Dit geldt alleen als je ermee wilt fokken. Een hond die buiten de officiële fokkleuren valt, kan natuurlijk nog steeds een lieve hond zijn. De grote ogen moet donkerbruin zijn met een zwarte rand eromheen en de neustip moet zwart zijn.

Bron: Werner22brigitte, PixabayBron: Werner22brigitte, Pixabay
Overige kenmerken
  • Deze honden hebben heel typische voeten. Breed en plat en bovenop rond. Dit is ideaal in de sneeuw.
  • Ze hebben een middellange hoog aangezette staart die flink behaard is en als een krul op de rug mag lopen.
  • De kop is krachtig en met een gemiddelde snuit. De schedel is goed gevormd en de donkere ogen staan iets uit elkaar.
  • Het lijf is compact en stevig en de meeste honden hebben een verbazingwekkend springvermogen.

Gezondheid

De Tibetaanse terriër is een weinig doorgefokte hond en heeft dus niet specifiek last van eventueel doorgefokte kenmerken. Zoals ook de Shih Tzu heeft deze hond ietwat gevoelige ogen. Altijd de ogen goed controleren en vuiltjes verwijderen. De geheel witte honden, zonder enige kleur aan de kop, hebben meer kans om doof te zijn.

Waarom een Tibetaanse terriër?

Natuurlijk speelt de persoonlijke voorkeur een rol. Is het lange haar iets wat je als mooi ervaart of het speelse van deze middelgrote hond? Het zachte karakter kan ook een pre zijn als je jonge kinderen hebt. Kinderen kunnen onbewust nogal pittig voor een hond zijn. Hij/zij moet daar zonder happen wel tegen kunnen. Verder is deze hond ook uitermate goed met katten en zelfs konijnen. Ze hebben een gezonde levensverwachting die kan oplopen tot zo’n 15 jaar. Het kan voor volwassenen en voor een kind een echte kameraad zijn.

Bron: Irisdepiris, PixabayBron: Irisdepiris, Pixabay

Waar moet je op letten als je een pup koopt?

Voorbereiding en bekijken pups

Natuurlijk is een stukje voorbereiding belangrijk. Lees je in wat voor hond het is, past deze bij je gezinssituatie? Als je de pups eenmaal gezien hebt, is de kans groot dat je verkocht bent. Belangrijk is ook om te kijken waar de hond vandaan komt. Zit je bij een erkende fokker aan tafel en niet een ‘inkoper’ van honden? Je moet minimaal de moeder van de pups kunnen zien en ze moet toegang tot haar pups hebben. Ze moeten dan ook minimaal acht weken bij de moeder blijven.

Socialiseren

Het socialiseren moet vanaf dag één door de fokker in gang gezet zijn en pups moeten van geluiden niet wegduiken of wegkruipen. Dit geldt voor menselijke geluiden, maar ook de stofzuiger of de wasmachine.

Officieel

De fokker moet de stambomen kunnen overleggen en pups moeten, voordat ze de deur uit gaan, bij de dierenarts volledig gecontroleerd zijn en de benodigde inentingen gehad hebben. Een koopcontract is aan te raden en daarin moet bijvoorbeeld zijn opgenomen dat ouders getest zijn en vrij van de ten tijde van de dekking bekende erfelijke ziekten. De meeste fokkers geven ook nog instructies mee als je de pup meeneemt.

Tot slot

Over smaak van niet te twisten, maar je kunt je wel zo goed als mogelijk voorbereiden en kijken of de gewenste hond ook daadwerkelijk bij de gezinssituatie past. Heb je voldoende financiële middelen om een hond alles te bieden en realiseer je dat het een beslissing voor vele jaren is. Als dat allemaal overwogen is en de hond is nog steeds gewenst … dan zou het zomaar een perfecte keuze voor de toekomst kunnen zijn. Een echte kameraad!
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de Boston TerriërHondenras: de Boston TerriërDe Boston Terriër valt onder de categorie van gezelschapshonden. Het is een levendige en intelligente hond, die compact…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Hondenras: Ierse terriërHondenras: Ierse terriërDe Ierse terriër is een hond die je niet zo vaak tegen komt. De Ierse terriër is zeker in Nederland erg zeldzaam en veel…

Lhasa apso, de kleine zwijgzame vriendLhasa apso, de kleine zwijgzame vriendDe lhasa apso is een kleine gezelschapshond die oorspronkelijk uit Tibet komt. Deze kleine hond is mede verantwoordelijk…
Acupunctuur, ook voor je hond of kat!Acupunctuur, ook voor je hond of kat!Acupunctuur, een eeuwenoude Chinese geneeswijze, is ook in onze westerse maatschappij wel bekend. Misschien heb je er ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
  • http://www.tibetaanseterrierclub.nl/op-zoek-naar-een-pup.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tibetaanse_terri%C3%ABr
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Werner22brigitte, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Irisdepiris, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.