Pneumonie bij de moeras, water - en landschildpad
Een veel voorkomend probleem bij de gedomesticeerde Moerasschildpad is pneumonie. Of in andere woorden, longontsteking. Helaas wordt deze aandoening bij de meeste dieren veel te laat gespot omdat de ziekte in een vroeg stadium moeilijk is te detecteren. Toch zijn er enkele tips waarmee je pneumonie kan voorkomen en vooral, de ziekte vroeg waarnemen. Wat het leven van je favoriete schildpad kan redden.
Voorzorgsmaatregelen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Er zijn enkele maatregelen die u kan nemen om te voorkomen dat uw dier ziek wordt. Besef ook goed dat een schildpad in huis, of het nu een waterschildpad, moerasschildpad of landschildpad is, heel veel werk en voorbereiding vraagt. Dus wees er u van bewust dat een klein plastic bakje zonder temperatuurregelaar of verwarmd water niet genoeg is. Voor meer uitleg over wat u moet weten voor uw aankoop verwijs ik u graag naar een paar artikels van mijn collega's, die u in mijn referenties vindt.
Tips voor het voorkomen van pneumonie bij uw schildpad:
- Reinig het verblijf van uw schildpad regelmatig. Pneumonie of longontsteking kan immers ook een bacteriële oorzaak hebben. Door het verwarmde water in het verblijf van uw schildpad kunnen er meer bacteriën ontstaan en uw huisdier besmetten. Deze bacteriën kunnen immers niet alleen pneumonie veroorzaken maar ook darmontsteking, ontstekingen in en rond de mond en schildrot. Om er maar enkele van de vele aandoeningen op te noemen. Hygiëne is dus de boodschap!
- Zorg voor een goede temperatuur in water en lucht gedeelte. Zoals u al kon lezen in de artikelen van mijn collega's is het belangrijk om een goede temperatuur in uw terrarium en - of aquaterrarium te houden. Het verschil tussen water en land mag normaal niet meer bedragen dan een vijftal graden. Hou dus de temperatuur in het verblijf nauwlettend in de gaten.
- Plaats uw verblijf niet in de nabijheid van tocht, of een tochtige ruimte. Teveel temperatuurwisseling kan ervoor zorgen dat de schildpad ziek wordt.
- Zorg ervoor dat u uw schildpad correct voedt, een uitgebalanceerde voeding helpt uw dier te beschermen tegen aandoeningen en zo een afweer te bouwen tegen ziektes.
Symptomen van pneumonie of longontsteking
Wees ervan bewust dat enkel een samenhang van symptomen longontsteking betekent. Maar bij vertoon van een van deze symptomen is het zeker aangewezen zo snel mogelijk een dierenarts, liefst een specialist op het vlak van reptielen te raadplegen.
- Ademen met de mond open: U zal uw schildpad op zijn eiland met zijn kop naar boven en mond open zien ademen. Wat al wijst op een tekort aan zuurstof. Let wel op! Alleen ademen met de mond openen kan ook wijzen op een tekort aan vitamine A, hier dient immers toch een dierenarts te worden geraadpleegd. Er wordt een vitaminepreparaat toegediend aan uw schildpad.
- Scheef zwemmen of moeite om te zwemmen: De schildpad zal scheef zwemmen, dit heeft als oorzaak dat de longen van je schildpad zich vullen met vocht, en dus kan hij of zij niet zo goed meer zwemmen. Dus uw schildpad kan hierdoor ook verdrinken.
- Het proberen ontsnappen uit het verblijf: Wanneer dit gebeurt is het een teken dat er iets mis is. Let op! Enkel dit symptoom betekent niet een longontsteking maar wel dat uw verblijf niet geschikt is voor uw schildpad.
- Een raar rochelend geluid bij het ademen.
- Belletjes op de neus: Samen met het scheef zwemmen en ademen met de mond open is dit een van de voornaamste symptomen.
Aangewezen actie: een gespecialiseerde dierenarts
Enkele gespecialiseerde adressen in België (indien u in Nederland woont of de adressen zijn voor u te ver contacteer mij via infonu mail en ik zoek het voor u op).
- Dierenartsenpraktijk de Toren (Torhout): Hele goede praktijk met dierenartsen beschikkend over een zeer verspreide kennis. Voor verdere info: http://www.dapdetoren.be/
- Universitaire Dierenkliniek (Merelbeke): Deze beschikt over een eigen afdeling voor reptielen en is zeer aan te raden. voor verdere info: http://www.ugent.be/di