Stichting Animal In Need Foundation (AINF)
De Animal In Need Foundation (AINF) is een stichting die in 2007 op initiatief van drie Nederlandse dames is opgericht. Het hoofddoel van de stichting is het verbeteren van de leefomstandigheden van zwerfhonden in Europa. Een groep gepassioneerde vrijwilligers zet zich hier sterk voor in. AINF is een ideële stichting, alle inkomsten komen volledig ten goede aan de honden.
Wat doet AINF?
AINF helpt het leven voor honden in gevangenschap zo aangenaam mogelijk te maken en biedt hulp bij het terugdringen van het aantal zwerfhonden (in de praktijk betreft het honden uit Spanje). AINF doet dit door:
- Te bemiddelen bij adopties van zwerfhonden in Europa
- Financiële hulp te bieden aan asielen in Europa
- Het verrichten van preventieve werkzaamheden, zoals het opzetten van castratie- en sterilisatieprogramma’s
AINF heeft vanaf 2009 een vast samenwerkingsverband met asiel SPAMA uit Gandia in Spanje. Het opvangen en gezond houden van alle honden kost veel geld. Ook moeten er op projectbasis investeringen gedaan worden om verbeteringen op het gebied van gezondheidszorg en onderhoud aan het asiel te kunnen realiseren. Het asiel zelf beschikt niet over voldoende geldmiddelen, AINF biedt daarom hulp bij het realiseren van projecten.
Het aantal honden in het asiel in Gandia is teruggebracht van 850 tot 150 in begin 2016. Vanwege het welslagen van de samenwerking met asiel SPAMA, is AINF de mogelijkheid aan het onderzoeken om een tweede asiel in Spanje te gaan ondersteunen. Dit project is nog in ontwikkeling (status februari 2016).
Hoe adopteer je een hond?
Honden in Spanje
Op de website van AINF vind je foto’s (soms ook filmmateriaal) en korte omschrijvingen van alle honden die je kunt adopteren. Heb je interesse in een hond, dan kun je dit bij AINF kenbaar maken. AINF zorgt voor uitgebreide informatieverstrekking over alles wat er bij komt kijken als je een buitenlandse zwerfhond of asielhond in huis neemt. Ook eventuele aanpassingsproblemen worden besproken. Uiteraard wil AINF ook de nodige informatie van de mogelijke toekomstige baasjes ontvangen. Bovendien vindt er bij serieuze interesse in een hond een huisbezoek plaats door AINF. Het belang van de hond staat voorop, dus AINF wil zich graag met eigen ogen een beeld vormen van de eventuele toekomstige thuissituatie. Wanneer zowel AINF als het toekomstige baasje van de hond positief staan tegenover een adoptie, dan kan er een adoptiecontract worden ondertekend.
Honden in Nederland
Een aantal buitenlandse honden komt al, voordat er sprake is van adoptie, in Nederland in een opvanggezin terecht. Het betreft honden, waar het om verschillende redenen in het asiel niet goed mee gaat. Dit zijn hoe dan ook honden die geschikt worden geacht voor adoptie. Ook honden die terugkomen van een adoptie (bijvoorbeeld door ziekte of echtscheiding van de baasjes of omdat er geen klik blijkt te zijn tussen baasje en hond), komen in een opvanggezin terecht. In het algemeen is de plaatsingskans groter wanneer een hond al in Nederland bij een opvanggezin verblijft. Het opvanggezin zorgt, behalve voor de opvang, ook voor verdere socialisatie van de hond. Het mogelijke toekomstige baasje kan de hond ontmoeten en het opvanggezin kan een goed beeld scheppen van de hond.
Kosten adoptie
Zodra het adoptiecontract is ondertekend, kan het adoptiebedrag van 250 euro naar AINF worden overgemaakt (een hond op leeftijd kent een lager adoptietarief). Het adoptiebedrag is gebaseerd op de gemiddelde kosten, die moeten worden gemaakt om een hond reisklaar te maken en naar Nederland te halen. Denk hierbij aan:
- Onderzoeken van eventuele ziektes
- Entingen tegen verschillende ziektes
- Castratie/sterilisatie
- Chip
- Europees dierenpaspoort
- Reisticket voor vluchtbegeleider en hond
Reis en overdracht
Het duurt minimaal drie weken voordat een hond helemaal reisklaar is. (Mocht een van de bloedtesten positief blijken te zijn, dan wordt het baasje hiervan op de hoogte gesteld en geïnformeerd over de gevolgen van de ziekte. Er mag worden afgezien van adoptie van de hond, het adoptiebedrag zal in dat geval worden teruggestort.) Een hond maakt de reis samen met een vluchtbegeleider, een vrijwilliger. Het overdragen van de hond aan de nieuwe baasjes gebeurt in Nederland bij de voorzitter van AINF thuis. Tijdens de kennismaking met de hond worden de meest belangrijke zaken nog een keer toegelicht en is er gelegenheid tot vragen stellen.
Traject nazorg
Nadat je je hond hebt opgehaald, wordt er door AINF op verschillende momenten telefonisch contact gezocht om te vragen hoe het gaat. Dit gebeurt na een week, na zes weken en na een half jaar. Heb je tussendoor een vraag of een probleem, dan kun je hierover met AINF contact opnemen. AINF heeft hondengedragstherapeuten in het team, die je graag bijstaan. Is er sprake van herplaatsing van de hond, om welke reden dan ook, dan zal AINF de hond terugnemen en in een opvanggezin plaatsen.
Virtuele adoptie
Je kunt ook middels virtuele adoptie een hond op afstand adopteren. In het asiel zitten veel verschillende honden. Jonge en kerngezonde honden, maar ook honden op leeftijd en honden met gezondheidsproblemen. Deze laatste groep honden wordt bijna niet geadopteerd. Ze blijven in het asiel en ontvangen daar de zorg die ze nodig hebben. Deze honden brengen voor de rest van hun leven extra kosten met zich mee, voor bijvoorbeeld medicijnen of speciaal voer. Via virtuele adoptie kunnen deze honden geholpen worden. Het is dus een adoptie op afstand, waarbij je via computer of internet op de hoogte wordt gehouden over hoe het met de hond gaat. Je kunt per maand een zelf gekozen bedrag doneren aan één of meerdere honden.
Financiële hulp
AINF probeert met verschillende projecten het asiel in Gandia (mogelijk ook een tweede asiel in Spanje) financieel te ondersteunen. Er wordt geld binnengehaald onder andere door virtuele adopties, donaties en geldinzamelingsacties. Enkele projecten die zijn gerealiseerd bij het asiel in Gandia zijn de bouw van een kleine kliniek (EHBO-post), renovatie van een aantal zwaar beschadigde kennels en de bouw van nieuwe verwarmde kennels. Ook zamelt AINF goederen in, zoals benches, zakken voer en medicijnen en regelt het vervoer van deze spullen naar de plaats van bestemming.
Preventieve werkzaamheden
Het aantal honden dat in Spanje op straat terechtkomt is enorm. Doordat veel honden niet worden gecastreerd of gesteriliseerd, neemt dit aantal steeds verder toe. AINF helpt bij het terugdringen van het aantal zwerfhonden, door het opzetten van castratie- en sterilisatieprogramma’s en het organiseren van het benodigde geld en de materialen hiervoor.