Waar op te letten met honden en warm weer

Hoe kun je zien dat de hond het warm heeft of zelfs oververhit raakt?
Mensen kunnen warmte kwijtraken door te zweten, maar dat is bij honden anders. Honden kunnen de warmte enkel kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Hierdoor kan gesteld worden dat honden hun overtollige warmte niet gemakkelijk kwijt raken. De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond zal slomer zijn en bewegingen zullen trager worden. Het kan zelfs zo zijn dat de hond niet meer wil opstaan. De lichaamstemperatuur is dan ontzettend hoog opgelopen. Dit is goed te voelen aan de binnenkant van de lippen en de oren. Door de verhoogde temperatuur veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren, waardoor het bloed dik en stroperig wordt. Dit heeft als gevolg dat het bloed niet meer goed kan worden rondgepompt door het hart. In het slechtste geval kunnen honden hierdoor in coma raken en sterven.De verhitte hond heeft een aantal symptomen. Wanneer de onderstaande symptomen worden waargenomen, zal er direct actie ondernomen moeten worden.
Voorkom oververhitting met deze voorzorgsmaatregelen
Voorkomen is altijd beter dan genezen. En dit geldt natuurlijk ook wat betreft oververhitting van de hond. De meeste voorzorgmaatregelen lijken erg voor de hand liggend, maar soms kunnen deze echter over het hoofd worden gezien. Wanneer deze voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, wordt het risico op oververhitting van de hond aanzienlijk verkleind.Wat moet je doen als je hond toch oververhit raakt?
Uiteraard is het belangrijk om de hond zo snel mogelijk af te koelen door deze direct uit de warmte te halen. Zorg voor een koele en schaduwrijke plek en leg een natte (en koude) handdoek over de hond heen. Zorg dat het water elke 5 minuten ververst wordt. Dit kan door de handdoek om de 5 minuten te doordrenken met water. Daarnaast is het belangrijk dat de hond water tot zich neemt in de vorm van kleine slokjes. Gooi geen emmer koud water over de hond heen! Hierdoor kan de hond in shock raken. Aansluitend is het noodzakelijk dat de dierenarts wordt geraadpleegd.Hond in de auto
Een hond in de auto bij warm weer is een doodzonde. Echter zien we dit nog te vaak om ons heen gebeuren. De temperatuur in een auto kan binnen een paar minuten aanzienlijk oplopen. Het is dus niet het gebrek aan zuurstof waar de hond aan bezwijkt, maar de snel oplopende temperatuur. Het openhouden van de ramen is simpelweg niet voldoende.Wat moet je doen als je een hond in de auto aantreft?
Wanneer de hond zichtbaar problemen heeft met de warmte in de auto, dient men direct actie te ondernemen. Uiteraard is het wel zo netjes om te kijken of de eigenaar van de auto in de buurt is en deze vervolgens te waarschuwen. Is dit niet het geval dient men de politie of de dierenambulance te bellen.
Wanneer de hond in levensgevaar verkeert, schroom niet om het raampje van de auto in de slaan. Dan kan de hond uit de auto worden gehaald en kan het koelproces van start gaan. Deze heldendaad wordt door de wet beschermd en wordt omschreven als zaakwaarneming. Hierbij treedt men op in het belang van een ander en word je niet aansprakelijk gesteld voor de gemaakte schade.