Waar op te letten met honden en warm weer

Waar op te letten met honden en warm weer Elke zomer zijn er weer veel honden die lijden aan oververhitting. Daarom verdienen honden tijdens warm weer extra aandacht van hun baasjes. Het kan erg gevaarlijk zijn wanneer baasjes niet op de symptomen van oververhitting letten bij hun hond. Maar gelukkig zijn tekenen van oververhitting goed te herkennen en kan er in de meeste gevallen adequaat gehandeld worden. Maar waar dient men op te letten en welke maatregelen kunnen mensen treffen voor hun viervoeter?

Hoe kun je zien dat de hond het warm heeft of zelfs oververhit raakt?

Mensen kunnen warmte kwijtraken door te zweten, maar dat is bij honden anders. Honden kunnen de warmte enkel kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Hierdoor kan gesteld worden dat honden hun overtollige warmte niet gemakkelijk kwijt raken. De normale lichaamstemperatuur voor honden ligt tussen de 38 en 39 graden Celsius. Een oververhitte hond zal slomer zijn en bewegingen zullen trager worden. Het kan zelfs zo zijn dat de hond niet meer wil opstaan. De lichaamstemperatuur is dan ontzettend hoog opgelopen. Dit is goed te voelen aan de binnenkant van de lippen en de oren. Door de verhoogde temperatuur veranderen de eiwitten in het bloed en de celstructuren, waardoor het bloed dik en stroperig wordt. Dit heeft als gevolg dat het bloed niet meer goed kan worden rondgepompt door het hart. In het slechtste geval kunnen honden hierdoor in coma raken en sterven.

De verhitte hond heeft een aantal symptomen. Wanneer de onderstaande symptomen worden waargenomen, zal er direct actie ondernomen moeten worden.
 • De hond is heel erg aan het hijgen.
 • De hond is erg sloom.
 • De hond heeft rode slijmvliezen.
 • De temperatuur van de hond ligt tussen de 40 en de 42 graden Celsius.
 • De hond raakt buiten bewustzijn.
 • De hond voelt warm aan (te voelen bij de lippen en de oren).

Voorkom oververhitting met deze voorzorgsmaatregelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. En dit geldt natuurlijk ook wat betreft oververhitting van de hond. De meeste voorzorgmaatregelen lijken erg voor de hand liggend, maar soms kunnen deze echter over het hoofd worden gezien. Wanneer deze voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen, wordt het risico op oververhitting van de hond aanzienlijk verkleind.
 • Laat de hond niet in direct zonlicht liggen, maar zorg dat deze in de schaduw kan liggen. Indien er geen natuurlijke schaduwrijke plekken zijn, creëer dan een schaduwrijke plek.
 • Wanneer men met de hond gaat wandelen, is het raadzaam om dit te doen op een koel moment van de dag. Denk bijvoorbeeld aan de vroege morgen of laat op de avond. Ook is het verstandig om geasfalteerde paden of zandpaden te mijden, aangezien deze ondergronden erg heet kunnen worden.
 • Zorg altijd voor voldoende water.
 • Laat de hond zwemmen, maar alleen als hij dat wil (en kan natuurlijk). Voor sommige hondenrassen is het echter uit den boze om ze te laten zwemmen met heel warm weer. Een goed geïnformeerde eigenaar weet wat zijn hond wel of niet kan doen.
 • Honden zijn vaak speels (vooral met andere honden), maar het is belangrijk dat honden op tijd tot rust wordt geroepen. Een hond wil vaak langer doorgaan dan dat goed voor hem/haar is.
 • Vermijd ritjes met de auto, aangezien de temperatuur vrij snel hoog kan oplopen in de auto.

Wat moet je doen als je hond toch oververhit raakt?

Uiteraard is het belangrijk om de hond zo snel mogelijk af te koelen door deze direct uit de warmte te halen. Zorg voor een koele en schaduwrijke plek en leg een natte (en koude) handdoek over de hond heen. Zorg dat het water elke 5 minuten ververst wordt. Dit kan door de handdoek om de 5 minuten te doordrenken met water. Daarnaast is het belangrijk dat de hond water tot zich neemt in de vorm van kleine slokjes. Gooi geen emmer koud water over de hond heen! Hierdoor kan de hond in shock raken. Aansluitend is het noodzakelijk dat de dierenarts wordt geraadpleegd.

Hond in de auto

Een hond in de auto bij warm weer is een doodzonde. Echter zien we dit nog te vaak om ons heen gebeuren. De temperatuur in een auto kan binnen een paar minuten aanzienlijk oplopen. Het is dus niet het gebrek aan zuurstof waar de hond aan bezwijkt, maar de snel oplopende temperatuur. Het openhouden van de ramen is simpelweg niet voldoende.

Wat moet je doen als je een hond in de auto aantreft?

Wanneer de hond zichtbaar problemen heeft met de warmte in de auto, dient men direct actie te ondernemen. Uiteraard is het wel zo netjes om te kijken of de eigenaar van de auto in de buurt is en deze vervolgens te waarschuwen. Is dit niet het geval dient men de politie of de dierenambulance te bellen.

Wanneer de hond in levensgevaar verkeert, schroom niet om het raampje van de auto in de slaan. Dan kan de hond uit de auto worden gehaald en kan het koelproces van start gaan. Deze heldendaad wordt door de wet beschermd en wordt omschreven als zaakwaarneming. Hierbij treedt men op in het belang van een ander en word je niet aansprakelijk gesteld voor de gemaakte schade.

Welke honden zijn gevoelig voor warmte?

Natuurlijk dient er rekening gehouden te worden met oude honden en pups. Maar over het algemeen lopen honden met zeer korte neuzen het meest risico op oververhitting. Denk hierbij aan hondenrassen zoals Engelse bulldog, boxers, mopshondjes, bull mastifs en dergelijke.
© 2015 - 2024 Lo-writer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdier beschermen tegen hitteHuisdier beschermen tegen hitteWanneer er een hittegolf is, is dit niet alleen vervelend voor uzelf. Ook huisdieren kunnen ernstig last krijgen van ver…
Hond en hitte, een slechte combinatieHond en hitte, een slechte combinatieDe lente en zomers in Nederland lijken warmer te worden en leveren minimaal grotere temperatuurverschillen op. Warm kan…
Tips voor de verkoeling van je hond bij warm weerTips voor de verkoeling van je hond bij warm weerBij warm zomerweer is het belangrijk om je hond koel te houden. Extreme warmte voelt onaangenaam voor je hond en kan tot…
Honden met de hitte en kouHebben honden het warm en/of koud? Hoe kunt u merken dat het te erg word? In dit artikel leest onder andere de antwoorde…

Nuttige hondenjasjesNuttige hondenjasjesHondenjasjes zijn niet altijd enkel een modetrend maar kunnen in sommige gevallen een nuttige functie hebben. De meeste…
Kitten op komstKitten op komstDe een verwelkomt een babymens en de ander een babydier of om heel specifiek te zijn een kattenkind, een kitten. Niet…
Lo-writer (49 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.