Fokken met honden: Voor het dekken

Fokken met honden: Voor het dekken Een nestje puppy's, voor veel mensen klinkt dit als een erg lief en schattig idee. Het is echter verstandig om voordat je begint met fokken de voor- en nadelen af te wegen. Je moet onder andere goed onderzoeken of je hond erfelijke ziektes heeft. Dit kan worden gedaan aan de hand van verschillende soorten testen.

Het fokken voorbereiden

Beoordeel voordat je gaat fokken altijd of beide ouders normaal gebouwd zijn en of ze allebei normaal gedrag vertonen. Het is onverstandig om met een agressieve hond te fokken omdat dit in sommige gevallen overerft. Met normaal gebouwde honden bedoelen we honden die geen last hebben van blessures op jonge leeftijd.

Het is belangrijk om voor het fokken na te gaan of beide ouders een gezond gewicht hebben en of ze op een normale manier zonder groeiachterstand zijn gegroeid. Ook is het verstandig om te controleren of ze allebei zijn gevaccineerd en ontwormd. Ook is het aan te raden om je hond te laten testen op een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen. In sommige landen worden honden ingeënt tegen herpes omdat deze aandoening kan zorgen voor doodgeboren puppy's of zelfs voor totale onvruchtbaarheid. Voordat er met honden mag worden gefokt moeten ze fysiek volwassen zijn. Het verschilt per ras en type hond op welke leeftijd dit is. Gemiddeld is een hond fysiek volwassen op een leeftijd van twee jaar.

Je kan bij de dierenarts je hond laten testen op een aantal genetische afwijkingen die kenmerkend zijn bij een bepaald ras. Deze tests zijn zeer belangrijk als je honden wil fokken met goede papieren. De toekomstige kopers zullen bij aankoop willen zien dat hun puppy gezond is. Er zijn verschillende soorten testen: heuptest, elleboogdysplasietest, oogtest, gehoortest en nog veel meer.

Heuptest

Bij een heuptest wordt er een röntgenfoto gemaakt van de heupen van de hond. Deze foto wordt gecontroleerd op tekenen van abnormale ontwikkelingen die eventueel overdraagbaar zouden kunnen zijn. Er mag enkel worden gefokt met honden die boven het rasgemiddelde scoren.

Elleboogdysplasietest

Bij een elleboodysplasietest wordt ook een röntgenfoto gemaakt maar dan van de ellebogen. Er wordt gecontroleerd of er sprake is van dysplasie.

Oogtest

Bij een genetische oogtest wordt er gekeken naar een aantal erfelijke aandoeningen bij verschillende rassen. Wanneer de vader en de moeder allebei negatief worden getest zal de puppy de ziekte 100 procent zeker niet overerven. Wanneer een van beide ouders positief scoort bij deze test wordt het afgeraden om te fokken met deze honden.

Wanneer dekken?

Een teef is gemiddeld maar twee keer per jaar loops. Bij de ene hond duurt de loopsheid maar tien dagen en bij de andere hond duurt het wel twintig dagen. De meeste teven zijn twaalf tot vijftien dagen nadat ze zijn begonnen met bloeden op zijn vruchtbaarst. Met een speciale test kan het precieze tijdstip van de ovulatie worden vastgesteld, dit vergroot de kans op een succesvolle dekking. Een test is vooral handig voor teven waarbij assistentie nodig is tijdens de paring en bij teven die zelf niet snel mee zullen werken tijdens een dekking. Bij sommige honden waarbij een natuurlijke dekking niet mogelijk is zal er een test worden afgenomen om te kijken op welk moment de kunstmatige inseminatie kan plaatsvinden. Er zijn twee manieren waarop je kunt testen:

Dierenarts

Een dierenarts kan een uitstrijkje maken en hiervan de aanwezige celtypes onderzoeken. Aan de hand hiervan kan het beste paringsmoment worden vastgesteld.

Progesteron

Vanaf de zevende dag nadat de eerste tekenen van bloeding bij de hond optreden wordt er om de dag een bloedtest afgenomen. Deze test wordt elke dag gecontroleerd op de toename van progesteron. Wanneer de hoeveelheid toeneemt betekent dit dat de ovulatie bijna plaatsvindt. De meeste teven zijn dan vruchtbaar en kunnen de aankomende twee dagen worden gedekt.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerk met dierenVind jij het heerlijk om met dieren te werken en wil je graag vanuit huis werken met dieren? Lekker bezig zijn met je ho…
Aandoeningen hond: brachycephaal obstructief syndroomAandoeningen hond: brachycephaal obstructief syndroomHonden met een korte snuit en met een korte bovenkaak kunnen door anatomische afwijkingen last krijgen van de ademhaling…
De geschiedenis van de hondDe geschiedenis van de hondDe hond: uw beste vriend. Een trouwe huisgenoot en niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Maar hoe is dat eigenlij…
Project Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024nieuws uitgelichtProject Fairfok: gezonde en sociale rashonden in 2024Op 27 november heeft de Raad van Beheer het projectplan Fairfok aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Economische…

De Vizsla als jachthondDe Vizsla als jachthondDe Magyar Vizsla is een jachthond die oorspronkelijk afkomstig is uit Hongarije. Hij is middelgroot en elegant gebouwd e…
De kat met astma of bronchitisDe kat met astma of bronchitisJe wilt het beste voor je huisdier, je zorgt er goed voor en dan kom je er soms toch achter dat de hoestklachten die aan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Condoleeza, Pixabay
  • http://www.dierenkliniekhulst.nl/?pagina=fokkenhond
  • http://www.dierenartsvankessel.nl/fokadvies/hond/voortplanting.html
  • http://www.dapdehagmolen.nl/honden/vruchtbaarheid-voortplanting/een-nestje-pups-fokken-wat-komt-er-bij-kijken.aspx
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.