De kat met astma of bronchitis

De kat met astma of bronchitis Je wilt het beste voor je huisdier, je zorgt er goed voor en dan kom je er soms toch achter dat de hoestklachten die aanhouden bronchitis of astma betekenen. Dan blijk je in eens een dier in huis te hebben met een aandoening, een aandoening die gelukkig wel goed te behandelen is. Wat is het precies en hoe ga je te werk als je dier deze aandoening heeft?

Wat is het?

Voor zowel astma als bronchitis geldt dat het om ontstekingen van de luchtwegen gaat. De bronchiën zijn vernauwd en de slijmproductie is beduidend hoger. Waarbij we het bij bronchitis hebben over een reactie op irriterende stoffen, denk hierbij aan sigarettenrook ook smog, en bij astma spreken we over een allergische reactie. Het is een soort verkramping van de spieren in de luchtwegen. Het dier zal het als gevolg hiervan benauwd krijgen. Als het dier chronische bronchitis heeft, dan zullen de luchtwegen blijvend veranderd zijn.

Het is niet leeftijd gebonden, maar de grootste groep dieren zit tussen de 5 jaar en 10 jaar als de diagnose gesteld wordt. Er is één ras dat er verhoudingsgewijs iets meer last van lijkt te hebben en dat zijn de Siamezen.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal

Hoe herken je het?

De hoestklachten moeten aanhouden en een chronisch karakter hebben. Waarbij het dier moeite met ademen heeft. Verder kan een benauwdheid plotseling optreden en de ademhaling is zacht piepend.

De arts kan relatief snel achterhalen of het astma of bronchitis is versus longwormen, tumoren of een longontsteking. Naast een röntgenfoto, zal er een bronchoscopie toegepast worden en mogelijk een ontlastingsonderzoek. Longwormen zijn hierin uit te sluiten, maar tumoren zijn ook te detecteren.

Hoe te behandelen?

Er zijn bij zijn

Het spreekt voor zich, net zoals bij zoveel ziekten, dat wanneer er tijdig medicatie wordt ingezet (en dit moet uiteraard goed volgehouden worden!) er meer dan goede vooruitzichten zijn. Echter, als het dier er te lang mee loopt, kan er bijvoorbeeld longemfyseem ontstaan. De longen worden hier onherstelbaar mee beschadigd ... met alle mogelijke gevolgen van dien. Verder kunnen zeer extreme astma aanvallen zelfs dodelijk zijn.

Behandelen

Zoals gezegd kan je het dier goed behandelen, als je er maar tijdig bij bent. Zo zijn er medicijnen met stoffen als:
  • salbutamol
  • theofylline
  • terbutaline

Als deze medicijnen vóór de onstekingsremmers worden gegeven, kunnen ze beter doordringen – en daarmee hun werk doen - in de luchtwegen.
Daarentegen zullen bronchodilatatoren de ontsteking niet remmen en moeten samen gegeven worden met ontstekingsremmers. De ontstekingsremmers zijn meestal prednison-achtige producten. Ze zijn in tablet- en injectievorm te verkrijgen. Bovendien zijn er ook producen die ingeademd kunnen worden … wat overigens met een kat niet altijd even eenvoudig gaat. Meestal gaat het in overleg met de dierenarts wat voor dat dier het beste is. De assistente van de dierenarts is vaak degene die het voordoet en helpt om het effectief toe te passen.

Bron: AnnastaalBron: Annastaal
Wat kan je zelf nog doen?
Als de kat te dik is, laat deze dan afvallen. Zorg verder voor schone lucht, stofvrije kattenbakkorrels, geen geurende bloemen in huis en uiteraard mag er niet in de directe omgeving gerookt worden.
Voor wat betreft het eten moet het gewoon gezonde voeding zijn, waar alle benodigde stoffen in vertegenwoordigd zijn. Zorg ook dat het dier voldoende beweging krijgt. Tenslotte is de jaarlijkse inenting ook belangrijk. De kat moet voldoende weerstand hebben en het hiervoor geschetste totaalplaatje kan dit bewerkstelligen. Het staat of valt echter met het consequent toepassen.

Tot slot

Je kent je eigen huisdier het beste, dus als je denkt dat je een verandering ziet en er komt een of meerdere van de genoemd symptomen aan te pas, aarzel dan niet en schakel de dierenarts is. Zoals gezegd kan een tijdige diagnose nog een prima toekomstverwachting met je dier opleveren.
© 2015 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: AstmaAandoening: AstmaAstma is een chronische ziekte, en is een ontsteking aan de luchtwegen. Als mensen astma hebben worden ze kortademig en…
Chronische aandoening, astmaAstma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Vooral van de lagere luchtwegen, namelijk de longen. Mensen met as…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Astma (chronische ontsteking van de luchtwegen)Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Niet iedereen die astma heeft, heeft dezelfde symptomen. De ene pa…

Fokken met honden: Voor het dekkenFokken met honden: Voor het dekkenEen nestje puppy's, voor veel mensen klinkt dit als een erg lief en schattig idee. Het is echter verstandig om voordat j…
Een gelukkige kat in huisEen gelukkige kat in huisWe willen goed zijn voor onze huisdieren, maar staan er niet altijd bij stil wat er nodig is om een kat gelukkig te houd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TobiasBisander, Pixabay
  • Neocat, nr. 2015; “Astma of bronchitis bij de kat”
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.