Voeding van een hond: Wat is het beste?

Voeding van een hond: Wat is het beste? Een uitgebalanceerd dieet is zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling en een goede gezondheid van je hond en zorgt ervoor dat je hond zo lang mogelijk leeft. Een goede voeding bevat enkel voedingstoffen die je hond goed kan verteren. Overtollige voedingstoffen zullen de hond via de ontlasting verlaten, maar deze kunnen eerst wel al voor problemen zorgen. Het spijsverteringsstelsel zet voedsel om in energie. Het spijsverteringsstelsel bestaat uit verschillende delen. Het spijsverteringsstelsel begint in de mond, hier kauwt de hond zijn voedsel en beginnen de enzymen die aangemaakt worden door de speekselklieren met verteren. Hierna gaat het eten via de slokdarm naar de maag. Het voedsel wordt hier in deeltjes afgebroken door nog meer enzymen. In de dunne en dikke darm, die hierna volgen, vindt de opname van voedingstoffen en van water plaats. Hierna verlaten de overtollige voedingstoffen het lichaam. Natuurlijk zijn er nog veel meer organen die verband houden met de vertering, geen enkel orgaan kan functioneren zonder dat het voedingsstoffen/energie binnen krijgt. In al deze processen kan er iets mis gaan. Het verschilt per hond op welk voedsel hij het beste reageert.

De drie soorten voeding

Er zijn grote groepen voeding die je je hond kunt voeren.

Een droog brokkendieet

Dit is een uitgebalanceerd geheel van de nodige voedingsstoffen en de makkelijkste manier om je hond te voeren. Het voer bevat zeer weinig/geen water en is hierdoor erg lang houdbaar. Goedkope voeding bevat meestal meer plantaardige eiwitten die van lage kwaliteit zijn dan duur voer. Ook bevat goedkoop voer vaak niet de essentiële aminozuren die je hond wel nodig heeft. Hierdoor kunnen er verschillende problemen ontstaan zoals: extreem verharen, jeuk, schilfers.

Natvoer

Natvoer wordt door veel honden als erg lekker ervaren. Er komt veel meer geur vanaf dan van normale droge brokken. Het is wel veel bederfelijker dan droog voer. Het is niet mogelijk om het een hele dag te laten staan als je een dag weggaat ofzo. Natvoer is erg slecht voor het gebit van de hond. Het plakkerige eten zorgt voor de vorming van tandplak en tandsteen. Wel is het erg goed voor honden die snel een vochttekort hebben. Natvoer bestaat namelijk voor 85% uit vocht.

Een gemengd dieet

Nat voer op basis van vlees gemengd met droogvoer voor een goede verhouding van voedingsstoffen.

Zelf bereid eten

Dit bestaat uit rauw of bereid vlees met verschillende soorten groenten. Het bevat veel koolhydraten, vitaminen en mineralen. Voorstanders van dit dieet geloven dat het de kans op ziektes doet afnemen omdat het veel natuurlijker is dan de droge brokken die in een fabriek al worden geproduceerd. Het is echter wel heel erg oppassen dat het dieet wel de juiste voedingsstoffen bevat. Ook kan het voeren van rauw vlees zorgen voor een gastro-intestinale infectie (bijv. salmonella).

Essentiële voedingsstoffen

Een hond heeft de hoeveelheid energie nodig die past bij zijn levensstijl. Hij moet nooit te veel calorieën binnen krijgen want dan wordt hij al gauw te dik. Energie kan worden gegeven aan de hand van koolhydraten of vet. Eiwitten zijn nodig voor groei, herstel en vrijwel alle biologische processen in het lichaam. De voeding moet altijd voldoende mineralen bevatten zoals: ijzer, kobalt, jodium, zink, koper, mangaan. Deze mineralen zorgen er samen voor dat het lichaam goed is opgebouwd. Ze doen dienst als bouwstenen voor botten en cellen en zorgen voor een gezonde huid, spieren en nieren. Ook zijn mineralen nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en van hormonen die door de schildklier worden geproduceerd. Mineralen hebben ook nog tal van andere kleine functies. Het lichaam heeft ook voldoende vitaminen nodig. Deze zijn nodig voor de groei, ontwikkeling en om ervoor te zorgen dat het lichaam gezond blijft. Sommige vitaminen zijn vet oplosbaar en worden dus enkel opgenomen vanuit het vet in het voer. Vet is om deze reden onmisbaar! Andere vitaminen zijn water oplosbaar, ze zijn afkomstig uit plantaardig materiaal

Eten voor een jonge hond

Een jonge pup groeit hard en ontwikkelt zich snel. Een puppy heeft dus meer voedingsstoffen nodig dan een volgroeide volwassen hond. In het begin heeft je pup vier maaltijden per dag nodig om aan zijn energie behoefte te komen. Als hij 4 maanden oud is kun je overstappen naar drie maaltijden per dag. Als je hond 7 maanden of ouder is heeft hij vaak nog maar twee keer per dag eten nodig. Wanneer een hond 6 maanden oud is zit hij op de helft van zijn volwassen gewicht (zolang hij een normale jeugd gehad heeft). Geef je puppy ook nooit veel te veel eten! Hierdoor zal hij te snel gaan groeien en kunnen er problemen ontstaan met zijn botten en gewrichten. Ook zullen de vetcellen die gevormd worden in de puppytijd zorgen voor een aanleg voor overgewicht op latere leeftijd.

Er bestaat speciaal puppyvoer. Deze bevat een grote hoeveelheid eiwitten, energie en mineralen die ervoor zorgen dat er minder snel gewrichtsproblemen ontstaan. Puppyvoer moet ook altijd de juiste balans tussen calcium en fosfor bevatten. Een teveel van het een werkt negatief op het ander.

Eten voor een volwassen hond

Volwassen honden hebben minder voedingsstoffen nodig dan jonge honden. Het voedingspatroon van volwassen honden moet goed in de gaten gehouden worden zodat ze niet aan overgewicht gaan lijden. Koop altijd voor van goede kwaliteit en geef zolang je hond niet ziek is geen vitamine en mineralensupplementen. Normaal gezien moet je hond hier voldoende van uit zijn voeding kunnen halen.

Eten voor een zwangere of zogende hond

Een zwangere of zogende hond heeft meer voeding nodig dan de gemiddelde volwassen hond. Meestal geldt er dat een hond vanaf de 5e week van de zwangerschap 15% voer meer per week nodig heeft. Ook wanneer een hond zogende is zal de energiebehoefte een stuk groter zijn. Met veel pups kan dit wel drie keer zoveel als normaal zijn! Het is een mogelijkheid om je zogende hond puppybrok te geven. Ze heeft namelijk net als jonge pups meer mineralen, energie en eiwitten nodig.

Eten voor een oudere hond

Oudere honden bewegen vaak minder dan jonge honden. Ze zullen dus een lagere energie behoefte hebben. Grote honden worden sneller oud dan kleine honden. Er zijn grote honden die al vanaf 6 jaar baat hebben bij seniorenvoeding. Deze bevat minder calorieën, vet en zout en bevat juist meer vezels. Vezels zorgen ervoor dat er bij de hond geen obstipatie (verstopping) optreedt. Seniorenvoeding zorgt er niet alleen voor dat er minder snel obstipatie en overgewicht plaatsvindt. Het zorgt er ook voor dat de spierkracht minder snel af neemt en het zorgt voor een goede werking van de nieren.
© 2015 - 2023 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste voeding voor je hondDe juiste voeding voor je hondNet als voor de mens, is ook voor onze honden een natuurlijke dieet één van de belangrijkste stappen op weg naar een lan…
Goedkoopste hondenbrokGoedkoopste hondenbrokOp zoek naar de goedkoopste hondenbrok? Een goede hondenbrok hoeft niet altijd de duurste te zijn. Welk hondenvoer je aa…
Voeding voor de hondVoeding voor de hondDe hond is een mateloos populair huisdier en nogal wat mensen hebben om uiteenlopende redenen graag een hond om zich hee…
Winkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftWinkelen voor je pup: spullen kopen die je hond nodig heeftJe hebt besloten een hond te nemen. Na research heb je jouw droomhond gevonden en je mag hem bijna ophalen. Dan is het n…

De Old English BulldogDe Old English BulldogDe Old English Bulldog is een middelgrote, gespierde hond. Hij is atletisch en sportief gebouwd. Als gezinshond echt een…
Haarverlies bij konijnen: rui, ziekte of ernstige oorzaak?Haarverlies bij konijnen: rui, ziekte of ernstige oorzaak?Een konijn dat veel haar verliest leidt bij onervaren konijnenbaasjes soms tot paniek. Het haar ligt soms zelfs versprei…
Bronnen en referenties
  • http://www.hondenplaneet.nl/hond/hondenvoeding.php
  • http://www.dierenartsvankessel.nl/ziektepreventie/verzorging/hond/voeding.html
Lienepien95 (132 artikelen)
Laatste update: 18-04-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.