Voeding voor de hond

Voeding voor de hond De hond is een mateloos populair huisdier en nogal wat mensen hebben om uiteenlopende redenen graag een hond om zich heen. Maar het prettige gezelschap van een hond gaat samen met zorgen voor diezelfde hond en daar maakt de voeding weer deel vanuit. Net zoals bij de mens geldt ook voor de hond ‘je bent wat je eet’. Gezonde voeding is belangrijk en een van de essentiële onderdelen om een optimale gezondheid voor het dier te realiseren.

Gezonde hond

Helaas geldt, net zoals voor mensen, dat alleen gezonde voeding niet maatgevend is voor een gezond leven. Toch is voeding wel een onderdeel dat je zelf eenvoudig kunt beïnvloeden. Gezonde voeding vormt een basis, net zoals genoeg bewegen en een sociaal hondenleven (met mens en dier).

Toch staat niet iedereen er bij aanschaf bij stil dat je de totale verantwoording voor de hond draagt (of wat dit inhoud) en dus ook voor de kosten die dit met zich meebrengt. Denk hierbij aan de dierenarts, periodieke inentingen, anti-vlooienmiddelen én gezonde voeding. Om de voeding er maar eens uit te lichten, goede voeding voor de hond is niet goedkoop. Het spreekt voor zich dat een grote hond veel meer eet dan een klein hondje en die kostenposten kunnen dus beduidend uiteenlopen. Daar staat tegenover dat je voor een klein hondje over het algemeen geen megagrote verpakking koopt. Deze zijn relatief gezien natuurlijk weer wat goedkoper. Hoe dan ook, de gezondheid van je hond wordt mede bepaald door wat de hond eet. Hoe ga je te werk, wat geef je, wat geef je niet en in wat voor hoeveelheden geef je voeding?

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay

Hoe ga je aan de slag met het geven van gezonde voeding?

Hoe vaak?

Voor de kat kunnen er altijd brokjes klaar staan, de kat eet naar hetgeen ze nodig heeft. Met de meeste honden is dat echter anders. De meeste honden blijven eten en dus is het raadzaam enkele keren per dag een bakje eten klaar te zetten. Doorgaans is dat tweemaal per dag, maar is je hond een erge schrokker qua eten, dan kan je die hoeveelheid beter over vier porties verdelen.

Geef je een hondensnack dan is dat geen onderdeel van de maaltijd, maar zie dit als iets extra’s. Beperk de snack ook tot één hondensnack per dag. Het eten van de mens is feitelijk te zout voor de hond of ze verteren het niet goed. Kaas is daar een goed voorbeeld van. Dit neemt overigens niet weg dat ze er rustig om schooien, want de meeste honden vinden het zeker lekker.

Hoeveelheid?

De hoeveelheid die je per keer geeft is gemiddeld genomen afhankelijk van het merk in combinatie met het lichaamsgewicht van de hond. Volg de instructies op de verpakking goed, want daar maken ze de combinatie van de voedingsstoffen met de hoeveelheid eten per dag. Als je de daghoeveelheid weet voor je hond, dan kan je zelf de porties indelen.

Koop de eerste keer ook een kleine verpakking, soms moet een hond wennen aan ander eten. Laten wennen doe je door het oude voer met het nieuwe te mengen en langzaam volledig over te gaan. Een enkele keer verdraagt de hond het eten gewoon niet of de hond vindt het echt niet lekker.

"Je kunt voor geld een heel mooie hond kopen, maar niet het kwispelen van zijn staart." Josh Billings
Amerikaans humorist (1818-1885)

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal
Wat?
Wat geef je nu je hond te eten? Er is immers zoveel te koop en ieder merk pretendeert het beste voer te hebben. De merken die in Nederland in de schappen liggen zijn goed en veilig te geven aan je hond. Dat neemt niet weg dat er merken zijn die hoogwaardiger voeding produceren. Het gaat hier bijvoorbeeld om uitgebalanceerde voeding die een constante kwaliteit heeft (deze merken zijn veelal alleen in de speciaalzaak en bij de dierenarts te koop). De goedkopere merken (die je ook in de schappen van de supermarkt kunt vinden) variëren iets meer en dat kan huid- of darmklachten met zich meebrengen. Het vervelende is dat het vaak niet direct opvalt.

Er zijn ook merken die alleen biologisch produceren en de duurdere merken hebben ook specifieke voeding. Voeding voor oudere honden, die minder bewegen en dus met reguliere voeding mogelijk eerder dik worden. Maar ook hypoallergeen eten voor de hond met allergieën. Voeding voor honden die problemen hebben met de nieren, uiteraard apart eten voor pups en ga zo maar door. Wil je vers eten geven, ga dan niet alleen zelf ‘rommelen’. De hond moet alle voedingsstoffen binnen krijgen en daar is rekening mee gehouden als je specifiek hondenvoer koopt. Wil je toch met vers vlees gaan werken, doe dit dan in overleg met de dierenarts. Hij of zij weet wat je dan toe moet voegen, om toch uitgebalanceerde voeding aan je hond te geven.

Wil je de hond natvoer geven, doe dit dan in combinatie met droogvoer. Natvoer bestaat voor gemiddeld tachtig procent uit water. De meeste honden reageren op de nogal sterke geur van natvoer en eten het dus heel graag. Er komt echter nauwelijks kauwwerk aan te pas en dat is weer niet goed voor het gebit.

Wanneer is de voeding goed voor de hond?

Voor speciale voeding is het raadzaam de professional in te schakelen. De dierenarts kan daar prima in adviseren. Vraag er bijvoorbeeld naar bij de jaarlijkse check-up en/of inentingen.

Bron: Buchsammy, PixabayBron: Buchsammy, Pixabay
Natuurlijk kan je zelf ook veel doen. Zeker als je hond niet met specifieke voeding aan de slag hoeft, kan je nog steeds de conditie goed volgen. Er zijn enkele criteria die je ter hand kunt nemen om er redelijk zeker van te zijn dat je de juiste voeding geeft, te weten:
  • Bij de meeste honden kan je veel aflezen aan de vacht. Een gezonde hond heeft een mooie glanzende vacht, geen schilfering en zal niet te veel verharen.
  • De ontlasting van de hond zegt veel, dus controleer deze regelmatig. Vaak papperige ontlasting of diarree kan een signaal zijn dat de voeding niet goed is voor de hond.
  • Hoe zit de hond figuurlijk in zijn vel. Is hij of zij lekker levendig, reageert de hond goed etc.

Tot slot

Voor de meeste hondenliefhebbers is zijn of haar hond erg belangrijk in het leven en de hond maakt niet zelden deel uit van het gezin. Dat wil dus ook zeggen dat je daar bij alle facetten rekening mee moet houden. Voeding maakt daar deel vanuit en is een belangrijke basis voor een gezond hondenleven.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisdieren: Te dikke hondHuisdieren: Te dikke hondIedereen wil een gezonde hond en bij voorkeur wil de hondeneigenaar de hond zo lang als mogelijk bij zich houden. Een ge…
Welke voeding is goed voor een hond?Welke voeding is goed voor een hond?De voeding van een hond kan bestaan uit droogvoer, vers voer, diepvriesvoer of blikvoer. Goede voeding moet voldoende vo…
Voeding van een hond: Wat is het beste?Voeding van een hond: Wat is het beste?Een uitgebalanceerd dieet is zeer belangrijk voor een goede ontwikkeling en een goede gezondheid van je hond en zorgt er…
Gezonde voeding voor de hondGezonde voeding voor de hondVoorbij zijn de tijden dat honden de resten werden voorgezet, of dat ze zelf hun kostje bij elkaar moesten zien te schar…

Engelse bulldog: tophond in verkeerd lichaamEngelse bulldog: tophond in verkeerd lichaamDe Engelse bulldog is een stevige, middelgrote hond met een apart uiterlijk. Brede borst, korte poten en een gerimpelde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
  • https://www.dierendokters.com/honden/voeding
  • Drs. H. T. Plasman, dierenarts
  • Afbeelding bron 1: Counselling, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eigen hond - Annastaal
  • Afbeelding bron 3: Buchsammy, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.