De Engelse Bull Terrier

De Engelse Bull Terrier De Bull Terrier is met zijn grote eivormig hoofd een ras met een even unieke verschijning als karakter in de hondenwereld. Hij is zowel een gladiator als een clown onder de Terriërs. Vanwege zijn extreem koppige en dominante karakter, gecombineerd met een oerkracht, is het zeker een hond die een duidelijke baas nodig heeft. Bij een stevige en consequente opvoeding, met liefde en begrip voor zijn unieke en niet altijd even makkelijke karakter, kan de Bull Terrier uit groeien tot een fantastische veelzijdige hond.

Geschiedenis van de Bull Terrier

Rond 1830 toen het ''bullebijten'', de gevechten tussen honden en stieren, verboden werd en de hondengevechten populair werden in Engeland, kreeg men behoefte aan een wendbaarder, sneller en kleiner ras, dat ook over veel kracht en stamina moest beschikken. Die verkreeg men door de Bull (de ''oude Engelse'') te kruisen met Terriërs. Deze ''Bull Terrier'' had niet het uiterlijk van de Bull Terrier vandaag. Hij had een stuk langere poten en een stuk minder uitgerekte kop.

Rond 1850 besloot ene James Hinks, de inmiddels uitgestorven Witte Terrier, in te kruisen. Hij wordt dan ook beschouwd als de maker van het ras. Hierna zijn er nog een stuk meer rassen ingekruist, waaronder jachthonden zoals de Barsoi, de Dalmatier en de Greyhound die de Bull Terrier zijn unieke uiterlijk van vandaag gegeven hebben. Welke honden verder nog gebruikt zijn is niet helemaal zeker. De heer Hinks was de enige die het wist, en heeft het geheim voor zijn dood niet prijsgegeven.

Karakter van de Bull Terrier

De Bull Terrier is, zoals de meeste Terriers, extreem koppig en eigenzinnig. Hier moet men zich bij aanschaf van een exemplaar terdege van bewust zijn. Het is dan ook bij voorkeur een hond voor de ervaren eigenaar. Wil men een hond die volgzaam, onderdanig en makkelijk onder een appel te brengen is, zoek dan verder! Dit wil echter niet zeggen dat men het dier geen dingen kan leren. Het trainen kost alleen veel tijd. Men dient tijdens de opvoeding van de Bull Terrier te beschikken over veel geduld en het is zaak dat je behoorlijk stevig in je schoenen staat. Een goede socialisatie is vanwege het dominante en stevige karakter een must!

Een opvoeding met schoppen en slaan zal het dier neurotisch en onbetrouwbaar maken. De hond zal je dit nooit vergeven en onverwachts de rekening presenteren. Het is een hond die het beste uit het leven wil halen en een enorme eigen wil heeft. Als de Bull Terrier iets in zijn kop heeft wat hij wil of wat hem boeit, is hij als het ware ''Oost-Indisch doof'' of in ''in ''trance'', en is er vrijwel niet van af te brengen. Het is een eigenschap waar je het best de humor van kunt inzien. Ergeren heeft namelijk geen zin. Het is de aard van het beest.

Het is ook een hond die erg veel energie heeft en van stoute avontuurtjes houdt. Als hij die energie niet kwijt kan zal hij dit gaan uiten in de vorm van ongewenst gedrag zoals het slopen van je interieur of het obsessief najagen van de staart. Hun liefde voor mensen (en met name kinderen) is enorm. Vanwege de extreme hardheid van het ras dient men bij al te ruwe spelletjes met heel kleine kinderen een oogje in het zeil te houden.

Met betrekking tot soortgenoten en andere huisdieren, vooral deze die kleiner zijn dan de Bull Terrier zelf, is voorzichtigheid geboden. De Bull Terrier heeft een behoorlijk dominant en bezitterig karakter, en er zaten onder zijn voorvaderen ware vechthonden. Vandaar dat hij het kaas niet van zijn brood laten eten. Zoals een ware vechthond betaamt zal een aanval onverwachts komen, als vanuit het niets. Vanwege zijn snelheid, kracht en enorme vasthoudendheid, zal dit voor de meeste tegenstanders niet goed aflopen. Kan men met deze karaktereigenschappen van het dier overweg en is men in staat veel tijd te spenderen met en in de Bull Terrier, dan zal hij je dit dubbel en dwars terug geven in de vorm van een groot brok hondenliefde en een kameraad voor het leven!

Types Bull Terrier

De Bull Terrier werd vanaf het begin in verschillende groottes gefokt. Vandaar dat er ook een kleinere versie bestaat, de ''Miniatuur Bull Terrier''. Naast de witte vorm zijn er verschillenden kleuren Bull Terriers. Zwarte, gestroomde (''Brindle''), roodbruine, ree-kleurige (''Fawn'') of zwart bruine (''Black-and-Tan'').

Fysiek

Bull Terriers zijn extreem compact en gespierde honden. In verhouding tot hun lichaamsgewicht en grootte hebben ze de meeste spieren van alle hondenrassen! In de rasstandaard is niet omschreven hoe groot het dier moet zijn of wat het moet wegen. Het gewicht varieert tussen de 8 en 32 kilo bij een schofthoogte van 40 tot 56 centimeter (de Miniatuur-Bull Terrier 35,5 cm).
Vanwege het feit dat ze middelgroot zijn en niet veel blaffen zijn het niet bij uitstek waakhonden. De Bull Terrier heeft een kortharige vacht die qua verzorging niet veel voorstelt. Af en toe een borstelbeurt met een rubberen noppenborstel is voldoende. De levensverwachting van de Bull Terrier is 10 tot 15 jaar.

Gezondheid van de Bull Terrier

Zoals bij de meeste rashonden kampt de Bull Terrier als gevolg van doorfokken en inteelt vaak met genetische problemen. De witte exemplaren dient met te laten testen op doofheid. Veel kampen met huidproblemen in de vorm van rode onderhuidse bulten die behandeld moeten worden met cortisonen. Nierziekten, hartziekten en epilepsie komen regelmatig voor. Tot slot hebben ze een aanleg voor obsessief compulsief gedrag zoals het najagen van de staart of onverklaarbare fobieën.
Het is dan ook verstandig een Bull Terrier te kopen bij een goede erkende fokker met de juiste papieren van herkomst.
© 2015 - 2023 Jimd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bull TerrierDe Bull terriër is afkomstig uit Engeland. Ondanks dat het kleine honden zijn, zijn ze wel erg sterk. Dit hondenras is e…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Staffordshire Bull TerrierStaffordshire Bull TerrierDe Staffordshire Bull Terriër stamt oorspronkelijk af van vechthonden die gebruikt werden bij stierengevechten. Het zijn…
Hondenrassen, Amerikaanse Pit Bull TerrierHondenrassen, Amerikaanse Pit Bull TerrierVaak zijn er negatieve berichten in het nieuws over pitbull honden. Men is vaak ten onrechte bang voor een hond als deze…

De puberteit bij de hond: waar je rekening mee moet houdenDe puberteit bij de hond: waar je rekening mee moet houdenNet zoals een mens komt een jonge hond ook in de puberteit en hierdoor ontstaan er veranderingen in het gedrag. Meestal…
Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?Waarom bijt een hond en hoe kan je dit vermijden?"Blaffende honden bijten niet" zeggen ze wel eens, maar toch kan het blaffen een voorbode of signaal zijn dat aan een be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Commitment Coaching, Pixabay
  • http://www.bullterrierclub.nl/bull-terrier/history/
  • http://www.hondtraining.com/honden_training_artikelen/bullterrier_training.htm
Jimd (7 artikelen)
Laatste update: 16-02-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.