Welke commando's moet ik mijn pup sowieso leren en hoe?

Welke commando's moet ik mijn pup sowieso leren en hoe? Eindelijk heeft u dan uw pup. Het is nu aan u de taak hem te laten opgroeien tot een volwassen en stabiele hond die zijn plek in het gezin begrijpt. Hij moet een plezierig maatje worden waarop iedereen van het gezin kan bouwen en vertrouwen. Om dit resultaat te bereiken, zijn het aanleren van enkele commando's sowieso van levensbelang.

Welke commando's?

De commando's die uw pup sowieso moet kunnen opvolgen om zichzelf tot een fijne, leefbare hond te ontwikkelen zijn:

Ten eerste moet u uw hond gedisciplineerd trainen, maar niet vergeten hierbij ook liefde te schenken. Dit komt erop neer dat een strenge 'nee' of 'foei' mag volgen zodra hij iets fout doet (u bent immers de leider van zijn roedel), maar zodra hij ophoudt met dit ongewenste gedrag ook weer een liefdevolle 'braaf' moet volgen. Daarmee herstelt u namelijk weer het vertrouwen en geeft u de pup een lustgevoel. Doe de oefeningen niet te lang, want hij moet het leuk blijven vinden. Dat bepaalt het succes van uw training.

Zit

U staat naast de hond en houdt met uw rechterhand de halsband vast.
  1. Geef het bevel 'zit.'
  2. Met uw rechterhand duwt u zijn kopje zachtjes iets naar achter.
  3. Met uw linkerhand maakt u een vloeiend beweging vanaf zijn hoofd over de nek naar de rug en laat hem haast op uw hand tot zit komen. U zegt onmiddellijk braaf en haalt voorzichtig uw hand weg. Ruimschoots belonen door hem over de rug te aaien.

Af

Zit geknield naast uw pup, terwijl uw pup ook zit. Leg de linkerarm over de pup en pak zijn linker voorpootje. Met uw andere hand neemt u zijn rechter voorpootje. Til beide pootjes even op en zet ze ook gelijktijdig weer neer. Laat de pup aan deze beweging wennen, terwijl u vrolijk tegen hem praat. Vervolgens steekt u de pootjes naar voren.
  1. Geef het commando af.
  2. Beide pootjes naar voren trekken, vooral rustig.
  3. Met uw linker onderarm kunt u de pup uit zijn evenwicht brengen en vertrouwd tegen u aandrukken.

Wanneer de pup zover gekomen is, zegt u enthousiast 'braaf.' Geef hem een fijn gevoel door tegen hem te praten (gebruik afwisselen de woorden 'brave hond' en 'blijf') en hem te aaien. Herhaal de oefening slechts enkele keren om te voorkomen dat uw pup verveelt raakt. Na enge tijd zal de pup uw bedoeling begrijpen en hoeft u hem niet meer uit balans te brengen.

Nu kunt u door naar de oefening af en blijf. Leer hem slechts beetje bij beetje te blijven liggen, terwijl u steeds wat verder weg bent. Ga zeker niet te ver, want dan komt hij overeind. Hou het makkelijk, zodat hij heel goed de oefening beheerst. Blijf betekent ook dat u de hond gaat ophalen, hem tot zit brengt en hij daarna pas 'vrij' is. Nooit de hond naar u toe roepen!

Hier

Uw hondje komt vaak naar uw toe en hiervan gaat u gebruik maken bij het leren van dit commando! Denk maar is na: hij zoekt u op wanneer het etenstijd is, om even lekker met u te spelen of om even geaaid te worden. Op zulke momenten zegt u 'hier', terwijl hij al lang onderweg naar u was. Beloon hem zodra hij bij u is uitbundig door een spelletje of andere een andere vorm van aandacht. Zo laat u zien dat het leuk is om bij u te komen! Straf hem nooit en te nimmer als hij bij u aangekomen is, ook al doet hij er nog zo lang over. Onthoud wel goed dat u pas hier moet zeggen als zijn aandacht volledig op u gericht is.

Los

Begin de training met een speeltje dat hij nog nooit heeft gezien, dus een compleet onbeladen voorwerp. Lijn de pup aan zodat hij niet weg kan lopen. Geef nu het speeltje aan de hond, maar houdt het wel vast! Zeg nu 'los' en trek het speeltje uit zijn mond. Vrolijk braaf zeggen wanneer hij het inderdaad loslaat (hij moet wel goed de bedoeling begrijpen). Begint hij te grommen, dan moet u 'foei' zeggen en onmiddellijk braaf wanneer hij ophoudt. Herhaal uw commando los. Gaat hij nog steeds door met grommen, dan zult u harder moeten optreden. Knijp hem doeltreffend in zijn flank of geef een ruk aan de riem, waarna u hem bij ophouden weer met braaf beloont.

Wanneer de pup niet wilt loslaten, wring dan het speeltje uit zijn bek en zet door (u móét winnen, iedere overwinning van de pup zal het leerproces bemoeilijken). Direct braaf zeggen wanneer hij loslaat. Lukt dit zelfs niet? Corrigeer hem dan door onverwacht en hard in zijn nek te grijpen en direct weer los te laten (nooit schudden). Zijn moeder straft hem ook zo, hij zal het begrijpen en op de grond gaan liggen. Wel weer het vertrouwen herstellen door te belonen en braaf te zeggen.

Volgen aan de lijn

Doe een licht lijntje bij uw pup om, dat ongeveer twee keer zo lang is als de hond. De hond went nu aan het gevoel dat er iets aan hem zit. Nooit troosten/geruststellen als hij dit eng vindt, want daarmee laat u zien dat zijn angst terecht is en wordt het de volgende keer alleen maar moeilijker! Speel juist een beetje met hem en al snel zal hij de lijn niet meer voelen! Nu gaat u naar buiten, maar houdt de lijn nu vast. Wees vrolijk en al gauw dribbelt de hond met uw mee. Misschien wil hij in de eerste instantie niet mee. Blijf dan toch erg vrolijk, spreek uitnodigend en ren een beetje heen en weer. Al gauw wordt de pup nieuwsgierig en zet zijn eerste stapje, waarop u hem uitbundig beloont. Houd de lijn wel slap (de pup bepaalt het tempo buiten). Loopt hij iets te enthousiast, geef dan wat rukjes aan de lijn zodat hij zich weer naast u bevindt en spreek hem vrolijk toe. Speel wat met hem en loop verder. Nou weet hij dat wandelen met u leuk is.

Nu gaat u volgen leren.
  1. Neem de riem in uw linkerhand (een hond loopt altijd links van u, dus leert u zichzelf aan dat u de riem met links vasthoudt)
  2. Breng de pup tot zit.
  3. Zeg zijn naam en daarna 'volg.'
  4. Begin te lopen met uw linkerbeen. Hier zit de pup vrijwel tegen aan en de voortgaande beweging is een uitnodiging ook in beweging te komen.
  5. De lijn blijft slap hangen. Gaat de hond te ver? Zeg dan 'nee' terwijl u hem met een cirkelvormige beweging terugbrengt op de juiste positie. Opnieuw zegt u volg. Onmiddellijk braaf zeggen wanneer hij een paar stappen goed zet. Oefen niet te lang en beloon het juiste gedrag met stoeien.
© 2015 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondentraining Train je hond met handsignalenHondentraining Train je hond met handsignalenAls je de hond commando’s gaat leren, kun je hem gelijktijdig leren hoe op je gebaren te reageren. Het aanleren van mond…
Tips voor het trainen van uw hondTips voor het trainen van uw hondJe bent de trotse eigenaar van een hond. Maar nu komt het moeilijkste. Het trainen van de hond. Hieronder volgen een aan…
Een hond gevorderde oefeningen lerenEen hond gevorderde oefeningen lerenIn dit artikel kunt u leren hoe u uw hond moeilijkere commando's kunt leren die toch erg van belang kunnen zijn. Als u a…
Oefeningen doen met je hondOefeningen doen met je hondHonden vinden het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Hoe vroeger je begint met trainen hoe groter de…
Blaasgruis bij kattenKatten drinken weinig. Een gebrek aan vocht veroorzaakt vroeg of laat gezondheidsproblemen. Vooral de nieren en de urine…
Bronnen en referenties
  • Hondenmanieren; naar Martin Gaus
Kraio (46 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.