Oefeningen doen met je hond

Oefeningen doen met je hond Honden vinden het altijd leuk om nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Hoe vroeger je begint met trainen hoe groter de kans is dat je hond de oefening onthoudt. Neem je hond mee naar zo veel mogelijk verschillende locaties, zo leert hij dat nieuwe dingen niet eng zijn. De honden zullen socialer worden en minder fobieën ontwikkelen.

De eerste stappen van het africhten

Neem je pup zodra je hem hebt meteen mee naar buiten. Wanneer hij nog niet gevaccineerd is is het verstandig om dit te doen op de arm en hem alleen neer te zetten om zijn behoefte te doen. Je hond is namelijk nog vatbaar voor ziektes die niet gevaccineerde honden met zich mee dragen. Laat hem wel meteen loslopen in huis en in de tuin. Doe hem een halsband om zodat hij hier meteen aan kan wennen. Ook kun je hem leren om jou aan je voet te volgen.

Basiscommando's

Je kunt je pup een aantal basiscommando's aanleren zodra hij goed gewend is in huis. Doe dit altijd op een positieve manier, moedig hem aan en beloon hem wanneer hij iets goeds doet. Ga nooit schreeuwen of slaan als je hond iets verkeerd doet, hierdoor wordt hij alleen maar angstiger en zal het nog langer duren voordat hij begrijpt wat hij moet doen. Je pup zal in het begin nog maar een korte concentratieboog hebben. Oefen maar heel kort met hem, besteed vooral heel veel tijd aan plezier hebben samen.

Zit

Druk je hond met zijn achterwerk op de grond in de zithouding en zeg hierbij het woord 'zit'. Beloon hem uitbundig of geef je hond wat lekkers als dit goed gaat.

Lig

Leg je hond gestrekt op de vloer en geef het commando 'lig. Beloon hem wanneer hij luistert.

Blijf

Laat je hond zitten en geef het commando 'blijf''. Loop naar achteren terwijl je je hand hoog houdt en roep hem snel bij je. Bereid de tijd dat de hond moet blijven zitten steeds verder uit. Dit is voor veel honden een lastige oefening.

Sta

Zet je hond in een staande positie, geef het commando en beloon hem wanneer je tevreden bent over hoe het gaat.

Kom

Roep je hond bij je terwijl je je armen wijd open houdt, beloon hem zodra hij bij je is. Deze oefening is vaak gecombineerd met de oefening blijf.

Meer commando's

Het is handig om een aantal commando's te oefenen zodat je hond braver is bij de dierenarts of een andere controle.

Gebit

Til de lip van je hond op en check zijn gebit. Pas wel op dat je hond braaf is en hij niet in je hand bijt. Bouw het bij bange honden altijd langzaam op hoe ver en lang je in de mond kijkt.

Poot

Geef dit commando aan je hond als hij wil dat hij zijn poot optilt. Het kan van pas komen wanneer er een takje of steentje in de voetzool van je hond vast zit of wanneer je zijn poot wil controleren op teken.

Je kunt je hond natuurlijk nog veel meer commando's leren. Je kan zelf oefeningen bedenken of voorbeelden zoeken op het internet of in boeken. Het is een optie om je hond te leren dat hij door je benen heen moet lopen, hem te leren dat hij een rondje moet draaien en om hem te leren dat hij de post haalt wanneer hij de brievenbus hoort. Het zal per hond verschillen hoe leergierig hij is. Gebruik voor elk commando een vast handgebaar en een vaste toonhoogte, zo zal je hond de verschillende gebaren in ieder geval niet door elkaar gaan halen.

Clicker

Een clicker is een klein apparaatje dat een klikgeluid maakt. Je kunt het gebruiken om duidelijk te maken aan je hond wanneer hij braaf is en doet wat jij wil. Voordat je een clicker kunt gebruiken zul je je hond moeten leren dat een clicker iets positiefs is. Elke keer dat je je hond een snoepje geeft druk je de clicker een keer in. Op deze manier zal je hond de clicker gaan associëren met iets lekkers, iets lekkers is positief. Het voordeel van een clicker is dat je je hond op een preciezer moment kunt laten weten dat hij iets goeds gedaan heeft. Bij een snoepje zit er vaak een behoorlijke tijd tussen omdat je die eerst nog uit je zak moet halen. Ook click je nooit teveel, snoepjes kan je natuurlijk niet onbeperkt toedienen.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Clickermethode, hondentraining en clickertrainingDe Clickermethode, hondentraining en clickertrainingWelke methode kies je wanneer je een hond hebt en je wilt je hond opvoeden? Kies je bijvoorbeeld voor de slipketting (ni…
Een hond gevorderde oefeningen lerenEen hond gevorderde oefeningen lerenIn dit artikel kunt u leren hoe u uw hond moeilijkere commando's kunt leren die toch erg van belang kunnen zijn. Als u a…
Tips voor het trainen van uw hondTips voor het trainen van uw hondJe bent de trotse eigenaar van een hond. Maar nu komt het moeilijkste. Het trainen van de hond. Hieronder volgen een aan…
Leer uw hond spelenderwijs apporterenLeer uw hond spelenderwijs apporterenHonden vinden het apporteren leuk om te doen. Honden leren graag iets van hun baas. Als ze weten hoe ze dat kunnen doen,…

Beweging van de hondBeweging van de hondHet is vanzelfsprekend dat elke hond beweging moet krijgen. Voor geen enkele hond is het goed om dag en nacht in een kle…
Brengen zwarte katten ongeluk?Brengen zwarte katten ongeluk?Zwarte katten, vroeger dacht men dat ze ongeluk brachten. Dat is natuurlijk onzin. Een kat kan helemaal geen ongeluk bre…
Bronnen en referenties
  • http://www.hondenplaza.nl/hond_opvoeden_met_clicker
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.