Verloren huisdieren

Verloren huisdieren Veel mensen hebben een huisdier, is het niet voor henzelf dan toch wel voor eventuele kinderen. Bij de benaming “huisdier” hebben we het over het algemeen over de mateloos populaire honden en katten, maar kennen we ook konijnen, hamsters en marmotten. Hoewel we over het algemeen goed voor onze huisdieren zorgen, raken er nogal eens wat huisdieren verloren … met alle verdriet van dien. Wat kan je allemaal doen om dit te voorkomen?

Buitenlopers

Buiten het eigen perceel

Een huisdier wat buiten loopt heeft meer kans op verloren raken, dat is evident. Toch hebben we het dan lang niet alleen over de katten die sowieso de straat op mogen. Veel katten leven deels buiten en hoewel de cirkel om het huis eigenlijk veel kleiner is dan we vaak denken, wil menig kat wel naar buiten en dat wil zeggen meer kans op verloren raken. Is het niet dat het beest aangereden wordt, waarbij je lang niet altijd weet of dat dood of dierenarts wil zeggen, dan kan de kat ook ergens anders terecht komen. Per ongeluk opgesloten raken, een nieuw baasje treffen (hoewel je dat niet echt heel veel ziet) of de weg niet meer vinden. Daarom is een kat zeker een maand na verhuizing binnen houden, altijd aan te raden. Maar een kat kan natuurlijk ook gewoon gestolen worden. Sommige mensen laten hun raskatten ook gewoon buiten lopen en tja, die kunnen geld opleveren en dus is er altijd een mogelijkheid dat ze gestolen worden.

Met het uitlaten van de hond, gaat het soms ook nogal eens mis. Niet als deze aan een goede lijn loopt, maar er zijn uitrenvelden of andere gebieden waar geen omheining staat. Je wilt je hond even de ruimte geven en deze kan er zomaar vandoor gaan. Als er een aanleiding voor de hond is om er vandoor te gaan, kan het zomaar gebeuren. Een jagende hond kan bijvoorbeeld plots een konijn zien en er achteraan gaan. Maar een hond die niet goed is afgericht, kan ook gaan rennen en de weg niet meer terugvinden. Natuurlijk ga je er als baas achteraan, maar dat wil nog wel eens mis gaan. Verder heb je ook nog de honden die gestolen worden. De hond die losloopt en even uit het zicht is. Helaas, ook dat komt voor. Er is bij bepaalde rashonden een levendige handel.

Bron: Eigen kat - AnnastaalBron: Eigen kat - Annastaal
Binnen het eigen perceel
Dan hebben we nog de dieren die buiten in de eigen tuin lopen. De hond, de kat die de eigen tuin als domein heeft en de knagers, bijvoorbeeld het konijn. Die laatste is een lastige, want konijnen kunnen goed graven en als je omheining niet ook een deel in de grond zit, zou het konijn zomaar een gat onder de omheining door kunnen graven. Dan komt het konijn veelal bij de buren, een brandgang of bosschages terecht … en weg is hij/zij.

De hond wil ook nog wel eens graven, alleen niet zo ver als het konijn. Dus die angst is meestal minder gegrond. Wat honden nog wel eens doen is de mogelijkheden zien te klimmen. Als er wat staat waar een hond op kan klimmen, dan wil de hond nog wel eens een poging wagen. Maar dat staat niet in verhouding tot de kat. Deze kan op een bijna onzichtbare manier de schutting bereiken en er zo relatief eenvoudig vandoor gaan.

Bron: Eigen hond - AnnastaalBron: Eigen hond - Annastaal

Preventie

Een naar binnen gerichte omheining op een normale schutting wil nog wel eens voorkomen dat de kat er vandoor kan gaat als deze binnen de muren van de tuin moet blijven. Voor het konijn geldt uiteraard bij de omheining gaas of iets dergelijks stevig ingraven, zodat het konijn niet onder de schutting door kan. En als je van de tegelvloer in de tuin bent, dat werkt natuurlijk ook perfect tegen graven. Alleen zou je je dan af kunnen vragen in hoeverre je konijn vrolijk wordt van alleen op tegels rond hobbelen.

De hond goed aanlijnen en op een uitrenveld alleen met omheining loslaten. Als het dier goed is afgericht, is het gemakkelijker om een hond in een open gebied los te laten. Zorg wel dat je je dier altijd in het zicht hebt.

Last but nog least, zorg dat je dier gechipt is (kan je bij de dierenarts laten doen). Het is uiteraard geen garantie op terugvinden, maar je vergroot de kans wel aanzienlijk. Bij een dierenarts, in een asiel etc. kan het zo uitgelezen worden en kan men de baas bereiken.

Huisdier weg, wat nu?

Veel mensen zijn in paniek als hun geliefde huisdier weg is. Het is belangrijk dat je je hoofd er een beetje bijhoudt en gestructureerd aan de slag gaat. Zorg dat je alles en iedereen informeert, belt etc. Denk aan:
  • Dierenartsen in de omgeving (al dat niet met chip controle + hang een duidelijke foto met tekst op in de wachtkamers). Blijf het proberen, wat vandaag niet is … kan morgen wel zijn!
  • Dierenasiel in de omgeving (al dan niet met chip controle).
  • Dieren ambulance (deze brengen een aangereden of ziek dier wel naar een dierenarts, maar kan nog wel eens een richting geven).
  • Bekenden, buren en vrienden (kunnen altijd uitkijken naar je dier en zorg dat ze een goede foto hebben. Een vergissing is snel gemaakt en niet iedereen ziet die specifieke kenmerken van je eigen dier).
  • Hang in de regio een goede foto op (in plastic, voor als het buiten is). Denk aan plaatsen waar mensen minimaal een moment stil staan. Bijv. waar afval of flessen weggegooid kunnen worden, prikborden in winkels, lantaarnpalen waar de baas met de hond noodgedwongen nog wel eens stil staat en kijk of je je dier ergens online kan zetten op een regionale website).

Tot slot

Sommige mensen geven de moed nooit op, maar weten feitelijk wel dat het op enig moment zinloos is. De vraag voor velen, waar hun dier gebleven is, is vaak lastig en moeilijk te verwerken. Denk goed na als je een huisdier neemt en besef waar je aan begint. Je kunt je snel gaan binden en als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kan het heel pijnlijk worden in plaats van het grote plezier wat je aan een huisdier kunt beleven.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 uitbreiding - DierenlevenDe Sims 3 uitbreiding - DierenlevenVele Sims fans zaten er al op te wachten, de uitbreiding om huisdieren in je gezin te kunnen opnemen. Waar de dieren in…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Vissen?Huisdieren geboren onder het sterrenbeeld Vissen zijn de ideale huisdieren voor een gezin, want ze houden van huiselijkh…
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…

Verteringsstelsel van het paardHet spijsverteringsstelsel van een paard is op het eerste gezicht niet veel anders dan bij mensen. Ze hebben een mond en…
Skelet van het paardSkelet van het paardDe mogelijkheden en beperkingen van een paard hangen voor een groot deel af van zijn skelet. Dat skelet is bedoeld om he…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Eigen kat - Annastaal
  • Afbeelding bron 2: Eigen hond - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.