Checklist: aanschaf gerbil
Gerbils zijn echte knaagdieren en populaire huisdieren geworden. Ze zijn verwant aan de muis en de rat. Wat heb je allemaal nodig als je voor het eerst een gerbil in huis haalt?
Kooi
Een glazen of plastic bak is het beste. Houdt er rekening mee dat gerbils echte knaagdieren zijn, en een plastieken bak er vaak veel te snel aan moet geloven. Ze houden er ook van om traliekooien stuk te bijten! Het beste is dus een oude aquarium om te vormen tot nieuw huisje voor je gerbil. Gerbils zijn echte gravers, en zo kan de bodembedekking niet door de open tralie vliegen. Voorzie dus ook een voldoende dikke laag bodembedekking. Plaats liefst enkele niveaus in de gerbilkooi, ze zullen er dol op zijn!
Bodembedekking
Best houtvezel of gedroogde mais (dit absorbeert het beste). Leg een laagje van ongeveer 15cm hoog in de kooi aangezien gerbils echte gravers zijn (hoe dikker hoe beter).
Benodigdheden in de kooi
- nachthokje in hout of een bloempotje met een gat in: om te slapen of zich te kunnen verbergen.
- hooi en twijgjes om te knabbelen en ook als nestmateriaal
- zwaar eetbakje (anders stoten het bakje heel gemakkelijk om, het zijn erg actieve diertjes)
- zwaar drinkbakje of een drinkflesje (= hygienischer) : ververs het water iedere dag.
- Zandbakje met chinchillazand of schelpenzand (liever niet om wille van de scherpe stukjes hierin): gerbils wassen zich hiermee! Het zal enorm geapprecieerd worden door je beestjes, want ze willen net als degoes en chinchillas hun huid vetvrij houden.
- Speelgoed: opletten met plastic buizen en radjes etc, want ze knabbelen dit graag stuk en kunnen er dan ziek van worden. U kan u beter iets in hout, metaal of steen aanschaffen. Een gesloten (i.v.m. de staart!) metalen radje is goed voor wat lichaamsbeweging en tegen de verveling!
Voeding
Als gerbilvoeding voorzie je best droge korrels. Zorg ervoor dat er niet te veel groene graskorrels, zonnebloempitten pinda's of andere noten in zitten. Dit bevat teveel vetten wat gezondheidsproblemen kan opleveren. Let op met
groenvoer: geef dit slechts af en toe (1/week), als extra vitamientjes, want ze zijn niet gewend aan veel vochtrijk voedsel in de natuur! ( bloemkool, paprika, aardappel, komkommer, appel, wortel, ...
Als
dierlijk voedsel mag je ze af en toe wat meelwormen, kattenbrokjes of een gekookt eitje geven. Let op met commercieel snoepgoed. Geef met mate knabbeldingetjes en snoepjes (o.w.v. overgewicht!): gedroogd brood, rozijntjes, tarwe-aren, hooistaafjes, knaag- en liksteen, kalkzandsteen, ...
Het zijn echte woestijndieren en hun ingewanden zijn ingesteld op een karig menu. Ze hebben ook niet veel nood aan drinkwater.
Opmerking
Mongoolse gerbils moet u altijd minstens per twee aanschaffen. Het zijn heel erg sociale dieren die mekaars aandacht nodig hebben om een gelukkig leven te hebben. Houd er wel rekening mee dat mannetjes gemakkelijker in groepen gehouden kunnen worden dan vrouwtjes. Doordat de vrouwtjes het dominante geslacht zijn bij deze soort, zijn deze ook meestal agressiever tegenover elkaar.