De Mongoolse Gerbil in het wild en in huis

Er zijn tientallen soorten Gerbils. De Mongoolse Gerbil wordt het vaakst als huisdier gehouden. De Gerbil is familie van de renmuis. De officiele naam voor de Mongoolse Gerbil is Meriones unguiculatus. Unguis is het Latijnse woord voor nagel en Meriones was een Griekse krijger zo wordt de Gerbil ook wel "geklauwde krijger" genoemd. In dit artikel leest u meer over de Mongoolse Gerbil.

Natuurlijke leefomgeving

De Mongoolse Gerbil worden ook wel Mongoolse woestijnmuizen of Mongoolse renmuizen genoemd. De Mongoolse Gerbil leeft het liefst op steppe en/of woestijnachtige gebieden. Deze Gerbil heeft zijn naam mede te danken aan het land van herkomst Mongolië. De Gerbil heeft op slangen,vossen en vogels na niet veel vijanden, maar om weg te kunnen komen van de vijanden hebben de Gerbils een heel goed springvermogen. De Gerbil is geen nachtdier, maar tijdens het heetst van de dag zullen ze wel slapen. Hun dag wordt voornamelijk afgewisseld met graven, eten en slapen. Door deze afwisseling is de Gerbil eigenlijk zowel een dag als een nachtdier.

Graven

Graven is een van de bezigheden van een Gerbil. Gerbils bouwen dan ook hele ondergrondse gangenstelsels met behulp van hun stevige en sterke pootjes. De Gerbil graaft meestal een burcht voor zijn eigen familie. Toch werken de Gerbils met nog meer samen om bijvoorbeeld te waarschuwen voor gevaar. Een gangenstelsel bestaat vaak uit een groot hol en meerdere uitgangen. Zo hebben de Gerbils meerdere wegen om te ontsnappen bij gevaar. Gerbils zullen nooit ver weg gaan van hun burcht. In Mongolië kan het tussen de -30 en +40 worden, maar onder de grond blijft de temperatuur constant en vochtig wat het zeer aangenaam maakt voor de Gerbil.

Voortplanting

In een burcht woont een ouderpaar die als enige mogen voortplanten. Het vrouwtje is al met ongeveer 7 weken geslachtsrijp en is dan 4 tot 6 dagen bronstig. Het mannetje ruikt aan het geslachtsdeel van het vrouwtje om te weten of ze gedekt kan worden. De dekking bij Gerbils is maar van korte duur. De draagtijd is ongeveer 21 dagen tot 40 dagen. Als het vrouwtje gestrest is door bijvoorbeeld gevaar kan zij de bevalling tot 40 dagen tegenhouden. Vervolgens zal het vrouwtje ongeveer 5 of 6 pups werpen. De pups zijn in het begin nog kaal, doof, blind en hebben nog geen tanden. Na ongeveer 24 dagen zijn Gerbils ontwikkeld genoeg om eventueel zelfstandig te kunnen leven. Vlak na de bevalling zal het vrouwtje alweer gedekt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat de Gerbil soms alweer jonge krijgt terwijl de andere nog niet uit het nest zijn. Meestal leven er dan ook ongeveer 3 nesten van dezelfde ouders in een burcht. De oudste hebben de burcht dan wel verlaten. In een burcht leven in bepaalde periodes dan ook ongeveer 20 gerbils.

Wel of niet geschikt voor bij u in huis als huisdier?

De gerbil zal niet snel bijten, maar is ook geen knuffeldier. De Gerbil is zeer actief en zal op schoot dan ook niet stil zitten. Omdat de Gerbil graag graaft en knaagt zijn de doorsnee knaagdierenkooien niet geschikt. De tralies kunnen Gerbils kapot bijten en het maakt een vervelend geluid. Het plastic is ook niet veilig voor deze knagers. Het beste is om een aquarium, terrarium of een speciale gerbilarium aan te schaffen. Door het glas kunt u de Gerbil leuk zien graven en alternatieven aanbieden om te knagen. Er wordt geadviseerd een kooi te meten met een minimale afmetingen van 80x40x40. Het is aan te raden om de bodem te vullen met minstens 15 centimeter bodembedekking. Als bodembedekking kunt u bijvoorbeeld zaagsel gebruiken. Daarbij kunt u hooi aanbieden. Dit kunnen de Gerbils leuk versnipperen, nesten mee bouwen en opeten. Zand als bodembedekking is niet geschikt, maar u kunt wel een beetje zand in een hoek of in een bak aanbieden. De Gerbil zal hiermee zijn vacht verzorgen, maar ook eventueel als toilet gebruiken. U kunt hier het beste Chinchillazand voor gebruiken. Vervang het zand regelmaat om een schone bak te behouden.

Hoeveel Gerbils?

Hoewel de Gerbils in het wild dus met velen bij elkaar leven is dat in huis niet aan te raden. In de natuur is er ruimte voor verschuiving. Dit betekend dat er soms Gerbils uit het nest worden verstoten en dat er dan ook de ruimte is om weg te gaan. Als er meer dan twee Gerbils zijn kan het gebeuren dat er een verstoten wordt. Dit kan ook heel onverwachts van de ene op de andere dag gebeuren. Als er een verstoten wordt is het vaak al snel te laat en zal er een Gerbil zwaar gewond of overleden worden aangetroffen. Vrouwtjes zijn meestal wat makkelijker in de omgang dan mannetjes. Het beste is in de meeste gevallen dan ook om twee vrouwtjes te nemen. De Gerbils moeten wel al vanaf pup af aan samen zijn. Het is zeer moeilijk om onbekende Gerbils bij elkaar te plaatsen. Als er een overlijd is het dan ook niet verstandig om even een nieuw maatje aan te schaffen. Gerbils kunnen zeer agressief zijn naar onbekende wat zelfs kan lijden tot de dood. Een goede fokker zal dan ook altijd twee Gerbils (en niet meer) die elkaar al kennen aan uw verkopen.

Eten en drinken

Gerbils eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals zaden en granen of wortels van planten. Echter zal de Gerbil ook kleine insecten eten als ze deze tegenkomen. Voor de Gerbil als huisdier zijn er complete voedingen te koop. U kunt de Gerbil ongeveer 10 tot 15 gram voer per dag geven. De Gerbil maakt zelf vitamine C aan dus extra groente en/of fruit is in principe niet nodig. Uiteraard kunt u wel af en toe wat groente/fruit of zaden aanbieden zoals onder andere:
  • Kamille
  • Basilicum
  • Haver
  • Tarwe
  • Andijvie
  • Bloemkool
  • Rucola
Voor het drinken kunt u het beste kiezen voor een drinkfles. Vul de fles elke dag met vers water.

Gezondheid en leeftijd

Gerbils zijn sterke en gezonde dieren. Ze zullen dan ook niet snel laten merken als er wat aan de hand is. U kunt een zieke Gerbil eventueel herkennen aan een van de volgende symptomen:
  • in elkaar gedoken blijven zitten
  • een doffe en opstaande vacht
  • geen eetlust
  • [/list]
  • Merkt u dat uw Gerbil ziek is? Dan kunt u het beste zo snel mogelijk een bezoekje brengen aan de dierenarts want dan is er meestal ook echt iets aan de hand. De meeste problemen komen voor uit een niet juiste verzorging zoals door tocht, verkeerd en/of bedorven voedsel of door stress. Een Gerbil kan een leeftijd halen van 3 tot 5 jaar.
© 2013 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerbils; beschrijving van soortenIn de wereld bestaan er ongeveer 90 soorten woestijnratten. Alleen de mongoolse gerbil is al langere tijd gedomesticeerd…
De Negev gerbilDe mongoolse gerbil groeit op het moment uit tot 1 van de populairste knaagdieren/huisdieren van Nederland en omstreken.…
Een gerbil als huisdierEen gerbil als huisdierGerbils zijn erg favoriete knaagdieren in Nederland. Maar wat houdt het in om een gerbil als huisdier te hebben?
De Perzische gerbilDe Perzische gerbil is in Nederland en Belgie nog niet erg bekend. De Mongoolse gerbil is de meest bekende gerbil, en al…
De Ardenner – oorlogspaard van NapoleonDe Ardenner – oorlogspaard van NapoleonDeze koudbloed uit de hoge Ardennen is een werkpaard pur sang. Een vriendelijke, gehoorzame en onvermoeibare reus die vr…
Bronnen en referenties
  • www.gerbil.nl
  • www.wikipedia.nl
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.