Een pup aanschaffen?

Een pup aanschaffen? Bent u van plan om een pup aan te schaffen? Denk dan van te voren nog even goed na waar u aan begint, meestal vergt een pup opvoeden meer tijd dan u van te voren had gedacht! Maar daar krijgt u wel veel voor terug!

Aanschaffen van de pup

Let goed op waar u uw pup haalt! Sommige mensen halen hun pup bij een fokker en andere mensen zoeken hun pup via marktplaats. Natuurlijk zitten hier wel verschillen in, bij een fokker heeft u meer zekerheid (raszuiver, een stamboom etc.). Maar dat wil niet zeggen dat de aanschaf van een pup via marktplaats slecht is. Máár let goed op waar de pup zit; zit de pup in een schuur of in huis bij de verkoper? Zit een pup bij de vader en moeder hond of zijn deze niet aanwezig? Dit zijn zeer belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden. Een pup mag legaal het nest verlaten bij acht weken. Het is zeer belangrijk dat dit wordt nageleefd, de pup leert namelijk erg veel van de moederhond. Wordt de pup eerder weggehaald, dan kan het zijn dat die een achterstand heeft in zijn ontwikkeling qua gedrag. Tevens is het belangrijk om te weten of er al iets aan de socialisatie van de pup is gedaan. Dit is vooral van belang als u een pup van ongeveer elf of twaalf weken uit het nest haalt. Dit is ook de periode dat de pup snel angst ontwikkelt voor bepaalde dingen. Let hiermee op!

Opvoeding van de pup

Als u op internet zoekt naar opvoeding van de pup, dan krijgt u een waslijst met heel veel informatie van wat wel mag en wat niet mag. Dit maakt het voor u lastig, wat moet u nou wel doen en wat moet u niet doen? De belangrijkste weetjes zijn hieronder opgesomd:
  • Schreeuw niet tegen uw pup als die niet luistert, maar blijf rustig
  • Zorg ervoor dat de pup een eigen plek in huis heeft (een mand/bench)
  • Zorg voor voldoende speeltjes waar de pup zich mee bezig kan houden.
  • Zorg voor een bot, vooral tijdens het wisselen van de tanden. Dit kan zeer pijnlijk zijn en daarom moeten ze iets hebben om op te bijten.
  • Straf de pup niet tijdens het zindelijk maken, als u de pup straft als die binnen zijn behoefte doet kan dit later voor problemen zorgen. Zet de pup rustig buiten en beloon hem als die zijn behoefte doet.
  • Voorkom veel straffen van de pup, maar beloon alles wat de pup goed doet. Dit heeft een positief effect!
  • Voorkom trekken aan de lijn door telkens stil te gaan staan als de pup trekt.
  • Zorg ervoor dat de pup aan veel situaties went, neem de pup mee naar het dorp en station etc.
  • Zorg ervoor dat de pup in contact komt met andere honden, dit bevordert de socialisatie.
  • Geef de pup geen aandacht als die bang is! Doet u dit wel? Dan geeft u de bevestiging dat het eng is en hier krijgt u later problemen mee.

Heeft u nog meer honden?

Is de pup niet uw eerste hond, maar heeft u nog een oudere hond thuis rondlopen? Dan is het erg belangrijk om dit in goede banen te leiden. Een reutje en een teefje gaan beter met elkaar om dan twee teefjes, denk hieraan bij de aanschaf van de pup! Natuurlijk hoeft dit niet voor problemen te zorgen, u moet als baas laten zien dat u het hoogste staat in de rangorde. Máár het is wel van groot belang dat u de oudste hond niet straft! Hij was er als eerst en staat dus hoger in de rangorde dan de pup. Dit zullen de oudere hond en de pup onderling regelen, kom daarom ook niet tussen beide als het even ruzie is, maar laat ze het uitvechten. Houd ze wel in de gaten, zodat u kan ingrijpen als het escaleert. Het is van groot belang dat de oudste hond eerder eten krijgt, eerder naar buiten mag, eerder in de auto mag etc. Maar is uw oudste hond al oud (tien jaar of ouder) dan komt het vaak voor dat de pup de rol van de oudste hond in de rangorde inneemt. De oudste hond laat dit meestal toe en vindt het allemaal prima. Houd dit wel in de gaten!

Het is altijd verstandig om een puppycursus te volgen, maar dat is uw eigen keuze. Dit hoeft niet meteen bij een acht weken oude pup, maar dit kan ook nog als ze acht maanden zijn.

Succes met uw pup!
© 2014 - 2025 V-velden, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aan een hond beginnenAan een hond beginnenEen hond is een trouw maatje, dat altijd thuis is als je zelf thuiskomt. Je begroet en (bijna) altijd met je wilt spelen…
Opvoeding van onze hondOpvoeding van onze hondDoor een verkeerde opvoeding kunnen honden slechte manieren krijgen, die helaas meestal niet zo makkelijk af te leren zi…
Alles over de Bull TerrierDe bull terrier is een hond die kracht uitstraalt. Met de bijzondere vorm van zijn hoofd is hij moeilijk voor iets ander…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…

Kattenrassen: Blauwe RusKattenrassen: Blauwe RusDe Blauwe Rus is een middelgrote kortharige kat die oorspronkelijk uit Rusland komt. Vanaf 1870 werd er met deze kat gef…
Kattenrassen: Chartreux (Kartuizer)Kattenrassen: Chartreux (Kartuizer)Vermoedelijk komt de Chartreux uit Frankrijk vandaan. Al in de 16de eeuw werd deze kat gezien in Frankrijk en Italië. Te…
V-velden (1 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.